null Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Natuurlijk blijven de clubs prima overeind, maar zo'n bericht komt de KNVB en Eredivisie CV niet lekker uit

Kijk eens aan: de eredivisieclubs blijven in ­coronatijd prima overeind, kopt mijn krant. Het gezamenlijk eigen vermogen van de clubs is vorig seizoen zelfs gegroeid, lees ik: van 350 naar 408 miljoen euro. Dat is onderzocht door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Han). “De sector staat er even goed of slecht voor als vóór corona”, zegt onderzoeker Job Gulikers.

Ik geloofde er al nooit in, in al die doem- en huilverhalen. Het verlies voor het profvoetbal zou oplopen tot 400 miljoen euro – zoiets hebben ze binnen een paar seconden op een bierviltje staan. De KNVB vroeg de overheid om steun, die er uiteraard niet kwam.

Marketeers oreerden dat supporters hun geld voor seizoenkaarten zouden terugvragen. Zo denken gelddenkers. Omdenken kunnen ze niet. De mond interessant vol van het sociaal-maatschappelijke belang van voetbal dat er altijd en overal voor de mensen moet zijn, maar in hun hoofd de afslag missen dat je er ook eens een kwartslag anders naar kunt kijken. Een beetje fan zeurt even niet, juíst in het besef, de hoop, het vertrouwen dat het voetbal straks zijn sociaal-maatschappelijke belang voor hem weer zal vervullen. Dat er altijd en overal maar ‘geleverd’ moet worden, is eng gelddenken.

Goed, te lang moet het niet duren, maar het is zoals met leden die hun contributie niet terugvragen, omdat ze graag willen dat hun amateurclub hierdoorheen komt. Voor wie het afgelopen jaar meehuilde dat clubs omvallen of zouden omvallen en dat de overheid niets om sport geeft: mijn clubje valt niet om en om me heen zie ik ze ook nog allemaal overeind staan. De tegemoetkomingsregelingen van overheidswege zijn – het zij nog maar eens gezegd – alleszins ­redelijk. Dat gaat ook op voor het betaalde voetbal, begrijp ik van de onderzoekers van de Han. Ze wijzen erop dat de kosten voor profclubs zonder publiek lager zijn. Ook een amateurclub maakt deels minder kosten. Als je in geld denkt, doe het dan volledig.

Het stond zomaar weer op een bierviltje

Maar dat komt natuurlijk niet lekker uit. Kijk maar, een dag later in de krant: de KNVB en de Eredivisie CV zeggen dat er van het onderzoek niets klopt. Ze schermen met een mogelijk operationeel verlies van 150 miljoen euro – het stond zomaar weer op een bierviltje. Daar komen ze op uit, als seizoenkaarthouders en sponsors hun geld terugvragen. Ja, als.

Het bericht wordt echt leuk als het gaat over het verlichtende effect van transfers. De Han-onderzoekers schatten in dat de verliezen van dit seizoen worden gecompenseerd door de verkoop van spelers – zoals het in deze bedrijfstak, wankel of niet, nu eenmaal sinds jaar en dag gaat. “Dat is hetzelfde als tegen het Rijksmu­seum zeggen: ‘Verkoop De Nachtwacht maar’ en tegelijk verwachten dat iedereen wel massaal naar het museum blijft komen”, vond een zegsman van de KNVB.

De Nachtwacht, toe maar. Verdediger Martinez van Ajax lijkt me goed verkoopbare waar. Ik mag hem graag zien spelen, en zo zijn er nog wel een paar. Maar we ­weten: er komt altijd wel weer een ander. Martinez, een relatief koopje, was er ook zomaar ineens.

Een jaar geleden, bij het uitbreken van de crisis, schreef ik hier dat het een mooie gelegenheid kon zijn voor reflectie en relativering, om daarna het voetbal weer te zien zoals het moet zijn – niet minder, maar zeker ook niet meer dan dat. Dat was natuurlijk tegen beter weten in. Het opportunisme, de grote woorden, de verheerlijking, De Nachtwacht, je krijgt het er niet uit.

Misschien is het onderzoek iets te rooskleurig, misschien bezwijkt er nog iets. Het zou gezond zijn: 34 profclubs, nog steeds, in zo’n klein land – het is te veel.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden