Atletiek

Mike Foppen gebruikte coronapauze om te experimenteren en loopt nu ‘in een flow’

Mike Foppen loopt voorop in de 5000 meter op de Diamond League-wedstrijd in Monaco op 14 augustus, met achter hem de Noor Henrik Ingebrigtsen. Beeld Getty Images
Mike Foppen loopt voorop in de 5000 meter op de Diamond League-wedstrijd in Monaco op 14 augustus, met achter hem de Noor Henrik Ingebrigtsen.Beeld Getty Images

Langeafstandsloper Mike Foppen (23) liep recent al twee Nederlandse records. Op het NK komend weekend zijn alle ogen op hem gericht.

Tom van der Wilt

Er is iets met een pakketje van kledingsponsor Nike dat bij zijn appartement in het Zwitserse Sankt Moritz is bezorgd. Mike Foppen verontschuldigt zich als hij ietwat gehaast de telefoon opneemt. Het zijn nieuwe zorgen voor de langeafstandsloper die dit seizoen definitief is doorgebroken. Sinds zijn zege bij de Warandeloop van vorig jaar, waar ook een hoge baas van de Amerikaanse kledingreus aanwezig was, mag hij online gratis kleding bestellen.

Een groter contrast is bijna niet mogelijk. Vorig jaar stond hij nog bij de outlet te twijfelen welk setje het goedkoopst was. Zijn hobby bekostigde hij van een bijbaantje bij de winkel van de Nijmeegse Radboud Universiteit, waar hij op dat moment zijn studie psychologie aan het afronden was. Nu kan hij als een van de weinige Nederlandse baanatleten leven van zijn sport.

Evenaring van achttien jaar oud nationaal record van Maase

Hij verbaasde niet alleen de buitenwereld op een warme zomeravond in Monaco, twee weken geleden. In een legendarische race waarin Joshua Cheptegei het zestien jaar oude wereldrecord van Kenenisa Bekele verbrak, kwam Foppen in 13.13.06 als vierde over de meet, in precies dezelfde tijd als het nationale record van Kamiel Maase achttien jaar eerder. “Eerst baalde ik daarvan, daarna kwam het besef dat het een heel goede tijd is.”

Voor zijn gevoel was het verre van een perfecte race, al had hij van tevoren wel een ‘magisch’ gevoel. “Als je heel goed in vorm bent, voel je dat. Dan kom je in een flow. Het tempo lag pas in de laatste twee kilometer echt hoog. Dus het kan nog sneller.”

Een maand eerder had hij in het Goffertpark in Nijmegen al het wegrecord op de 5 kilometer aan flarden gelopen. Daarna vertrok hij op hoogtestage naar Sankt Moritz. Daar in de Alpen, onder perfecte omstandigheden, schaafde hij verder aan zijn vorm. Pas woensdag keerde hij terug om komend weekeinde op het NK zijn nieuw verworven status te bevestigen.

‘Ik heb met een hoogtetent geëxperimenteerd’

Slechts een handvol Europeanen waren vorig jaar sneller. Foppen maakte in 2019 definitief de overstap van de 1500 meter naar de 5000 meter. Zijn 13.25 bij zijn debuut beloofde al veel goeds. Vooral de noodgedwongen lange aanloop heeft hem goed gedaan, denkt hij. “De periode van maart tot juni heb ik beschouwd als een lange trainingsstage. Weliswaar thuis, maar ik heb goed op m’n voeding gelet en met een hoogtetent geëxperimenteerd.”

Foppen stelde eerder dit jaar nog dat zijn ontwikkeling met kleine stapjes gaat. “Ik zei toen dat ik pas over drie jaar in de buurt van het record kon komen. Maar gaat er nog zo’n hap af, dan doe ik mee om de medailles. En ik denk dat het kan. Er zit nog genoeg rek in. Dat voel ik.”

Voor zijn gevoel verteert hij de trainingen nu makkelijker en is vooral het herstel sneller. Een teken dat de trainingen ‘aanslaan’, om in atletiektermen te spreken. Foppen draait meer kilometers, en heeft dus meer inhoud. “Maar dat is iets anders dan harder gaan trainen. Dat denken mensen vaak, maar dat is een misvatting.”

Foppen gaat op NK voor de dubbel op 1500 en 5000 meter

Een nieuw Nederlands record zullen de mensen zondag op de baan van AV Phoenix in Utrecht niet te zien krijgen, denkt Foppen. De titelverdediger belooft spektakel in een race waarin alle toppers aan de start staan. “Als ik de geruchten mag geloven is er een aantal dat een hap van hun beste tijd wil afhalen. Veel jongens zijn in vorm, het aantal wedstrijden is gelimiteerd.” Foppen gaat voor de dubbel op de 1500 meter en 5000 meter. “Op voorwaarde dat ik zaterdag goed uit de 5000 meter kom.”

Hij laat de komende maanden zijn geliefde afstand even voor wat het is. Hij wil z’n vorm verzilveren met persoonlijke records op 1500 en 10.000 meter. “Ook om iets meer snelheid te kweken. Daarna gaat de focus op Tokio en de 5000 meter. Daar wil ik op z’n minst de finale halen.”

Lees ook:

Ook voor de loper is de horizon beperkt

Duurloper Mike Foppen bleef gewoon door trainen in de coronacrisis, allemaal gericht op de Olympische Spelen van Tokio. Maar die gingen dit jaar niet door. Een reportage over zijn training.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden