Duurzaamheid in sport

Met ledverlichting kunnen clubs veel geld besparen

Ledverlichting, sinds 2017, in het Wagener-hockeystadion in Amstelveen Beeld Koen Suyk
Ledverlichting, sinds 2017, in het Wagener-hockeystadion in AmstelveenBeeld Koen Suyk

Investeren in nieuwe verlichting is voor veel sportclubs nog een drempel. Ze investeren liever in hun sport en kijken vooral naar de terugverdientijd.

Fred Buddenberg

Sportverenigingen kunnen op meerdere manieren fors besparen op de energienota. Niet alleen door bestaande energievretende lampen te vervangen door zuiniger ledverlichting, maar ook bijvoorbeeld door verspilling tegen te gaan.

Uit ervaring weet Joran de Witte dat lege sportvelden vaak worden omringd door felle lampen die de energiemeter hard laten draaien. Zoals bij grotere verenigingen waar trainers van het veld aflopen en zich niet bekommeren om het brandende licht. Of velden die volledig worden verlicht, terwijl alleen het strafschopgebied wordt gebruikt.

Verspilling

“Pure verspilling”, zegt De Witte, directeur van Luximprove Sportveldverlicht BV, een Zeeuws bedrijf dat gespecialiseerd is in het verlichten van sportaccommodaties. En het gaat om veel geld. “Er is een app ontwikkeld waarop bestuurders thuis kunnen zien dat de lampen om half twaalf nog branden, terwijl ze eigenlijk om elf uur zouden moeten uitgaan. En ledlicht leent zich heel goed voor digitale sturing, waardoor je alleen een half veld of het gebied rond de cirkel bij het hockey kunt verlichten.”

Met de overgang naar ledverlichting kan een club volgens De Witte al in de richting van 55 of 60 procent energie besparen. De oude lampen verbruiken 2,2 kilowatt en daar hangen er zestien van rond een wedstrijdveld. “Met led betaal je 1 kilowatt per lamp”, zegt De Witte. “Dat is al snel meer dan de helft aan besparing. Dat gaat om veel geld.” Daarnaast kunnen ledlampen makkelijk aan en uit worden gezet en hebben ze een veel langere levensduur.

De Witte begrijpt dat de investering een drempel kan zijn voor sportclubs. Zij investeren het liefst in hun sport en kijken vooral naar de terugverdientijd. Daarin zijn de branduren en wat je per kilowattuur betaalt leidend. “Voor een korfbalclub die maar honderd uur per jaar buiten speelt, is de investering niet lonend”, legt De Witte uit. “Maar een hockeyclub heeft veel licht nodig door het kleine balletje en verbruikt enorm veel energie.”

Moordende concurrentie

De concurrentie is moordend, het aantal verlichtingsbedrijven neemt in rap tempo toe. Typerend voor de markt, zegt De Witte, “Als er een subsidiepot opengaat, dan komen er toetreders.” Zij staan wel allemaal voor een uitdaging: lichthinder. “Je kunt wel veel led boven in zo’n mast zetten, maar het kan niet zo zijn dat de hele buurt wordt verlicht. De oplossing daarvoor is er nog niet.”

Luximprove Sportveldverlicht is een van de topsponsors van de voetbalvereniging Wolfaartsdijk, die deze maand onderscheiden werd met de titel ‘Sportaccommodatie van het jaar 2020’. De Zeeuwse club met driehonderd leden stelde in 2014 een beleidsplan op om de club energieneutraal op gas en elektra te maken. De overcapaciteit aan energie die dat oplevert, wil de club gebruiken om de leden van energie te voorzien.

De Witte: “We zijn bezig met een deelauto-concept in het dorp. Door het verdwijnen van de buurtbus en de lijnbus staat de bereikbaarheid onder druk. Er is geen vervoer voor de oudere mensen. Als club gaan we daar onze verantwoordelijkheid in nemen. De deelauto wordt bij ons sportpark opgeladen en bewoners kunnen met een appje de auto reserveren om naar familie te kunnen reizen.”

Lees ook:

De grote massa meekrijgen in denken over duurzaamheid in sport

Uit maatschappelijke verantwoordelijkheid, en geholpen door subsidieregelingen van de overheid, zoeken bedrijven naar mogelijkheden om sportaccommodaties te verduurzamen. Deel 1 van een serie: ‘In een circulaire economie is ook sport belangrijk.’

Nederlandse ‘grasdokter’ zorgt van München tot Madrid voor het voetbalgras

“Jij gaat het hartstikke druk krijgen”, zei Guus Hiddink tegen Nico van Vuuren, toen bleek dat het gras in het Philips Stadion - Hiddink was destijds trainer van PSV - aanzienlijk in kwaliteit was verbeterd. De voormalige rozenkweker maakt naam in de voetbalwereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden