Gymsport

Milco Abrahams droomt van de Olympische Spelen in Parijs. Maar hoe blijft zijn missie betaalbaar?

Milco Abrahams is trampolinespringer. Beeld
Milco Abrahams is trampolinespringer.

Met een slimme crowdfundingactie heeft Milco Abrahams zijn ticket naar Bakoe betaald. Hij neemt daar deel aan de WK trampolinespringen. Een gesprek over sappelen in een marginale sport.

Esther Scholten

Ja, hij is in Azerbeidzjan. Zijn lach is hoorbaar door de telefoon. Voor trampolinespringer Milco Abrahams was het niet alleen een sportieve uitdaging om de wereldkampioenschappen in Bakoe te halen, maar ook een financiële. Donderdag begint het toernooi.

Wie niet sterk is, moet slim zijn, luidt het spreekwoord. Wie niet rijk is ook. Twee jaar geleden, bij de vorige WK in Tokio, had Abrahams via crowdfunding 586 euro opgehaald – een bedrag dat niet meer dan 17 procent van de kosten dekte. Dat moest anders kunnen, slimmer.

In het verleden betaalde de gymnastiekunie vliegtickets en hotelovernachtingen voor de Nederlandse deelnemers. Tegenwoordig moeten de sporters dat zelf ophoesten. De KNGU beschouwt trampolinespringen niet meer als topsport. Er is geen aansluiting met de wereldtop.

Abrahams (20) hoopt die sprong wel te maken. Hij droomt van de Olympische Spelen in Parijs. Maar hoe blijft zijn missie betaalbaar? De student communicatie en multimedia design is er inmiddels wel achter dat geldschieters niet onder de indruk zijn van ambitie in een vergeten gymdiscipline. Na de olympische optredens van Alan Villafuerte en Rea Lenders, tussen 2000 en 2012, verflauwde de aandacht voor trampolinespringen.

Rondje Nederland op een stadsfiets

Hij had een actie nodig met een bredere opzet, om een groter publiek te bereiken. Dat werd een rondje Nederland op een stadsfiets zonder versnellingen, waarbij 80 procent van de opbrengst naar ondernemers ging die door coronamaatregelen waren getroffen. Abrahams haalde er in februari de nationale media mee en hield aan de ‘heftige tocht’ veel donaties en een vaste sponsor over. De geschatte onkosten voor Bakoe, rond de 2000 euro, zijn daarmee gedekt. “Met mijn sportverhaal alleen trek ik niet genoeg belangstelling. Dan geven alleen bekenden geld. Daarom heb ik een beetje ingespeeld op de emotie van mensen.”

Het is het lot van zwoegen in de marge. Iedere dag traint Abrahams vierenhalf uur. De sport vraagt veel van zijn lijf. Hij springt zes à zeven meter hoog, afgemeten aan het aantal seconden dat hij in de lucht hangt. Twee seconden is lang, 1.7 seconde gemiddeld. “Bij de landing komen er intense krachten op je lichaam. De meeste topsporters hebben wel ergens last van: vooral van rug, schenen of enkels.”

Zelf wordt hij dus niet tot die groep topsporters gerekend, door de bond in ieder geval niet. Er is ook geen bondscoach trampolinespringen meer. Centrale trainingen zijn afgeschaft. “De vorige generatie heeft dat nog meegemaakt. Die sporters werden wel geholpen met geld. Ik niet.”

Worstelen met het ‘moeten’

Abrahams klaagt er niet over. Hij constateert het. Net als het feit dat deze realiteit de stap naar de internationale top moeilijker maakt. Dit WK is het eerste titeltoernooi waaraan hij meedoet sinds de pandemie uitbrak. Hij denkt dat hij nu bij de top-30 van Europa hoort.

“Ik heb de moeilijkste oefening van heel Nederland. In principe zou ik dus de beste score moeten halen. Ik zou de beste van onze ploeg moeten zijn. Moeten, moeten; daar worstel ik soms mee. Dat is de les van het vorige WK, waarop ik niet door de kwalificatieronde kwam. Ik moet mijn hoofd koel houden. Chill denken: dit kan ik.”

Complicerende factor daarbij zijn de financiën. Dit toernooi heeft hij bekostigd, maar een volgend? “Ik weet dat wij van de bond geen geld krijgen tot we goed gaan presteren. Die druk is heel groot. Dat gaat ook in je hoofd zitten.”

Lees ook:

Turnbond laat Rea Lenders niet vallen

Brainstormsessie moet duidelijk maken hoe trampolinespringers verdergaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden