Hockeyvrouwen

Met Eva de Goede in de ploeg staan de Nederlandse hockeyers al met 1-0 voor

Eva de Goede, met brace: ‘Het is heel fijn geen pijn te voelen’. Beeld ANP / Willem Vernes
Eva de Goede, met brace: ‘Het is heel fijn geen pijn te voelen’.Beeld ANP / Willem Vernes

Eva de Goede kwam zondag in de interland tegen België ruim een maand eerder terug dan verwacht. ‘Ze is de meest complete speelster ter wereld.’

In de eerste minuten van de interland tussen België en Nederland lijkt met de pols weinig mis. Eva de Goede (32), de spil en aanjager op het middenveld van Oranje, draait behendig met de stick van links naar rechts, passeert achteloos tegenstanders en verplaatst de bal vervolgens hard en accuraat naar de voorhoede. Alleen de brace om haar linkerpols verraadt een kwetsuur.

Na het duel, dat Nederland in Antwerpen met 0-3 zou winnen, lacht De Goede tevreden. Aan de binnenkant van haar pols zijn littekens zichtbaar. “Voor mijn gevoel heb ik geen beperkingen, ook niet met de brace. Die ondersteuning is wennen, maar daardoor sta ik hier wel. Het is heel fijn geen pijn te voelen.”

De Goede brak de pols nog geen twee maanden geleden bij een botsing met de keeper van het Duitse Der Club an der Alster, in een duel met haar club Amsterdam in de Euro Hockey League. De breuk was dusdanig gecompliceerd dat een operatie volgde. De wereldspeelster van het jaar 2017 en 2019 hoorde van artsen dat hockeyen pas in juli weer mocht. Dat betekende dus geen EK. De eerste gedachten gingen zelfs even uit naar het ultieme doemscenario: weer een zomer zonder Spelen.

Dat was buiten haar eigen veerkracht en onverzettelijkheid gerekend. Amper twee weken na de botsing verschenen beelden online van De Goede, recordinternational met 236 interlands, in een sporthal waar ze al voorzichtig pingelde met een bal. Zondagmiddag dirigeerde ze Nederland als vanouds naar een winstpartij in de Pro League, het lucratieve landentoernooi. De doelpunten waren van Marloes Keetels, Frédérique Matla en Caia van Maasakker.

De mannen van Oranje herhaalden de prestatie van de vrouwen door twee uur later tegenstander België van het veld op sportcentrum Wilrijkse Plein te spelen (0-4). Roel Bovendeert, Mirco Pruyser, Seve van Ass en Thierry Brinkman scoorden.

Knijpen in klei en balletjes

De meeste aandacht ging alsnog uit naar de terugkeer va De Goede. Haar geheim? “Een jong en fit lichaam hoorde ik van de arts”, zegt De Goede. “Daar houd ik me maar aan vast, want dat hoor ik niet zo vaak meer op mijn leeftijd.”

In werkelijkheid werkte De Goede bij het Nederlandse team, dat favoriet is voor olympisch goud, stapsgewijs aan haar herstel. De hockeyster, die haar carrière volgend seizoen afsluit op het WK in Amsterdam, kneep in de revalidatieperiode met haar linkerhand in klei en balletjes om daarna toestemming te krijgen voor voorzichtige oefeningen met de stick.

‘Ze is een prachtig mens. En onze leider’

De aanvoerder was door die opbouw tegen alle verwachtingen in van de partij tegen de Belgen, die ontbreken op de Spelen. Oranje had de eindwinst van de Pro League al veiliggesteld. Bij gebrek aan een oefencampagne wilde de bondscoach, Alyson Annan, De Goede inzetten om haar fysieke belastbaarheid te vergroten in aanloop van het EK, volgende week, en de Spelen eind juli. Daarbij werd geen enkel risico genomen, zei de bondscoach. “Als er maar enige twijfel bestond over haar pols, had ze geen minuut gespeeld. We hebben haar hard nodig de zomer.”

“De Goede beheerst alle aspecten van het hockey, ze is in alles van het hoogste niveau”, vervolgde Annan. “Zij is niet alleen de meest complete hockeyster in mijn selectie, ook wereldwijd is er geen betere. Als wij met haar het veld betreden, staan we al met 1-0 voor. Ze is een prachtig mens die buiten het veld de jongere meiden ondersteunt en helpt. Ze is onze leider.”

Alyson Annan verwacht dat naast De Goede nog drie belangrijke pionnen terugkeren van een blessure. Van het ervaren trio Xan de Waard, Ireen van den Assem en Lidewij Welten bestaan over laatstgenoemde, die een scheur in een hamstring heeft, de grootste zorgen.

“Welten werkt hard aan haar herstel”, zegt de Australische Annan, die graag gebruikmaakt van de doeltreffende aanvalster. “We hebben in Nederland gelukkig een grote basis, maar ik neem ze alle drie wel mee naar Japan, zodat ze kunnen spelen als ze fit zijn. Ik heb goede hoop.”

Lees ook:

Hockeyster Frédérique Matla is het leergierige boegbeeld van Oranje

Frédérique Matla (22) is de jongste speelster van het Nederlands team, maar op weg een idool te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden