Volleybal

Naast topvolleybal biedt het WK ook gezonde voeding

Een vegetarische burger. Tijdens het WK volleybal voor vrouwen wordt ook gezonde voeding gepropageerd. Beeld ANP
Een vegetarische burger. Tijdens het WK volleybal voor vrouwen wordt ook gezonde voeding gepropageerd.Beeld ANP

Op het evenement waar de Oranje-vrouwen topsport bedrijven, staat ook een gezonde leefstijl centraal.

Esther Scholten

Het WK volleybal voor vrouwen moet meer brengen dan alleen drie weken lang topwedstrijden, zegt toernooidirecteur en oud-international Manon Flier. Voor het eerst vindt het toernooi deels in Nederland plaats. “We willen een legacy creëren, op het gebied van sport & bewegen, gezondheid en inclusiviteit.”

Hoe? In de eerste plaats door gezonde voeding te propageren. Toeschouwers kunnen een insectenburger kopen als variatie op de aloude hamburger. Lokaal geproduceerd ook, want wie een sportevenement als maatschappelijk vehikel wil gebruiken kan maar beter duurzaam zijn.

Toch heeft dat niet alle kritiek kunnen voorkomen. Het CDA in Gelderland plaatst vraagtekens bij het plantaardige voedsel in de stadions. Is dat het juiste visitekaartje? In die provincie liggen twee van de drie Nederlandse speelsteden – naast Arnhem en Apeldoorn wordt er ook in Rotterdam gevolleybald. Ongeveer de helft van de wedstrijden vindt plaats binnen de grenzen van co-host Polen.

Gelredome omgebouwd

Het toernooi is niet zomaar een platform. Vier jaar geleden keken er wereldwijd 1,8 miljard mensen naar de de editie in Japan, weet Flier. Mondiaal is volleybal groot, nationaal staat de sport in de schaduw van voetbal, schaatsen en wielrennen. Ook daarom is het belangrijk om de huidige belangstelling goed te benutten.

Alle 24 deelnemende landen starten in het Gelredome. Het stadion van voetbalclub Vitesse is omgebouwd; er liggen nu drie volleybalvelden. De capaciteit van het centre court is 10.000. Met de kaartverkoop ‘gaat het goed’. Omdat het Gelredome slechts twee kleedkamers telt, zijn er buiten tien cabines met douches geplaatst.

Gezamenlijk ontfermen 31 Gelderse gemeenten zich over alle sporters en officials. Zo verblijft het Braziliaanse team in Wijchen, waar tegelijkertijd het festival Copacabana tussen Maas en Waal wordt georganiseerd. Elders, vertelt Flier, staat er een volleybaltoernooi voor vluchtelingen op het programma, met aansluitend een diner. Ook zijn er diverse G-wedstrijden, voor mensen met een beperking.

Dertien camera's brengen een wedstrijd in beeld

Los van alle andere activiteiten, is de organisatie van het topvolleybal zelf al logistiek een uitdaging. Sommige landen hebben recht op een vaste speeltijd, in verband met betaalde televisierechten. Zo start Japan altijd om kwart over twee ‘s middags. Er zijn 120 journalisten en fotografen geaccrediteerd. Iedere wedstrijd wordt door dertien camera’s in beeld gebracht.

Flier hoopt dat het evenement de liefde voor haar sport goed doet. Meerdere Gelderse gemeenten hebben subsidies gekregen om velden voor netsporten aan te leggen. Daar kunnen in de toekomst buurtsportcoaches activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld volleybal, lacht ze.

Zelf nam de directeur in 2015 afscheid in een bomvol Ahoy tijdens de finale van het EK, het laatste grote volleybaltoernooi in eigen land. “Het lijkt me tof als er weer veel mensen van ons spelletje genieten.” Of zo’n impuls nodig is? “Ja, voor sport in het algemeen. We hopen de boodschap mee te geven dat bewegen en een gezonde leefstijl belangrijk is voor iedereen.”

En nu maar hopen dat Oranje ver komt, om de belangstelling in ieder geval in Nederland vast te houden.

Lees ook:

Volleybalbond wijst op WK de weg naar een gezonde snack

De WK volleybal voor vrouwen, volgend jaar in Nederland, komt helemaal in het teken te staan van gezonde voeding. Zo wordt een sportevenement als maatschappelijk vehikel gebruikt. Een brainstormsessie leert hoe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden