InterviewVoetbal

Miedema hoopt op een frisse start met een nieuwe bondscoach

Vivianne Miedema in actie tijdens de oefenwedstrijd van afgelopen donderdag tegen België.  Beeld ANP
Vivianne Miedema in actie tijdens de oefenwedstrijd van afgelopen donderdag tegen België.Beeld ANP

Er is nog altijd geen opvolger van de vertrokken vrouwenbondscoach Sarina Wiegman. Het hele plaatje moet kloppen, vindt spits Vivianne Miedema.

Natuurlijk zijn ze benieuwd en zo af te toe komt het ook ter sprake, maar het is volgens Vivianne Miedema niet zo dat de speelsters het elke avond aan de eettafel ‘daarover’ hebben. Daamee doelt de spits van de nationale vrouwenvoetballers op de kwestie van de nieuwe bondscoach. 193 dagen nadat Sarina Wiegman bekendmaakte dat ze na de Olympische Spelen vertrekt naar Engeland, heeft de KNVB nog geen opvolger gepresenteerd.

“Het blijft bij ons ook stil”, zegt Miedema aan de vooravond van de oefeninterland tegen Duitsland, woensdag in Venlo. De spits van Arsenal vindt wel dat het lang duurt, maar ze heeft er begrip voor dat de KNVB de tijd neemt om de beste keuze te maken. “Het moet iemand zijn die kan doorbouwen op wat we hebben neergezet en iemand die direct door de spelersgroep wordt geaccepteerd.”

Vivianne Miedema  viert de 0-1 tijdens de internationale vriendschappelijke wedstrijd voor vrouwen tussen Belgie en Nederland in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Beeld ANP JEROEN PUTMANS
Vivianne Miedema viert de 0-1 tijdens de internationale vriendschappelijke wedstrijd voor vrouwen tussen Belgie en Nederland in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel.Beeld ANP JEROEN PUTMANS

De spoeling is dun

Maar die ‘iemand’ is kennelijk moeilijk te vinden. Begin december vertelde Jan Dirk van der Zee dat de KNVB een lijst ging maken met daarop de namen van mogelijke opvolgers van Wiegman. De zoektocht zou volgens de directeur amateurvoetbal moeten leiden naar iemand ‘die het vrouwenvoetbal goed begrijpt en de ontwikkeling van de speelsters goed begrijpt’. Hij erkende wel dat de spoeling in Nederland dun was.

Nederland heeft drie vrouwen met de vereiste papieren: Vera Pauw (werkzaam in Ierland), Hesterine de Reus en Jessica Thorn. Die laatste is momenteel bondscoach van de selectie onder 23 en Miedema kent haar uit hun gezamenlijke tijd bij Heerenveen. “Qua voetbalintelligentie staat ze bij mij heel hoog. In de manier van voetballen en het verder brengen van speelsters. Ik denk dat er sowieso voor Jessica een mooie toekomst ligt bij de KNVB. Misschien niet nu, maar zeker later.”

Lering getrokken

In oktober 2015 stelde de KNVB Arjan van der Laan aan als bondscoach. Hij moest Roger Reijners opvolgen die na het WK in Canada was vertrokken. De oud-Sparta-speler had nooit eerder een vrouwenploeg getraind en wist de gevoelige snaar bij de internationals niet te raken. Na ruim een jaar werd hij ontslagen en opgevolgd door Wiegman. Miedema: “Ik denk dat de KNVB daar wel lering uit heeft getrokken”.

Met het vertrek van Wiegman en assistent Arjan Veurink, die ook meegaat naar Engeland, raakt Nederland twee mensen kwijt die lang bij de ontwikkeling van de huidige ploeg betrokken zijn geweest. Jammer, zegt Miedema, maar zo gaan de dingen. En niet alles verandert. “Binnen de huidige technische en medische staf zitten allemaal mensen die het vrouwenvoetbal goed kennen.”

Frisse start

Het hele plaatje moet passen, vindt Miedema. Geslacht, nationaliteit, het is haar om het even. “Je zoekt naar bepaalde kwaliteiten in een bondscoach en je wilt graag beter gaan voetballen. Op het moment dat er iemand voor de groep komt te staan met een bepaalde filosofie om je naar een hoger platform te brengen, maakt het niet uit of je man, vrouw, Nederlands- of Engelstalig bent.”

De Engelse bond, de toekomstige werkgever van Wiegman, zit zes maanden voor de Olympische Spelen plots zonder bondscoach na het vertrek van Phil Neville naar Inter Miami, de club van David Beckham in de Amerikaanse Major Soccer League. Voorlopig is de Noorse Hege Riise als interim aangesteld. “De Engelse meiden kijken ernaar uit om met Wiegman een frisse start te maken”, zegt Miedema. Zelf ziet ze in de komst van een nieuwe bondscoach van Oranje ook een frisse start. “Ja, net als in het clubvoetbal. Zodra iemand anders binnenkomt gaan er dingen veranderen. Goed voor je ontwikkeling en als speler kijk je daarnaar uit.”

Lees ook:

Voetbalsters nemen na rust ruim afstand van België

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn het olympisch jaar begonnen met een ruime zege op België. Volgende week wacht Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden