WinterspelenTien kilometer

Na twee keer goud lonkt voor Nils van der Poel nieuw avontuur. ‘Al mijn dromen zijn vervuld’

Nils van der Poel won vrijdag zijn twee gouden medaille op de Olympische Winterspelen. Beeld AP
Nils van der Poel won vrijdag zijn twee gouden medaille op de Olympische Winterspelen.Beeld AP

Nils van der Poel pakte vrijdag in Peking op indrukwekkende wijze zijn twee gouden medaille op de Olympische Winterspelen. Op de tien kilometer zette hij iedereen op grote afstand en behaalde hij een wereldrecord: 12.30,74. En nu wil hij stoppen.

Kick Hommes

Nils van der Poel doet op schaatsgebied alles anders en hij gelooft heilig in zijn eigen filosofie. Zo stond hij deze vrijdag maar vijf minuten op het ijs voordat hij begon aan een van de bijzonderste wedstrijden van deze Olympische Spelen.

Die warming-up, dat is een typisch Nils Van der Poel, de grote revelatie op de lange afstanden. Hij doet dingen anders. En daar is hij trots op. Hij heeft het graag over zijn zelfontwikkelde programma. “Weet je wat je moet doen? Alleen trainen, alleen trainen. Dan herken je de snelheid die je nodig hebt in de wedstrijd.”

Zijn ideeën brachten hem in Peking het allerhoogste: hij won twee keer goud. Op de 5000 meter bleef hij Patrick Roest net voor. Op de 10 kilometer, vrijdag, was hij veruit de beste. Hij won en behaalde een verbluffend nieuw wereldrecord. Het zilver ging naar Patrick Roest, die door zijn trage start bijna veertien seconden meer nodig had voor de 25 rondjes in het National Speed Skating Oval. In de strijd om het brons werd de teleurstellende Jorrit Bergsma afgetroefd door de Italiaan Davide Ghiotto.

‘Al mijn dromen zijn vervuld’

Nils van der Poel denkt dat hij zijn laatste race gereden heeft. Het was een mooi avontuur, vertelde hij vrijdag voor elke camera. “Ik ben twee keer gestopt, ik probeer het een derde keer. Ik weet alleen niet of het gaat lukken. Maar al mijn dromen zijn vervuld.”

Het was moeilijk om de beste te zijn, zei hij. “Als ik zou willen, dan zou ik weten hoe ik dit moet volhouden. Zolang ik maar avonturen vind in mijn trainingen. Ik vond daar manieren voor, maar ik ben te nieuwsgierig. En als ik doorga in het schaatsen, dan weet ik wat ik krijg.”

Praat met Van der Poel, en iedereen krijgt een ander antwoord van de Zweed, geboren in Trollhättan, zo’n tachtig kilometer buiten Göteborg. De schaatsbaan daar heeft korte rechte einden, omdat er voornamelijk bandy wordt gespeeld, een soort ijshockey. Van der Poel, wiens opa uit Nederland kwam, doet er twee slagen op het rechte eind.

Het leger in

Bij de junioren reed Van der Poel vaak tegen Patrick Roest. Hij liet het schaatsen even zitten rond zijn twintigste, maar hij deed wel mee aan de Winterspelen van 2018. Hij werd toen veertiende op de 5000 meter. De eerste keer dat Van der Poel zich voorin mengde, was tijdens het WK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam, een maand later, waar hij toen de afsluitende 10 kilometer won. Dat gegeven kreeg niet veel aandacht, omdat Sverre Lunde Pedersen viel en Roest zo wereldkampioen werd.

Daarna verdween Van der Poel nogmaals van de schaatsradar. Hij ging het leger in, bij het Arméns jägarbataljon. Het is de moeilijkste militaire training die er bestaat in Zweden. Hij volgde weliswaar de basistraining, maar alsnog was het het zwaarste wat hij ooit had gedaan, vertelde hij. Nog elke dag mist hij zijn rugzak, zijn kameraden, zei hij afgelopen zomer op Zweedse televisie.

Een ander leven, zonder moeder

In 2020 keerde hij terug in de schaatswereld. Zijn wereldrecord op de 10 kilometer in Heerenveen was het hoogtepunt: 12.32,95. Luttele dagen na dat record kreeg hij te horen dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was. Ze overleed twee weken later. Het leven is altijd anders, nu zij er niet meer is, zei hij.

Van der Poel is overtuigd van zijn eigen ideeën en vertelt er graag over. Toen hij vorige week een technische vraag kreeg over zijn bochtentechniek, maande hij zijn trainer dichterbij te komen. Hij zocht steun, ging hangen en vertelde schuin in een hoek van 45 graden gewoon verder. Van der Poel wilde demonstreren hoe een schaatser in de bocht zo ver mogelijk over kan hellen zonder te vallen en tegelijk de benen ontspant. Het is een trucje, zei hij. “Vertel het de Nederlanders niet, haha.”

De Zweed Nils Van Der Poel op weg naar goud in Peking. Beeld AFP
De Zweed Nils Van Der Poel op weg naar goud in Peking.Beeld AFP

Van der Poel wil de Nederlandse schaatssport laten zien dat de sportbenadering anders kan, en daar hoort een mentaal spel bij. Hij wil graag prikkelen. Zo ontketende hij een relletje door de Nederlanders van corruptie te beschuldigen.

En, zo zegt hij, schaatsen is vervelend. “Echt vervelend. Je moet iets vinden om jezelf mee om te kopen. “Zodra je ontdekt waardoor jij meer gaat trainen, win je mogelijk eens op de Olympische Spelen.”

Fietsen naar de andere kant van Zweden

Hoeveel hij zelf traint? Hij loopt ultramarathons (‘twintig ofzo’), maakt duizend skydives, hij feesten, gaat het leger in, snowboardt en doet veel aan toerskiën. En o ja, hij fietste met een vriend van de ene naar de andere kant van Zweden in een zo kort mogelijke tijd. “Ik heb dingen meegemaakt die veel atleten nooit zullen ervaren. Het maakt dat ik het niet erg vind als ik verlies.”

Het was zoeken naar avonturen. “Er komt een moment waarop die er niet meer zijn en je jezelf twee maanden opsluit in Inzell. Dat was het beste trainingskamp waar ik ooit heb getraind, al heb ik daarvoor wel een berg aan motivatie moeten opbouwen. Ik hou van schaatsen, maar het is net als met een relatie: het gaat niet vanzelf.”

Zijn filosofie is niet heel moeilijk te doorgronden: rijd zo vaak de afstand waarop je wil winnen, dat elke meter in je vezels is opgeslagen. Daarom is hij op trainingen alleen maar bezig met het rijden van binnen- en buitenbochten op wedstrijdsnelheid.

In het Duitse Inzell kende hij bijna Spartaanse dagen. In de ochtend schaatste hij drie keer een 10.000 meter en daarna ging hij nog een paar uur fietsen. Hij trainde zichzelf in rondes van 30 seconden – hij hield het dagen vol.

Nog eens vier jaar?

Diezelfde rondetijden liet hij in Peking zien op de 5 kilometer – eigenlijk voor hem een bijnummer. Hij reed iets sneller dan toen hij zelf oefende. In de laatste rondes leek hij te versnellen, maar hij bleef dezelfde tijden rijden. Anderen, zoals Patrick Roest, gingen kapot. Van der Poel kon nog even door.

Het grootste experiment moest toen nog komen. De vrucht van zijn eigen methode. De 10 kilometer. Hij wist 110 procent zeker dat hij die afstand ging winnen. De methode achter zijn voorbereiding publiceert hij na de Spelen.

Blijft hij na Peking volhouden wat hij doet? Nog eens vier jaar, dat kan hij niet. “Dat wordt monotoon. Je moet motivatie blijven najagen. Ik wil stoppen maar ik heb al twee keer geprobeerd om te stoppen, en het is me toen niet gelukt. Of het me deze keer wel lukt? Ik denk het niet.”

Lees ook:

Schaatser Patrick Roest over Van der Poel: ‘Als dit een spel is, dan hoeft hij het niet zo te spelen’

Patrick Roest kon het donderdag niet laten om na zijn training een reactie te geven op uitlatingen van rivaal Nils van der Poel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden