InterviewNicholas Heiner

Met de Olympische Spelen in zicht zal Nicholas Heiner zijn oude manier van zeilen moeten terugvinden

Nicholas Heiner, Finn-zeiler.
 Beeld Richard Langdon
Nicholas Heiner, Finn-zeiler.Beeld Richard Langdon

In het Portugese Porto test Finnzeiler Nicholas Heiner op het wereldkampioenschap deze week zijn vormpeil voor de Olympische Spelen. De resultaten zijn wisselend, volgens de Enkhuizer neemt hij meer risico’s dan voorheen.

Thomas Sijtsma

Heiner (32) en de Finn-klasse hebben een overeenkomst: beide zijn bezig met een afscheidstournee met het olympische wedstrijdzeilen. Over drie maanden keert het onderdeel met de massieve boten niet meer terug op de olympische kalender en de Enkhuizer zet er in deze klasse ook een punt achter. Hij wil verder in de Ocean Race.

Daardoor is de Finn Gold Cup, de officiële benaming van de race, die duurt tot en met morgen, het laatste wereldkampioenschap met dit waanzinnig sterke deelnemersveld. De hele vloot – op de Japanners na – is voor het eerst bij elkaar sinds het WK van 2019.

Heiner, al zeker van de Spelen, presteerde de laatste dagen wisselvallig op de Atlantische Oceaan. Zelf vond hij zijn optredens ‘zwak’.

Op zijn laatste WK bezette de zeiler, al eens goed voor WK-zilver en -brons in deze klasse, na de eerste dag de 16de plek, zondag en maandag werden door het onstuimige water alle wedstrijden afgelast.

Het gaat dit jaar even anders

Topklasseringen werden afgewisseld met uitslagen tussen mindere tegenstanders. En dat terwijl Heiner, die vier jaar geleden twintig kilo aan lichaamsgewicht won om over te stappen van Laser naar Finn, grootse plannen had voor zijn afscheidstournee. Door de coronapandemie verlegde hij tijdelijk zijn focus naar kracht en materiaal. “Het was de eerste keer dat ik in plaats van minder juist meer tijd kreeg. Ik had aansluiting gevonden met de beste vier zeilers ter wereld, dit jaar wilde ik benutten om uit te lopen en de beste te zijn.”

Heiner wijt het niet aan het tekort aan races het afgelopen jaar. “Het verbaast me eigenlijk wel”, zegt de zeiler. “Ik heb wel vaker acht maanden niet geracet en toen kon ik probleemloos de draad weer oppakken. Het gaat dit jaar toch even anders.”

Voor Heiner en coach Jaap Zielhuis is de Finn Gold Cup een ‘minipiekevenement’. Het resultaat is van belang, maar niet heilig. Omdat de vloot niet meer bijeenkomt de komende maanden, is het tegelijkertijd de test voor Tokio. “De voorbereiding en opzet is hetzelfde als voor de Spelen. Als ik nu niet optimaal presteer, doe ik het daar ook niet. Daarom is het zaak snel te evalueren.”

Op het EK, een krappe maand geleden voor de kust van het Portugese Vilamoura, kende Heiner dezelfde uitschieters naar beneden. Hij eindigde teleurstellend elfde, inclusief twee diskwalificaties door valse starts. Te gretig na maanden zonder wedstrijden. “Want nooit te vroeg is altijd te laat.”

Te langzaam of te veel risico

Zielhuis zag Heiner nu op het WK ook weer ‘anders racen dan voorheen’. Heiner legt het probleem uit in voetbaltermen: “Als je de ruimte zoekt om aan te vallen, ga je als zeiler via de buitenkant. Dan is het veld groot, maar er ontstaat ook risico, omdat aan de andere kant zich ook tegenstanders bevinden. Mijn coach vond dat ik vaak aan een zijkant belandde.”

Samen hebben ze een verklaring gevonden. “Er zijn twee opties: of ik ben langzaam of ik neem meer ­risico. Aan de snelheid ligt het meestal niet, dus het is dat tweede. Ik moet vaker naar het midden, waar de snelle mannen varen. Herpositioneren wanneer het kan.”

Vooralsnog maakt Heiner zich geen zorgen. Met nog ruim twee maanden tot de Spelen zal hij bij kleinere wedstrijden in Nederland zijn oude manier van zeilen terugvinden.

Lees ook:

Zeiler Nicholas Heiner houdt dubbel gevoel over aan WK-zilver

Zeiler Nicholas Heiner miste in 2019 goud op de WK Finn in Australië. ‘Het geluk viel niet mijn kant op.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden