WK Zeilen

Nederland wil ook scoren in de Formule 1 van de zeilsport

Het Nederlandse duo Van Vugt en Lambriex in actie op de WK. Beeld Jesus Renedo/SAILING ENERGY
Het Nederlandse duo Van Vugt en Lambriex in actie op de WK.Beeld Jesus Renedo/SAILING ENERGY

Twee maanden zat er maar tussen de WK’s 49’er. Het talentvolle zeilduo Van Vugt en Lambriex kon hun progressie niet doorzetten en miste op de slotdag een ticket voor Tokio.

Tom van der Wilt

Bekkering/Duetz behaalden als titelverdedigsters hun slechtste resultaat in jaren. Op weg naar Tokio is er dus nog werk aan de winkel.

Ze hoefden alleen nog maar datgene te doen wat ze al de hele week hadden gedaan. Stabiel varen en geen gekke dingen doen. Maar wellicht door het nakende succes faalde het zeilduo Pim van Vugt (24) en Bart Lambriex (21) in de baai van Geelong, nabij Melbourne op het moment dat het er echt om ging. Een 25e plaats deed het duo op de slotdag van plek zes naar elf tuimelen. Zo mist het koppel een olympisch ticket op een haar. Zwaar teleurgesteld kwamen ze van het water af. “Dit is gewoon heel zuur”, vertelt Van Vugt. “We moeten er net een stapje bovenop doen, dan heb je dit probleem niet.”

Het koppel zit nu in de wachtkamer. Er zijn nog twee kansen om aan de prestatie-eisen van NOC*NSF te voldoen (top-acht landen), waaronder het EK (11 - 17 mei). Dat de mannen zich nu zorgen maken over het wel of niet halen van Tokio is op zich al een verrassing. Presteren in Parijs over vier jaar was nog niet zo lang geleden de doelstelling.

De 49’er is met zijn zwaarden en weinig weerstand een spectaculair nummer. De Formule 1 in het zeilen met snelheden tot 40 kilometer per uur. Na de Spelen van Rio besloot het Watersportverbond dat er een inhaalslag moest komen in de snellere boten, die vooral bekend zijn van de Volvo Ocean Race. Langzame klassen verdwijnen van het olympische toneel, snelheid is het devies, vooral om de jeugd te enthousiasmeren. Nog niet eerder deed een Nederlandse mannenboot mee aan de Spelen. Bij de vrouwen werden Bekkering/Duetz in Rio zevende. Te mager voor het beste zeilland van de afgelopen twee jaar.

De grootste talenten kregen na Rio een uitnodiging om deel te nemen aan het nieuwe plan. De aanpak is gestoeld op het model van het Yngling-project dat bij de vrouwen voor de Spelen van 2008 (zilver) werd bedacht. Het principe is niet veranderd: samen beter worden.

Uren bracht Annemiek Bekkering de laatste drie jaar met Annette Duetz door op het water, strijdend tegen twee andere Nederlandse duo’s. Daarbij gaf ze haar ogen goed de kost. “Afkijken daar werd ik beter van. Wat doet zij beter of anders dan ik?”

Na veel vierde plaatsen, hakten ze de knoop door. ,,Het was echt stoppen of op een andere manier doorgaan”, haalt Bekkering dat moment terug. De nieuwe aanpak kwam voor hen op het ideale moment. De progressie ging zo hard dat zowel in 2018 als 2019 de wereldtitel werd gegrepen. ,,Wij hebben echt geprofiteerd van onze goede trainingspartners. Daar leer je van en zijn we beter door geworden. En de jonge talenten trekken zich op aan ons niveau. Zo help je elkaar. En is er altijd aanwas van onderaf.”

Maar afgelopen week ging het onder bijzondere omstandigheden, met vlak water en veel wind, opeens een stuk minder dan je mag verwachten van wereldkampioenen. Al was dat enigszins ingecalculeerd. ,,We waren nog niet helemaal hersteld van het vorige WK. We hadden hier ook niet naartoe gepiekt, maar alsnog hoop je dat je het beter doet. De gehele top-vijf van het vorige WK deed het hier niet goed.”

Bij de mannen was het tijdens de trainingen een komen en gaan van zeilers. Maar Van Vugt en Lambriex waren er al vanaf het begin bij. Anders dan bij de vrouwen rouleerden de duo’s om als onervaren zeilers optimaal te kunnen profiteren van elkaars kwaliteiten. Uiteindelijk bleken zij de beste leerlingen. En dat in een klasse, die wordt gedomineerd door ervaren zeilers. Beslissingen moeten door de hoge snelheden razendsnel worden genomen. ,,Daar hebben we veel op getraind, door situaties na te bootsen. Alleen door veel op het water te zijn, leer je dat.”

Ze maakten een opzienbarende progressie. Van een 41e plaats in 2018 tot een achtste plaats eind vorig jaar waarmee ze een halve nominatie in de wacht sleepten. ,,Dat was zeer onverwachts. Maar eigenlijk hebben we niets speciaals gedaan, behalve ons niveau gehaald. Nu hopen dat we het olympisch ticket binnen te slepen.”

Daarvoor moeten de mannen de komende tijd laten zien ook onder druk te kunnen presteren, de vrouwen dienen hun topvorm weer te vinden. Dit resultaat brengt de kanshebbers op goud naar eigen zeggen niet in paniek. “We gaan eerst even een paar weken rusten. En dan pakken we de draad weer op.”

Lees ook:

Sportjaar 2020: Olympische Spelen, EK voetbal en heel veel meer

Twee sportevenementen springen eruit in het komende sportjaar: het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Tokio. Hoe presteert Oranje bij de rentree op een groot toernooi?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden