SportOranje Leeuwinnen

Nederland is de underdog, maar zeker niet kansloos in de finale

De vrijdagtraining in het Stade du Merlo. Beeld ANP
De vrijdagtraining in het Stade du Merlo.Beeld ANP

Het affiche voor de finale van het WK kan eigenlijk niet mooier zijn, met de VS als titelhouder tegen Nederland, de kampioen van Europa. Beide teams weten hoe het is om een finale te winnen, al hebben de Amerikanen veel meer ervaring in het spelen van dit soort beladen ontmoetingen. Maar Sarina Wiegman ziet wel degelijk kansen in Lyon. “We hebben het geloof dat we kunnen winnen.”

Fred Buddenberg

De bondscoach erkent dat het nog altijd een onbeschrijfelijk gevoel is dat Nederland op pas het tweede WK in de eindstrijd staat. Ze weet dat de Amerikanen favoriet zijn, maar ook dat in een finale alles mogelijk is. “We zullen niet domineren. Mocht het voetballend niet lukken, dan gaan we de beuk erin gooien. En als we eerst moeten tegenhouden, dan gaan we eerst tegenhouden. Maar als we lang de nul houden, kunnen we ook zomaar een doelpunt maken.”

Ook de spanning zal een rol spelen, al is Wiegman zelf drie dagen voor de finale de rust zelve. Ze verwacht dat ze dat tijdens de wedstrijd ook zal zijn. Ze is niet meer de gifkikker die ze als voetbalster was, zei ze gisteren in het sjieke Hotel Lyon Metropole. “Als coach moet je rustig blijven en blijven observeren.”

Merel van Dongen. Beeld BSR Agency
Merel van Dongen.Beeld BSR Agency

Merel van Dongen, rechtsback:

“Met de spanning valt het nu nog wel mee, die bouwt zich meestal op op de dag voor de wedstrijd. Ik ben nu nog vrij relaxed. Het is een wedstrijd en niet meer dan dat. Als je te veel gaat denken aan de impact die het heeft in Nederland en de wereld, dan dwaal je af van waarom het gaat: proberen de finale te winnen.

“Er heerst een gevoel in het team dat het kan. Dat is gebaseerd op het feit dat we dit WK van alle landen die hoger staan, hebben gewonnen. En dat we nog niet veel doelpunten tegen hebben gehad. Natuurlijk zijn zij favoriet, zij hebben zoveel ervaring in het spelen van finales. En als je naar hun mediacircus kijkt, dan zie je dat ze er klaar voor zijn. Maar we hebben gezien dat ze niet onverslaanbaar zijn.

“Ik denk niet dat wij te veel ontzag voor ze hebben. Dat was misschien anders geweest als ze met twee vingers in de neus met 4-0 hadden gewonnen van Spanje, Frankrijk en Engeland. We moeten wel meteen klaar staan, want ze gaan in het eerste kwartier te keer als een tornado. We gaan er alles aan doen om het eerste land te worden op dit WK dat in de eerste twaalf minuten geen doelpunt tegen krijgt.”

Dominique Bloodworth. Beeld BSR Agency
Dominique Bloodworth.Beeld BSR Agency

Dominique Bloodworth, centrale verdedigster

“We houden vast aan onze routines, dat geeft vertrouwen en rust. Voor mij is het een extra bijzondere wedstrijd omdat ik ben getrouwd met een Amerikaan. Natuurlijk is Amerika een topland, maar alle landen hebben hun zwakke kanten en daar gaan we een strijdplan tegenover stellen.

“Elke wedstrijd begint met 0-0, al duurt dat tegen Amerika dit WK niet zo lang. We moeten er voor zorgen dat in de eerste twaalf minuten de bal er niet ingaat. Daar moeten we ons heel bewust van zijn. Als verdedigster hoop ik natuurlijk op een clean sheet. Alex Morgan is een topspits. Ik heb wat beelden van haar bekeken en ik heb gezien dat ik er kort moet opzitten en goed moet kijken naar waar ze heen loopt. Maar ik heb ook gekeken naar andere speelsters, waarmee ik in aanraking kan komen. Ik speel graag tegen topspeelsters, zoals in de voorbereiding tegen Sam Kerr van Australië. Dat ging heel goed. Ik kijk er vooral naar uit om in een groot stadion te spelen en te laten zien hoe goed we zijn. En dat we ons kunnen realiseren dat we geen eendagsvlieg zijn. We moeten een topdag hebben, al hebben we dit WK ook laten zien dat we met onze kracht en het geloof in onszelf goed voor de dag kunnen komen.”

Daniëlle van de Donk. Beeld BSR Agency
Daniëlle van de Donk.Beeld BSR Agency

Daniëlle van de Donk, middenvelder

“Ik was de eerste twee wedstrijden zenuwachtig en dat slaat meteen op mijn benen. Daar heb ik nu geen last meer van. Ik kijk enorm uit naar de finale. De Amerikanen laten niet merken dat ze last hebben van enige druk. Ik vind ze nogal arrogant. Als ik Rapinoe op de persconferentie hoor zeggen dat ze niet weet wie de volgende tegenstander is, dan begrijp ik dat niet. Dat getuigt van weinig respect en dat snap ik niet van zo’n grote speelster. Misschien hebben ze het recht een beetje arrogant te zijn, maar zo zitten wij gelukkig niet in elkaar.

“Het grote voordeel voor ons is dat iedereen verwacht dat Amerika gaat winnen. Dat neemt bij ons ook de druk een beetje weg. Ze gaan in het begin volle bak druk zetten om te scoren om daarna de bus te parkeren met Morgan voorin. Als wij de openingsfase ongeschonden doorkomen dan wordt het volgens mij een open wedstrijd. Dan komt er voor ons ruimte en wij hebben speelsters die goed tussen de linies kunnen komen. We hebben echt wat neergezet en natuurlijk hebben we iets te verliezen. We zijn de underdog, maar je wilt niet verliezen, niet met 6-0 of met 1-0. We gaan voor goud. Het kan namelijk lang duren voordat we weer in de finale van een WK staan.”

Lees ook:

De Amerikaanse voetbalsters zijn arrogant en onoverwinnelijk

Natuurlijk zijn ze favoriet voor de wereldtitel, de Amerikaanse voetbalvrouwen. Kijk naar het verleden, hun erelijst, de sterspeelsters. Aan Nederland zondag in de finale in Lyon de eer om voor en stunt te zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden