Vierdaagse

Met groeiend leger wandelaars in coronatijd benutte de bond digitale kansen

De 48-jarige Jacky Heij uit Nijmegen gaat volgende week de Alternatieve Vierdaagse op de eigenlijke vierdaagse-dagen lopen, ook als eerbetoon aan zijn in november overleden vader. Op de achtergrond de flat waar zijn vader woonde.Beeld Koen Verheijden

Veel meer mensen zijn in coronatijd gaan wandelen. De wandelbond zag de kansen, vooral digitaal. Dus begint dinsdag 21 juli de virtuele Vierdaagse.

Toen in maart alle sportlocaties op slot gingen, had niet iedereen de puf om te gaan wielrennen, hardlopen, skeeleren of bootcampen in het park. Om toch genoeg lichaamsbeweging te krijgen, gingen veel mensen wandelen. Dat blijkt uit de trend die de maandelijkse cijfers van sportkoepel NOC-NSF laten zien. Voor coronatijd ging zo’n 16 procent van de Nederlanders tussen de vijf en tachtig jaar regelmatig de paden op, de lanen in. Dat percentage steeg in maart, toen de lockdown inging, naar 21 procent. Dat werd zelfs 26 procent in mei. In een enquête van stichting Wandelnet kwamen de redenen naar voren: fit en gezond blijven, ontspanning en om er even tussenuit te zijn.

Bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) moesten ze even omschakelen. Er ging een streep door 600 avondvierdaagsen waar 500.000 kinderen aan mee zouden doen. Ook honderden geregistreerde wandeltochten werden geschrapt. De Vierdaagse Nijmegen, het jaarlijkse hoogtepunt met 47.000 deelnemers, werd al snel afgelast. “Maar, de behoefte aan wandelen nam juist toe”, vertelt Gijs Janssen, manager marketing en partnerships van de KWBN.

Routes in de eigen omgeving

Dat bood kansen. Online werd de campagne #keepwalking gestart en ondertussen werden allerlei data verzameld over de wandelaars: hun profielen, hun behoeften, hun regio’s. “Op de achterkant van een bierviltje” werd vervolgens eind mei een digitaal alternatief bedacht: de Avond4Daagse Home Edition. Begin juni ging die app al live. Mensen schrijven zich in, betalen vijf euro en krijgen een link om de app te downloaden. Via algoritmes krijgen de gebruikers vervolgens opties voor routes in de eigen omgeving geboden. Als mensen vier dagen hebben gelopen krijgen ze via de lokale avondvierdaagse-organisatie een medaille thuis. Janssen: “Deze week verwachten we al de 50.000ste gebruiker, het is een groot succes”.

Deze week volgt een nieuwe digitale stap: een app voor het lopen van een virtuele Vierdaagse Nijmegen. Gebruikers aan de Alternatieve Vierdaagse kunnen kiezen voor de traditionele afstanden 30, 40 of 50 kilometer maar ook voor de laagdrempelige 10 of 20 kilometer. De routes, ook in de regio, zijn deels gebaseerd op bestaande trajecten. Wie vier dagen de afstand heeft afgelegd krijgt een officiële medaille thuis. “We willen deze apps verder ontwikkelen tot een Strava voor wandelen. Je kunt dan gelopen routes opslaan zodat je een digitaal wandelpaspoort krijgt”, vertelt Janssen. Strava is een populaire fietsapp waarin mensen hun routes en prestaties delen. De Alternatieve Vierdaagse-app gaat pas vrijdag live maar er zijn al bijna 15.000 voorinschrijvingen.

Tien miljoen recreanten voorop

Zo zet de wandelbond de vernieuwende, digitale strategie om mensen blijvend te binden voort. Waar het vroeger allemaal draaide om de prestatieve kilometervreter, staan nu de tien miljoen recreanten voorop. Op het eigen platform wandel.nl draait het om de beleving, met beschrijvingen van routes en wat je onderweg het beste kunt eten. Het resultaat was dat in coronatijd het bezoek aan de website nog met 13 procent groeide.

De wandelbond komt door alle initiatieven alleen maar sterker, ook financieel, uit de coronacrisis, denkt Janssen. “In sportbondenland waren wij altijd het lelijke eendje. Op een feestje durfde ik niet te zeggen dat ik bij de wandelbond werkte. Het is niet de hipste vorm van bewegen en wij kennen geen topsport en geen competitie. Maar dat is wel veranderd.”

Het werven van leden en die contributie laten betalen is niet meer het doel van de bond. “Voor andere bonden is dat nog steeds heel belangrijk. Dat is heel intern gericht denken, vanuit de eigen organisatie. Je moet gaan denken vanuit die sporter. Wat wil die? Hoe kun je door middel zo goed mogelijk bedienen? Die aanpak rendeert voor ons ook commercieel want bedrijven willen daar graag bij aanhaken. Ik denk dat andere bonden op dit vlak wel hebben zitten slapen. Bij het hardlopen en wielrennen zijn de grootste onlineplatforms in handen van andere bedrijven. Wij doen dat zelf.”

Alternatieve Vierdaagse als eerbetoon aan overleden vader

Jacky Heij (48) was al van plan om deze maand zelf een soort vierdaagse te gaan lopen. Maar toen de Nijmegenaar er via sociale media achter kwam dat hij aan een officiële Alternatieve Vierdaagse mee kon doen, schreef hij zich meteen in. Vrijdag gaat de app van de wandelbond live. Hij gaat vier etappes van veertig kilometer lopen, op de oorspronkelijk geplande dagen van de Vierdaagse. “Toen ik over de Alternatieve Vierdaagse las dacht ik: heel mooi, nu kan ik toch nog een mooi eerbetoon aan mijn vader brengen.”

Vroeger stond hij altijd langs de kant bij het grootste wandelevenement van het land, in zijn eigen stad. Bij de honderdste editie in 2016 lukte het hem om een startplek te bemachtigen. “En dan heb je de Vierdaagse-verslaving te pakken hè? Met die sfeer, die mensen langs de kant, de lopers onderling, iedereen is zo aardig. Zo zou de wereld altijd moeten zijn.”

Heij liep vier keer mee en vier keer zat hij zijn grootste ‘maat’ langs de kant, zijn vader. “Vorig jaar is hij zelfs in elkaar gestort omdat hij uren niet had gedronken en gegeten. Hij was bang dat hij mijn passage zou missen als hij even uit zijn stoel zou gaan.” Op 10 november afgelopen jaar overleed zijn vader na een herseninfarct. Op zijn sterfbed beloofde Heij zijn vader om zijn vijfde Vierdaagse voor hem te gaan lopen, samen met zijn vaste wandelvriend Patrick Balfoort. “Maar toen kwam corona. De Vierdaagse werd afgelast.”

Met Balfoort bleef hij wandelen, elke zondag. “Tussen de twintig en dertig kilometer. Wandelen betekent voor mij vrijheid, het hoofd leegmaken, back tot basics. Alleen maar lopen, lopen, lopen.” Door de Vierdaagse-app van de wandelbond krijgt hij voor de vijfde keer een medaille, ‘voor betoonde marsvaardigheid’. “Op de tweede dag lopen we door het Waterkwartier, de wijk waar mijn vader altijd langs de route zat.”

Lees ook:

Nijmegen is tijdens de Vierdaagse eventjes het centrum van de wereld

Ook in 2019 gingen de 47.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse weer in alle vroegte van start. De meeste wandelaars overnachten ook in de stad; elk bed in de wijde omtrek is bezet. In hotels, op campings, in sportkantines of gewoon bij Nijmegenaren thuis.

In tien tips probleemloos naar de finish van de Vierdaagse

Trouw-redacteur en Vierdaagse-loper Hans Marijnissen haalde tweemaal de finish. Blaarloos op twee kiezels en paracetamol. Hij deelt zijn tien tips met de lopers van nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden