Eredivisie

Moeizame zege Feyenoord bij Cambuur: 2-3

Feyenoord viert de overwinning.  Beeld ANP
Feyenoord viert de overwinning.Beeld ANP

Na twee duels zonder zege won Feyenoord in Friesland het vermakelijke en doelpuntrijke duel bij Cambuur met 2-3.

Een stap in de goede richting. Zo omschreef Feyenoord-trainer Arne Slot gistermiddag het optreden van zijn ploeg bij Cambuur, waar de Rotterdammers twee keer een teleurstelling moesten verwerken, maar uiteindelijk verdiend wonnen (2-3).

Het duel in Friesland was in grote mate representatief voor Slots Feyenoord. Tot de kenmerken van zijn elftal behoort in elk geval een hoog entertainmentgehalte. Saai is het zelden bij de nummer vier van de eredivisie. In Leeuwarden werd dat nog eens geaccentueerd door een even aanvallend ingestelde thuisclub, waardoor zich een intense, doelpuntrijke voorstelling ontrolde met het nodige ren- en vliegwerk.

Feyenoord is geen ploeg die kan doseren. Ook in Friesland ging het volle kracht vooruit, wat een riskante tactiek is gezien het drukke, met Europese wedstrijden gevulde programma en de krappe selectie. Feyenoord had veel meer balbezit (63 procent). “Dat we in een uitwedstrijd zo dominant kunnen zijn, stemt mij heel tevreden”, zei Slot in de perskamer van Cambuur, waar hij tussen 2014 en 2017 werkte als ­assistent-trainer.

Reparatiewerkzaamheden

Feyenoord creëerde aanvankelijk weinig in het uitverkochte en sfeervolle Cambuur-stadion. Sterker: een rappe uitbraak van de thuisclub ­leverde na ruim twintig minuten meteen de openingstreffer op. Sambissa dribbelde naar binnen en schoot raak in de verre hoek. Feyenoord bleek echter veerkrachtig. Twee minuten later maakte Linssen gelijk, waarvoor de kleine spits zijn handelsmerk – koppend scoren – succesvol inzette. Aursnes bracht de Rotterdammers vlak voor rust op voorsprong: 1-2.

Rustig achterover leunen? Nee, dat is er niet bij voor Slot. Opnieuw Sambissa benutte kort na de pauze een zorgvuldige uitbraak, waardoor Feyenoord andermaal reparatiewerkzaamheden moest verrichten. Malacia bleek de redder in nood: zijn fraaie afstandsschot verdween na krap een uur spelen in de kruising. Kökçü, Linssen en Sinisterra verzuimden vervolgens het duel voortijdig te beslissen.

Hoge intensiteit

Slot voelde echter ook weer de beperkingen van zijn selectie. Dat Linssen na afloop moegestreden ter aarde stortte, gaf blijk van de hoge intensiteit waartoe Cambuur, een van de meestlopende ploegen in de eredivisie, de bezoekers had gedwongen. Een te billijken strijdplan, omdat Feyenoord ook donderdagavond diep had moeten gaan in het Conference League-duel met Union Berlin (3-1). Dan is het prettig om een brede selectie te hebben, waar de wisselspelers het algehele niveau benaderen. Slot heeft die luxe niet. Hij liet alleen Geertruida en Nelson (in de slotminuut) invallen. “Als de intensiteit zo hoog ligt, is het niet makkelijk om er zomaar even in te komen”, verdedigde Slot zijn keuze.

Idealiter had Slot de zwakkere schakels in Leeuwarden, onder wie Pedersen en Malacia, gewisseld, maar alternatieven zijn nauwelijks voorradig. Zo bezien is het bijzonder knap dat Feyenoord na tien speelronden in de eredivisie, waarbij ze ook nog een duel tegoed hebben, in de slipstream zit van Ajax, PSV en FC Utrecht. De ploeg kan een keer verliezen, zoals het deed tegen FC Utrecht en Vitesse, maar de zwaarbevochten zege bij Cambuur mocht het vertrouwen bekrachtigen bij Feyenoord. “Dat we twee keer ­terugkomen vind ik een stap in de goede richting”, vond Slot. Ware woorden na opnieuw een enerverend optreden van zijn ploeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden