Zwemmen

Na de ‘resetknop’ ziet zwemmer Kamminga kansen

Arno Kamminga maakte rondje pitch & putt na afloop van de bijeenkomst voor topzwemmers op Papendal, tevens de kick-off voor het jaar 2021.  Beeld ANP
Arno Kamminga maakte rondje pitch & putt na afloop van de bijeenkomst voor topzwemmers op Papendal, tevens de kick-off voor het jaar 2021.Beeld ANP

De maanden zonder sport hebben schoolslagspecialist Arno Kamminga (24), de beste Nederlandse zwemmer, ervan overtuigd dat het in 2021 nog beter kan.

Tom van der Wilt

Hij denkt diep na. Trekt z’n wenkbrauw op. Kijkt nog een keer naar boven. Nee, Arno Kamminga kan zich niet herinneren wanneer de laatste keer was dat hij een zwembad in dook voor het coronavirus een einde maakte aan zijn opmars. “Voor mij zijn alle dagen sindsdien hetzelfde geweest”, zegt de Katwijker op vrijdagmiddag op topsportcentrum Papendal. Daar beleefde de zwemselectie de aftrap van het nieuwe olympische seizoen. De knop is om, met een nieuwe planning, met volop toernooien zoals EK’s, maar ook met hetzelfde einddoel: Tokio. “Nu we weer zijn begonnen, merk ik dat ik het zwemmen heel erg heb gemist.”

Kamminga noteerde, nota bene een week voor Nederland in lockdown ging, in Antwerpen nog razendsnelle tijden. Zijn zoveelste nationale record katapulteerde hem van finalezwemmer tot kanshebber op een olympische medaille, wellicht zelfs met zicht op goud op de 200 meter.

‘Het duurde even voor de onrust uit het lijf was’

Sinds drie weken mag er weer worden getraind, zij het nog niet fulltime. Eén keer per dag mogen de zwemmers het water in. Het lijf nog niet te veel belasten, na bijna drie maanden van inactiviteit. Een periode die Kamminga naar eigen zeggen veel heeft gegeven. “Ik was nooit langer dan drie weken thuis. Het duurde even voor de onrust uit het lijf was, maar al gauw kwam het besef dat er ook andere dingen belangrijk zijn.”

Alleenwonend in een huisje in Amsterdam ondervond hij de voordelen van zoveel thuis zijn. “Vroeger, als ik eens een vrije zondag had, moest alles spastisch volgens een vast patroon. Nu zie ik in dat iets doen met vrienden of familie ook energie oplevert.”

De man uit Katwijk ontdekte tevens de stilte. “Ik keek veel series, maar daar ben ik wel klaar mee. Sindsdien zet ik een muziekje op om te ontspannen. Kan van alles zijn. Noem het mediteren. Rust is ook afleiding.” Hij heeft veel nagedacht, ook over de psychologie van een topsporter. “Ik vind die kant heel interessant. Vroeger kon je op talent en met trainen een plak winnen. Nu moet alles kloppen, je moet ook mentaal sterk zijn. Op dat startblok heb je ook niemand om je heen.”

Met vrienden, familie en coaches sprak hij veel over het uitstel van de Spelen. “In het begin had ik mijn ups en downs. Ik baalde, maar ik had al snel het grotere plaatje weer voor ogen.”

‘Over een jaar ben ik nog beter’

Op Papendal werd vrijdag uit de doeken gedaan hoe het pad er de komende tijd uitziet voor de zwemmers. Ze krijgen begin december een laatste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Spelen. Het uitgestelde ONK in Rotterdam is daarvoor uitgekozen. Daardoor vervalt het traditionele moment in april. “Dit doen we om de tijd in ons voordeel te gebruiken”, verklaarde technisch directeur André Cats. “Dan heb je nu een half jaar en daarna nog eens zes maanden voor een optimale voorbereiding.”

Voor Kamminga zijn de Spelen niet het enige evenement dat telt. “Mijn plan is om over een langere periode goed te zijn. Ik zie het als een resetknop die is ingedrukt. Dit biedt kansen. Ik kan nog beter worden. De rek is er nog lang niet uit. Ik weet zeker dat ik mentaal sterker ben dan sommige concurrenten. In Tokio zou ik goed zijn geweest, over een jaar ben ik nog beter. Alles wat ik win, zie ik als iets speciaals. Ook EK en WK-medailles.”

Lees ook: Europese titels voor Kamminga en Toussaint op korte baan

Op de Europese kampioenschappen zwemmen op de korte baan in Schotland was Arno Kamminga een van de Nederlandse gouddelvers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden