Vrouwenvoetbal

Met twee bussen naar een uitduel: geen luxe maar noodzaak

Beeld uit de wedstrijd Excelsior - VV Alkmaar van vorige maand. Links Marthe van Erk van Excelsior, rechts Anna Ursem van VV Alkmaar.Beeld BSR Agency

Hoe coronaproof zijn de clubs uit de vrouweneredivisie? ‘Een 100 procentbubbel is voor geen enkele competitie haalbaar’.  

Het lijkt een luxe situatie voor een club als VV Alkmaar om met twee bussen naar een uitwedstrijd te gaan. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is een van de maatregelen waaraan de clubs uit de vrouweneredivisie moeten voldoen om de competitie te mogen hervatten. Niks luxe, want het huren van twee bussen brengt weer extra kosten met zich mee.

Sinds minister Van Ark op 14 oktober uit de losse pols besliste dat het vrouwenvoetbal in Nederland  ‘gewoon’ mocht doorgaan, kwam er veel op het bordje bij technisch manager Corina Dekker en algemeen manager Patrick Tenthof, de enige twee fulltimers bij VV Alkmaar. Plots moest de enige eredivisieclub die niet verbonden is aan een BVO (betaald-voetbalorganisatie) een nieuw beleid uitstippelen en ontwikkelen.

“Wij zijn gelukkig niet van die doemdenkers, maar proberen zoveel mogelijk oplossingsgericht te denken”, zegt Dekker, ook trainster van het eerste elftal. Het was niet altijd eenvoudig om de oplossingen ook daadwerkelijk te vinden. Volgens Dekker hebben mensen geen idee welke maatregelen in het coronaprotocol staan.

Eigen douche

“Een van de dingen is dat elke speelster een eigen douche moet hebben”, vertelt Dekker. “Onze huizen zijn daar niet op ingericht. Alle meiden wonen thuis bij hun ouders, zijn jong, gaan naar school en hebben er een baan naast.” Dekker vraagt zich af of zo’n maatregel ook bij de mannen is te realiseren. “Heeft elke voetballer twee douches in huis? Een honderd-procentbubbel is voor geen enkele competitie haalbaar.” 

De speelsters doen er zoveel mogelijk aan om besmetting te voorkomen. Vooralsnog met succes, al wil Dekker het wel even afkloppen dat er tot op heden niemand positief is bevonden. “De meiden zijn van goede wil. Er zijn er die hun stage hebben stopgezet en een videograaf heeft een opdracht op een school afgezegd. Alles om risico’s te mijden en te zorgen dat we kunnen blijven voetballen.”

Voor een kleine club als VV Alkmaar zijn vooral de extra kosten moeilijk op te brengen. Manager Tenthof schatte eerder de kosten van de coronatesten op 1000 euro per week. “Wij kunnen het niet zelf ophoesten om elke keer iedereen te laten testen”, zegt Dekker, maar volgens haar geldt dat niet alleen voor VV Alkmaar. “Veel van de vrouwentakken binnen de BVO’s zijn aparte takken. Clubs als ADO Den Haag, Excelsior en Heerenveen hebben ook de financiën niet om dat te betalen.”

Voorstel

De acht clubs uit de eredivisie hebben bij de KNVB een voorstel ingediend, waarin de centrale vraag is hoe het kostenplaatje bij de clubs moet worden ingevuld. En daaraan gekoppeld de vraag of de herstart van de competitie, voorzien voor vrijdagavond, wel haalbaar is. “Ik houd me daarbuiten, dat is voor de bestuurders”, zegt Dekker. “Ik moet ervoor zorgen dat de meiden klaar zijn om te spelen. Alles wat er tussendoor komt, daar heb ik geen macht over.”

Dekker heeft geen idee hoe groot de kans is dat VV Alkmaar vrijdagavond, in twee bussen om voldoende afstand te bewaren, afreist naar Den Haag voor het uitduel met ADO. Hoe loopt het overleg met de KNVB af en wat beslist het kabinet? “Als Rutte deze week zegt dat we allemaal naar binnen moeten, dan houdt het op. En laten we eerlijk zijn, de cijfers zijn niet hoopgevend.”

Lees ook: 

Na het Nederlands elftal, moet nu ook de Eredivisie zich laten zien

De Vrouwen Eredivisie is los. De live-uitzending op tv zorgt voor zenuwen, maar ook uitstekend voetbal. Ajax won het duel van mede-titelfavoriet FC Twente (3-1).

Vrouwen Eredivisie draait om presteren, maar ook om ‘lekker normaal blijven doen’

Met een nieuw logo, ING als hoofdsponsor en meer televisie-aandacht zet de Vrouwen Eredivisie een volgende stap in de ‘doorontwikkeling’ van vrouwenvoetbal in Nederland. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden