WK in Spanje

Nederlandse handbalsters winnen moeizame wedstrijd tegen Roemenië

Tess Wester in actie tegen Roemenie.  Beeld ANP
Tess Wester in actie tegen Roemenie.Beeld ANP

De Nederlandse handbalsters zijn bij het wereldkampioenschap in Spanje aan puntenverlies ontsnapt. Het team van bondscoach Monique Tijsterman wist in Castellón de eerste wedstrijd in de hoofdronde tegen Roemenië moeizaam te winnen: 31-30.

Fred Buddenberg


De gebruikelijke uitbundigheid na een overwinning bleef uit bij de Nederlandse handbalsters. In hun hoofden leefde het besef dat de magere 31-30 triomf op Roemenië weleens niet toereikend zou kunnen zijn voor een vervolg op het WK. In de strijd om een plaats in de kwartfinales kan het doelsaldo een beslissende rol gaan spelen.

Winnen en het liefst met zoveel mogelijk doelpunten verschil, dat was de dubbele opdracht voor de wedstrijd tegen Roemenië. Na tien minuten in de tweede helft leek die missie te slagen. Nederland liep uit naar 22-16, maar uiteindelijk mocht de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman de handen dichtknijpen dat de volle winst werd binnengehaald.

Fraaie redding

Roemenië kwam helemaal terug (30-30) en met nog 44 seconden op de klok maakte Angela Malestein de 31ste treffer. Een gelijkspel, net als in de laatste groepswedstrijd tegen Zweden, leek zich aan te dienen toen de Roemeense Laura Moisa in de slotseconden oog in oog kwam te staan met Tess Wester. Met een fraaie redding voorkwam de doelvrouw van Oranje dat Nederland opnieuw genoegen moest nemen met een punt.

“Ik was af en toe wel een beetje pissig”, zei Wester na afloop van het duel in de vrijwel geheel verlaten Ciutat de Castello in Castellón, waar alleen een Roemeense trommelaar voor enige sfeer zorgde. Ze baalde ervan dat Nederland de grip op de wedstrijd volledig uit handen gaf. Ook verbaasde ze zich over het wisselbeleid van Tijsterman. “We hebben veel gewisseld en niet gewisseld toen het eigenlijk moest.”

Daar had Wester wel een punt, maar ter verdediging van Tijsterman kan worden aangevoerd dat een aantal ervaren speelsters niet in de vorm verkeert van twee jaar geleden toen Nederland in Japan de wereldtitel veroverde. Met name Lois Abbingh en Estavana Polman bezitten na een periode van blessures niet de fitheid om zich in positieve zin te onderscheiden.

Laatste strohalm

Ondanks haar beslissende redding was Wester ook over haar eigen spel niet tevreden. Ze stopte weliswaar 15 van de 42 schoten die op haar werden afgevuurd, een percentage van 36. “Ik had er meer moeten stoppen”, vond Wester, die zag dat de dekking moeite had met de Roemeense aanvalsters. Vooral de cirkelloopster Crina-Elena Pintea, gekozen tot beste speelster van de wedstrijd, liet zich moeilijk beteugelen.

Ook Wester realiseerde zich dat de minimale zege op Roemenië weleens een blokkade kan vormen voor het bereiken van de kwartfinales. Zweden, de concurrent van Oranje voor een plaats bij de laatste acht, moet ook nog tegen Roemenië, dat tegen Nederland nog ergens om een laatste strohalm streed, maar inmiddels nergens meer om speelt. Met een grote uitslag kan Zweden goede zaken doen voor het doelsaldo.

Voor Wester (28) kleefde er een speciaal tintje aan de wedstrijd tegen Roemenië. Vorig jaar verruilde zij het Deense Odense voor de Roemeense topclub CSM Bucuresti. Een keuze waar ze nog altijd achter staat, al heeft ze al vaker aangegeven dat ze het in Roemenië niet heel erg naar haar zin heeft. En dat heeft niet zozeer te maken met de club, maar vooral met het leven in Roemenië.

Opnieuw een moeizame wedstrijd

Bij Bucuresti is Wester minder onbetwist dan in de Nederlandse ploeg. De club beschikt over twee andere ervaren keepsters, die door de coach Adrian Vasile vaak worden ingezet. Vasile is sinds januari ook de bondscoach van de Roemeense nationale ploeg, maar Wester ontkende gisteren dat ze hem gisteren wilde laten zien waartoe ze in staat is. “Als hij nu nog niet weet hoe goed ik ben, snap ik niet dat hij mij vorig jaar heeft gehaald.” Wat Wester wel deugd deed was dat haar teamgenote bij Bucuresti, Alexandra Dingdiligan, niet tot scoren kwam. Het was een schrale troost na opnieuw een moeizame wedstrijd van Nederland.

Lees ook:

Ervaren jonkie Housheer vertrouwt op goed resultaat tegen Roemenië

Dione Housheer had op het WK handbal een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Zweden. De volgende tegenstander - Roemenië - vreest ze niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden