Wielrennen

Najaar propvol met wielerkoersen

De slotetappe van de Tour, vorig jaar gewonnen door de Colombiaan Bernal (op foto in het geel) door Parijs is nu gepland op 20 september.  Beeld EPA
De slotetappe van de Tour, vorig jaar gewonnen door de Colombiaan Bernal (op foto in het geel) door Parijs is nu gepland op 20 september.Beeld EPA

De Ronde van Frankrijk zal dit jaar van 29 augustus tot 20 september worden verreden. Ook veel andere koersen krijgen een nieuwe datum.

John Graat

In tijden van het rondwarend coronavirus probeert de internationale wielerwereld te redden wat er te redden valt van dit seizoen. En als het allemaal kan doorgaan, hoeft de wielerliefhebber zich straks niet te vervelen tot diep in de herfst. De mondiale unie UCI kwam gisteren met een nieuwe, aangepaste kalender waarbij de verplaatsing van de Tourstart van 27 juni naar 29 augustus het meest in het oog springt.

Echte harde keuzes worden er verder nog niet gemaakt. De UCI gaat er nog altijd van uit dat ook de grote ronden van Italië en Spanje na de Tour dit najaar nog verreden kunnen worden. Ook voor de vijf meest prestigieuze klassiekers, de monumenten Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije, wordt nog naar een datum voor dit jaar gezocht.

Onder voorbehoud

Een propvol najaar dus, al blijft het allemaal onder voorbehoud. Voorlopig is het moratorium op wedstrijden door de UCI verlengd van 1 juni naar 1 juli. Het is nog volstrekt ongewis in hoeverre het coronavirus in de zwaar getroffen wielernaties Italië, Frankrijk en Spanje in de zomer volledig onder controle is. De UCI gaat er nu dus niettemin van uit dat massa-evenementen er dan alweer kunnen plaatsvinden.

De doelstelling om veel uitgestelde koersen nog dit jaar in te halen, is op zijn minst ambitieus. Of die ook realistisch is, zal moeten blijken. Het pleidooi van voormalig UCI-voorzitter Brian Cookson om de drie grote ronden in te korten van drie naar twee weken is niet opgevolgd. Het rittenschema van de Tour blijft onveranderd. Ook voor de Giro en Vuelta is niet over inkorten gesproken. Het idee van de Italiaanse profrenner Matteo Trentin om er dit jaar één grote Europese ronde van te maken, met start in Rome, doorkomst in Madrid en aankomst in Parijs, is niet serieus genomen.

De UCI houdt vooralsnog vast aan de traditionele opzet, maar dan op andere data. Daarbij hebben de enorme financiële belangen een rol gespeeld in het overleg waar ook delegaties van de ploegen, renners en organisatoren, zoals ASO (Tour), RCS (Giro) en Unipublic (Vuelta), bij betrokken waren. De Tour had bij de aanpassing van de agenda topprioriteit, staat in het persbericht van de UCI. ‘Dit evenement in de best mogelijke omstandigheden houden is essentieel, gezien de centrale plaats van de Tour in de wielereconomie.’

Levensader

De Tour is vanwege de wereldwijde televisie-aandacht de levensader voor veel teams. Ploegbazen vrezen voor het massaal afhaken van sponsors, als het Franse circus niet doorgaat. Tourbaas Christian Prudhomme benadrukte dit gisteren. “Iedereen in de wielerwereld steunde het idee om de Tour te verplaatsen, zelfs degenen die ons meestal niet mogen”, aldus Prudhomme. “Sommige teams zeiden dat ze in 2020 zouden moeten stoppen zonder de Tour.”

De finish van de Tour is nu voorzien op 20 september in Parijs. Op dezelfde dag zal het WK wielrennen in het Zwitserse Aigle-Martigny beginnen. Het WK eindigt na een week op zondag 27 september, de dag waarop de wegwedstrijd van de profs wordt verreden. Die datum is niet veranderd.

De Ronde van Italië zal na dat WK worden verreden, gevolgd door de Ronde van Spanje, aldus de UCI. Exacte data zijn nog niet gegeven, wat dus ook geldt voor de vijf klassieke monumenten. De nationale kampioenschappen gaan van juni naar 22 en 23 augustus. De UCI heeft ook de wens om zoveel mogelijk andere uitgestelde wedstrijden nog te laten plaatsvinden na 1 juli. Tour-directeur Prudhomme zei te hopen dat dit lukt. “Renners hebben een paar maanden nodig om zich voor te bereiden op een evenement als de Tour. Eerst vier, vijf of zes weken op de weg trainen en dan een paar etappekoersen voor de Tour”, zei hij. Zo zal het Critérium du Dauphiné, een voorbereidingswedstrijd voor de Tour, naar verwachting ergens in augustus plaatsvinden, zei Prudhomme. “Die wedstrijd duurt misschien vijf of zes dagen in plaats van acht.”

Verschuiving van de Tour was noodzakelijk geworden nadat de Franse president Macron maandag alle grote publieksevenementen in Frankrijk tot half juli in zijn land had verboden vanwege het coronavirus.

Lees ook:

De Vuelta in Nederland verplaatsen? ‘Dat gaat niet zomaar’

Wat betekent verschuiving van de Tour voor de Vuelta die in Utrecht zou starten?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden