Atletiek

Mentale omslag heeft hardloper Foppen verbaasd

Mike Foppen wint de 1500 meter tijdens het NK Atletiek in Olympisch Stadion.  Beeld ANP
Mike Foppen wint de 1500 meter tijdens het NK Atletiek in Olympisch Stadion.Beeld ANP

Met een 33ste plaats op het EK veldlopen sloot Mike Foppen zijn seizoen af. Dat hij daar niet blij mee was, zegt veel over zijn opmars.

Naïm Derbali

Een pezig 11-jarig jochie werkt eenzaam vooraan en met soepele tred de rondjes op de atletiekbaan af, zijn lange manen wapperen in de wind. Het zijn grofkorrelige beelden uit 2008 in het Olympisch Stadion van Amsterdam op het NK scholieren waar Mike Foppen de tegenstand soeverein overvleugelt. Foppen, nu 22, wist het toen al zeker. Hij zou professioneel hardloper worden. De middellange afstandsatleet sloot zondag op het EK veldlopen een indrukwekkend jaar af.

Maar Foppen (33ste) speelde net als landgenoot Stan Niesten (30ste) geen rol van betekenis in de heuvelachtige veldloop over tien kilometer.

Nee, daarvoor was Foppen niet naar Lissabon gekomen. Door zijn triomf van de voorbije maand bij de Warandeloop – volgens hem zijn mooiste overwinning tot nog toe – stelde hij zijn ambitie bij. Top tien leek hem nu realistischer dan de eerder beoogde top twintig. Maar het draaide anders uit. Het was minder vandaag, vertelt Foppen aan de telefoon. “Het parcours had extreem steile stukken, heel anders dan andere wedstrijden. Het was alleen maar klimmen.”

Zou je het hem vorige winter hebben gevraagd, dan had Foppen gezegd dat de 3000 meter zijn afstand is. Maar daar is hij van teruggekomen. Zijn progressie op de 5000 meter gaat immers steil omhoog. Op die afstand maakte Foppen dit jaar een enorme sprong van 14:07 naar 13:25. Een tijd waar volgens Foppen ‘nog rek op zit’.

Meer een doel dan een droom

En plots kwam Tokio in beeld. De voorbije zomer behaalde Foppen immers op zowel de 1500, de 3000 als de 5000 persoonlijke records. Foppen, naar eigen zeggen zelf een realist, ging de Olympische Spelen meer als doel dan als droom beschouwen.

“Vraag iedere atleet wat zijn doel is, dan zegt-ie meteen: de Spelen. Zo’n antwoord zou ik tot voor kort nooit hebben gegeven. Ik was vooral bezig met de volgende wedstrijd, het kleinere doel zeg maar. Maar afgelopen zomer zijn de Spelen mijn volgende doel geworden. Het ultieme doel is voor mij plots een korte termijn doel geworden.”

Die mentale omslag heeft ook Foppen verbaasd. “Precies een jaar geleden werd ik twintigste op het EK veldlopen onder 23. Daar was ik destijds super blij mee. Nu word ik 33ste bij de grote jongens en ben ik eigenlijk helemaal niet tevreden.”

Wereldranglijst

De Nederlandse eis voor kwalificatie is het behalen van de eerste 32 op de wereldranglijst, een plek waar hij al een tijdje om heen bungelt. De ranking wordt bepaald door het gemiddelde van de drie beste prestaties van een atleet. Een andere route is het lopen van de scherpe tijdslimiet: 13.13.50 op 5000, een tijd sneller dan het Nederlands record.

Met coach Joshua Mols werkt Foppen aan een gestage en methodische opmars in de hardloopsport. Daarbij hoort: experimenteren met hoogte. Dat experiment loopt evenredig met zijn bruuske doorbraak. Vorig jaar werkte Foppen, die gemiddeld 130 loopkilometers per week maakt, drie hoogtestages af in het Zuid-Afrikaanse Dullstroom.“De eerste paar dagen na terugkomst, voel je dat je makkelijker zuurstof opneemt. Dan volgt een korte dip en pas daarna komt het echte hoogte-effect. Dan heb je meer rode bloedlichamen, waaraan meer zuurstof zich kan binden. Dat is meestal twee weken na terugkomst.”

Het duo zweert bij een langzame aanpak, vertelt Foppen. “Elk jaar in kleine stapjes de trainingsomvang stukje bij beetje opschroeven. Dat leverde me die grote sprongen op. Ik til mezelf steeds een leveltje hoger. En voorlopig lijkt daar geen grens aan te zitten.”

Lees ook:

Overstap naar de cross doet pijn voor marathonloper Michel Butter

Michel Butter leunt gebogen over een hek. “Wacht even jongens”, zegt hij tegen de aanwezige journalisten op de Warandeloop in Tilburg. De 32-jarige atleet probeert zijn misselijkheid weg te slikken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden