BondscoachVolleybal

Met hun nieuwe coach Koslowski hopen de weggezakte volleybalsters op wederopstanding

Felix Koslowski, gisteren in Utrecht. Beeld ANP / Ronald Hoogendoorn
Felix Koslowski, gisteren in Utrecht.Beeld ANP / Ronald Hoogendoorn

Onder de nieuwe bondscoach Felix Koslowski moeten de weggezakte Nederlandse volleybalsters een wederopstanding beleven. Deelname aan de Spelen volgend jaar moet de opmaat zijn tot olympisch eremetaal in 2028.

Marco Knippen

“Een cadeautje waar we vooraf niet op hadden durven hopen.” De introductie van technisch directeur Herman Meppelink van de volleybalbond behoefde donderdagmiddag geen betoog. De aanstelling van de ervaren Felix Koslowski als de nieuwe bondscoach heeft de hoop aangewakkerd dat de Nederlandse vrouwenvolleybalploeg zich op termijn opnieuw in de strijd om de medailles kan gaan mengen. “Hij voldoet aan het ideaalplaatje.”

Aan sportief succes ontbrak het de afgelopen jaren, nadat eerder de Italiaan Giovanni Guidetti Oranje naar Europees zilver (2015) én de vierde plaats bij de Spelen (2016) gidste, en diens gepromoveerde Amerikaanse assistent Jamie Morrison (tweede bij het EK in 2017 en vierde bij het WK in 2018) nog even de vruchten van die onstuimige opmars plukte. Olympische kwalificatie voor de uitgestelde Spelen van 2021 onder de Italiaanse tussenpaus Giovanni Caprara mislukte, terwijl daarna bij de EK’s podiumklasseringen uitbleven en het Nederlands team afgelopen najaar bij het WK verder op achterstand werd gezet. Voor Avital Selinger, die wel aanbleef als talentopleider, reden er de brui aan te geven.

Bewezen clubtrainer

Verwonderlijk is het geloof in een kentering niet. Koslowski bewees zich sinds 2013 als clubtrainer bij Schwerin, de grootmacht die in Duitsland alles won wat er te winnen viel, in Europees verband prijzen pakte en waar hij nog roerganger is. Daarnaast was hij zes jaar bondscoach in Duitsland, waardoor de combinatiefunctie voor hem geen geheimen herbergt. Dat is een pre, omdat deze zomer buiten de Nations League en het EK óók het olympisch kwalificatietoernooi wordt afgewerkt en er nauwelijks inwerktijd is. “Elke dag telt dus vanaf nu”, aldus Koslowski, die overigens pas na het clubseizoen in mei met de gezamenlijke trainingen op Papendal begint maar tot dan wel bliksembezoeken zal brengen ‘om een goed overzicht te krijgen’.

Dat in hem de redder wordt gezien, ziet de 38-jarige Duitser niet als ballast. “Het begint met een droom. Daarin moeten we gaan geloven en het vervolgens realistisch maken.” Kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 staat centraal. “Het doel is duidelijk. Dat is Parijs, en de deur staat open.”

Potentie is voor Koslowski het vertrekpunt. “Er is een goede mix van nieuwe, frisse gezichten én ervaren speelsters. Zij zijn het anker waar de jongeren omheen kunnen zwemmen. We gaan het niet alleen met elkaar doen, maar vooral vóór elkaar. In zo’n zomerperiode ben je in feite familie. Als je als team wilt groeien, moet je elkaar beter willen maken en ervoor elkaar willen zijn.”

De speelsters het vertrouwen gunnen, ziet hij daarbij als zijn belangrijkste taak. “Ze moeten lekker in hun vel zitten. Dat kan alleen als ik ze de ruimte geef om verantwoordelijkheid te dragen, en daarbij het welzijn in de gaten houd. Topsport is stressvol, juist daarom is het belangrijk om ook ontspanning in te bouwen. Ik zal die balans goed bewaken, de menselijke benadering staat voorop en ik wil de verbinder zijn. Het sociale aspect zie ik als een basisvoorwaarde om het talent te verzilveren.”

Lees ook:

Exit Selinger: een bondscoach moet meer zijn dan een gedreven

Avital Selinger gaat niet door als bondscoach van de volleybalvrouwen. Was hij te schools?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden