Voetbal

Megan Rapinoe, ’s werelds beste voetbalster, staat altijd en overal op de barricaden

Megan Rapinoe steekt vier vingers op na het behalen van haar vierde wereldtitel met Amerika in 2019.  Beeld Reuters
Megan Rapinoe steekt vier vingers op na het behalen van haar vierde wereldtitel met Amerika in 2019.Beeld Reuters

De markante Megan Rapinoe doet vandaag niet mee met Amerika tegen Nederland. De beste voetbalster ter wereld heeft nu wel een biografie.

Megan Rapinoe was een prille tiener toen ze hevig ontdaan uit school was gekomen. In groep zeven zat een pestkop, had ze gesignaleerd, een vervelend meisje dat het had gemunt op een minder weerbaar kind. Vreselijk, vonden Megan en haar tweelingzus Rachael. “Niets maakt ons zo kwaad als pestgedrag, vals spel of onrecht”, schrijft Rapinoe in haar biografie ‘Eén leven’. “Die sensatie is bijna lichamelijk.” De Rapinoe’s besloten de pestkop aan te spreken, een daad van moed, van opborrelend rechtvaardigheidsgevoel.

Het is tegenwoordig moeilijk te geloven, maar Rapinoe (35), opgegroeid in Redding, een stad in het noorden van Californië, was vroeger een wat teruggetrokken, verlegen meisje, vertelt ze in haar boek. Eentje die het liefst in jongenskleren rondliep en zich korte kapsels liet aanmeten. Het voetbalveld was haar uitlaatklep.

Een vrouw met een mening

Tussen de lijnen blijkt Rapinoe uitzonderlijk talentvol. Met de Verenigde Staten won ze twee keer de wereldtitel en werd ze Olympisch kampioen in 2012. Vorig jaar ontving ze de Ballon d’Or, de prijs voor beste voetbalster ter wereld. Vanavond, als Amerika in Breda oefent tegen Nederland, een reprise van de WK-finale van 2019, schittert Rapinoe door afwezigheid. Niet fit genoeg, volgens de Amerikaanse bond.

Wellicht dat de lancering van haar boek de trainingsarbeid van Rapinoe in de weg heeft gestaan. Ze zet zich in voor allerlei maatschappelijke thema’s. Als het gaat over milieu, gendergelijkheid, racisme, lhbti+-rechten (Rapinoe ontdekte op haar achttiende dat ze lesbisch was), politiegeweld en wit superioriteitsdenken, dan is de mening van Rapinoe nooit ver weg.

Landelijk kreeg ze bekendheid door in 2016, in navolging van NFL-speler Colin Kaepernick, als protest tegen politiegeweld en discriminatie te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan een interland. Vorig jaar, toen Rapinoe gevraagd werd of ze na een eventuele nieuwe wereldtitel gehuldigd wilde worden, veroorzaakte ze nog een rel door te zeggen: “I’m not going to the f***ing White House”.

Rapinoe, een fel tegenstander van president Donald Trump, ziet het als haar taak om op te komen voor sociale gelijkheid. “Ik heb zó verdomd veel geluk en kansen gehad, dat voor m’n mening uitkomen wel het minste is wat ik kan doen”, motiveert ze in haar boek. Ze sluit haar inleiding af met de vraag: “Wat ga jíj doen?”.

Met liefde komt zelfreflectie

Rapinoe staat altijd en overal op de barricaden. Interessant zijn vooral de meer persoonlijke passages, waarin ze vertelt over haar broer Brian, die als drugsverslaafde in de gevangenis zit, en de soms moeizame relatie met haar ouders; moeder Denise werkt als serveerster in een restaurant, vader Jim is bouwvakker – en blijkt tot ontsteltenis van zijn dochter een Trump-stemmer.

Ook Rapinoe’s twisten met de (inmiddels vertrokken) bondscoach Jill Ellis, die als teamdenker worstelt met de individuele statements van haar sterspeler, zijn de moeite waard. Aanvankelijk ontbeert Rapinoe de nodige zelfreflectie. Dat komt pas in 2017, lijkt het, als ze zich verlooft met de Amerikaanse basketbalster Sue Bird. Zij remt Rapinoe af wanneer dat nodig is. “Je moet je aan de spelregels houden”, beveelt ze als Rapinoe weer eens botst met Ellis. “Zij is de coach. Dat je haar niet aardig vindt en dat dit niet jouw omgeving is, betekent nog niet dat je je eigen glazen of die van het team moet ingooien, alleen omdat jij nu zo nodig gelijk wilt krijgen.”

Aan Bird draagt Rapinoe haar biografie op. “Voor Sue, die me heelde en onoverwinnelijk maakte”, schrijft Rapinoe. “Ik hoop dat ik jou op dezelfde manier kan liefhebben.”

‘Eén leven’, Megan Rapinoe, uitgeverij De Geus (320 blz.), € 23,50.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden