Sport na de pandemie

Na de lockdown zijn bijna alle sportcompetities toch nog uitgespeeld

Geen toeschouwers tijdens de finale van de Supercup in 2020, de officiële start van het nieuwe seizoen in de eredivisie volleybal. Beeld ANP
Geen toeschouwers tijdens de finale van de Supercup in 2020, de officiële start van het nieuwe seizoen in de eredivisie volleybal.Beeld ANP

De sportcompetities in onder meer het voetbal, hockey en volleybal zijn na de coronalockdowns bijna allemaal uitgespeeld. Dat is opvallend, aangezien de sportdeelname van Nederlanders nog altijd niet op niveau is.

Kick Hommes

Het was pittig, maar het is toch maar mooi gelukt. Dat is de tendens binnen de drie grote sportbonden KNVB, KNHB en Nevobo. De competities in de breedtesport naderen het einde en kunnen eindelijk weer eens ‘regulier’ worden beëindigd. Kampioenen worden gehuldigd, degradanten vallen terug. En dat is eigenlijk heel positief.

Het ‘normaal’ kwam terug in de grote breedtesportcompetities, zo blijkt uit een rondgang. Tenminste, in het voetbal en hockey zeker. In bijvoorbeeld het volleybal was het een stuk lastiger.

Chaos bij het wedstrijdsecretariaat

Zeker toen in februari de sportwereld weer stukje bij beetje openging, was de uitval groot. Bij volleybalbond Nevobo liep dat in de eerste maand op tot 40 procent van alle wedstrijden. Een enorm aantal, wat ook gelijk leidde tot chaos bij het wedstrijdsecretariaat. Niet alle wedstrijden konden bovendien worden ingehaald, vanwege het gebrek aan sporthallen. Uiteindelijk werd besloten de wedstrijden zoveel mogelijk te spelen, maar geen kampioenen aan te wijzen en niemand te laten degraderen.

De voetbalcompetities kenden eveneens afzeggingen, zeker bij de volwassenen, aldus de KNVB. Zeker afgelopen herfst en in de winter leidde de coronagolf tot ‘flinke scheefgroei’ in de competities. In mei liep men ‘weer in de pas’. In de B-categorie, de meer recreatieve competities met veel vriendenteams, werd niet alles uitgespeeld. In de A-categorie, waar prestaties vooropstaan, worden deze weken wel ‘normale’ promotie- en degradatiewedstrijden gespeeld.

In het hockey zijn bijna alle wedstrijden wel gespeeld. De ‘mazzel’ was dat de lockdown viel in de periode dat de teams de zaal in gingen. De veldcompetities werden zodoende amper geraakt. In het veldseizoen van dit jaar werd slechts 1,5 procent van de wedstrijden niet gespeeld, en die werden op een later tijdstip ook nog ingehaald.

Herontdekking van het verenigingsleven

Al met al klinkt dus positiviteit door. Er zijn meer wedstrijden doorgegaan dan verwacht. Wat dat zegt over ledenaantallen en het volgende seizoen, is nog onduidelijk. Bij de meeste bonden zijn exacte cijfers niet bekend. Die komen pas na het seizoen, als in- en uitschrijvingen worden verwerkt.

Opvallend genoeg verwacht directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee wel dat er in het voetbal tegen de trend in een ledengroei aankomt. Saamhorigheidsgevoel is de belangrijkste reden, denkt hij. “Herontdekking van het verenigingsleven. Met dat eigen, vooral unieke sfeertje.”

Sportscholen nog niet op niveau

De Nederlandse sportscholen zitten nog niet op het niveau van voor corona. Zij verloren door corona ongeveer een derde van hun leden. Die zijn niet allemaal terug, zegt Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief. Wouters schat op basis van een laatste peiling in januari in dat de bezetting in de sportscholen momenteel zo’n 80 tot 85 procent is van de aantallen voor corona.

“We hebben de belangrijke maanden januari en februari gemist”, zegt Wouters. “Dat zijn de goede-voornemens-maanden, waar we een groot deel van de leden mee binnenkrijgen. Dat is er dit jaar niet geweest.” Of de drukte in februari, na de heropening van de samenleving, wel al is toegenomen, is moeilijk in te schatten. Een volgende vragenlijst gaat er deze zomer uit.

Lees ook:

‘Dramatische cijfers’: Nederlanders zijn door corona flink minder gaan sporten

NOC-NSF meldt weer dalende cijfers over sportbeoefening in clubverband onder Nederlanders. Het zijn ‘dramatische’ cijfers, aldus voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van de sportkoepel. Er zijn wel meer mensen ongeorganiseerd gaan sporten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden