Eredivisie

Na AZ maken ook Twente en Feyenoord reclame voor eredivisie

Joshua Brenet (l) van FC Twente in actie tegen David Hancko van Feyenoord. Beeld ANP
Joshua Brenet (l) van FC Twente in actie tegen David Hancko van Feyenoord.Beeld ANP

Feyenoord liet bij FC Twente een kans liggen om verder uit te lopen (1-1), in een wedstrijd met een hoge amusementswaarde en goed aantrekkelijk voetbal.

John Graat

Als de Coolsingel in mei toch weer leeg blijft omdat Feyenoord een puntje tekort is gekomen voor de landstitel, dan zal in Rotterdam nog wel eens teruggedacht worden aan die koude januarimiddag zondag in Enschede. Net als tegen Ajax vorige week verzuimde de ploeg van Arne Slot een van de concurrenten in de titelrace een zware klap toe te brengen.

Slot vond dat Feyenoord in de twee topduels vier punten heeft verloren, gezien het spelbeeld, maar tegen FC Twente had hij er een extra katterig gevoel over. De reden: Feyenoord was in de slotfase een strafschop onthouden. Bij een luchtduel had Robin Pröpper in zijn strafschopgebied de bal met uitgestoken arm geraakt. Scheidsrechter Allard Lindhout vond echter dat Pröpper een duwtje had gekregen, de VAR vond het niet nodig in te grijpen.

Eigenlijk alleen maar meer discussie

“Onacceptabel”, vond Slot de beslissing, ook omdat Lindhout in de hele wedstrijd niet voor duwtjes had gefloten. “Met de komst van de VAR hadden we gehoopt dat het dit soort fouten uit het voetbal zou halen maar je krijgt eigenlijk alleen maar meer discussie.” Voor zijn Twente-collega Ron Jans, gewezen leraar Duits, was de discussie aanleiding een lesje over de conjunctief te geven. “De Duitsers zouden over die strafschop zeggen: das hätte gekönnt, het hád gekund. Maar de conjunctief gaat over de nicht Wirklichkeit, de niet-werkelijkheid.”

Het penaltydebat was een smetje op een wedstrijd die verder reclame was voor de eredivisie. Twente-trainer Ron Jans had genoten. “Je denkt, zondagmorgen, kwart over twaalf voetballen, het wekkertje is net gegaan, kaiserbroodje… maar vanaf de eerste seconde was iedereen wakker.” Slot sprak van ‘een enerverende, geweldige wedstrijd met een hoge intensiteit.’

Het resultaat (1-1) betekende dat de spanning bovenin de eredivisie volledig intact blijft. Met vijf ploegen binnen zes punten van elkaar is de titelrace opener dan die in jaren is geweest. Het niveau van het voetbal in de Nederlandse competitie is niet zelden ondermaats, maar de amusementswaarde ligt mede door de onvoorspelbaarheid in de top dit seizoen vaak hoog. Dat heeft deels met het falen van PSV en vooral Ajax te maken, maar ook met het goede beleid dat de laatste jaren bij FC Twente, Feyenoord en AZ is gevoerd.

Veel moeten rennen

AZ bleef vasthouden aan de eigen filosofie, staat keurig tweede, op twee punten van Feyenoord. Zaterdag leverde het een spektakelstuk af tegen FC Utrecht: 5-5. Die pot was volgens Ron Jans ‘een goed voorbeeld’ van de eredivisie op zijn best. “Daar zag je: als je mee wilt in de eredivisie zul je snel moeten druk zetten, veel moeten rennen en ook nog goed moeten voetballen.”

Bij Twente heeft Jans zijn team ook succesvol gevormd naar dat idee. Het resultaat is dat de Tukkers zich stevig hebben genesteld in de top-vijf waardoor in Enschede voorzichtig werd gedroomd over een nieuwe landstitel. In 2010 werd die al eens veroverd, toen op basis van financiële luchtkastelen; dit keer is met gezond beleid een strijdbaar en goed elftal gekneed.

AZ, Twente en Feyenoord investeerden de laatste jaren niet in peperdure spelers; ze konden dat ook niet. Dat levert soms ook nieuwe ontdekkingen op. Bij Feyenoord viel in de winterstop Gernot Trauner weg met een blessure, wat acuut een probleem leek op te leveren. Maar Lutsharel Geertruida bewees ook tegen Twente dat hij een meer dan goede vervanger is. Mats Wieffer, voor zes ton gekocht van Excelsior, was weer sterk op het middenveld. En Quilindschy Hartman, eigen kweek, is als back beter gebleken dan de uit Amerika gehaalde Peruviaan Lopez en de alweer vertrokken Noor Björkan.

Snelle inworp voorkomen

Onder meer Hartman en Geertruida zorgden er zondag voor dat de aanvallers van FC Twente voor weinig gevaar konden zorgen. Feyenoord was over het algemeen iets gevaarlijker. Beide ploegen spelen met grotendeels dezelfde filosofie met vroeg druk zetten. Slot prees FC Twente na afloop omdat het meer dan Ajax vorige week op de helft van Feyenoord was geweest en ‘slimmer’ was geweest dan zijn ploeg. Jans had veel ‘Rotterdams theater’ gezien. Hij doelde op aanstellerij na vermeende overtredingen. Doelman Justin Bijlow gooide in de eerste helft een tweede bal in het veld om een snelle inworp te voorkomen. Onsportief, erkende Slot, maar een ‘slimmigheidje’.

Feyenoord stond lang met 0-1 voor. Na ruim een half uur bereikte Szymanski vanaf de achterlijn Santiago Gimenez. De Mexicaan, die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Danilo, liet doelman Unnerstall met zijn kopbal kansloos (1-1). De gelijkmaker viel na rust op bijna identieke wijze. Michal Sadilek was dit keer de aangever, Joshua Brenet kopte Twente naar het punt waar het wel recht op had, puur omdat deze wedstrijd geen verliezer verdiende.

Lees ook

Trainer Arne Slot heeft zijn club in anderhalf jaar tijd naar zijn hand gezet

Trainer Arne Slot heeft de club in anderhalf jaar tijd naar zijn hand gezet. Is Feyenoord blijvend veranderd? Kenners geven hun visie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden