AnalyseInternationaal Olympisch Comité

Meer vrouwen dan ooit maar vernieuwing van IOC gaat in kleine stapjes

IOC-president Thomas Bach woensdag tijdens een persconferentie vanuit het hoofdkwartier van het IOC in Lausanne.Beeld AFP

De vernieuwing van het IOC gaat met vallen en opstaan. Het aandeel van vrouwen stijgt wel.

Het Internationaal Olympisch Comité geldt als een organisatie waar het genereren van geld en nog meer geld de boventoon voert. Ondanks veel mooie woorden als duurzaamheid en nalatenschap klopt dat beeld volgens critici nog altijd aardig met de realiteit. En als democratisch of transparant is het IOC eveneens moeilijk te kenschetsen, ook bij benoemingen van nieuwe leden niet. Het IOC bleef daardoor lang een conservatief bolwerk van witte mannen. 

Maar in dat laatste lijkt een kentering gekomen te zijn. In 2013 werd het beleid ingezet om meer diversiteit en vooral meer vrouwen in het IOC te krijgen. Dat begint vruchten af te werpen. Momenteel is een derde vrouw (33 van de 100). Van hen zijn 25 vrouwen sinds 2013 benoemd tot IOC-lid. In de dertig commissies van het IOC is dat ook terug te zien. Inmiddels is 47 procent van de leden vrouw. Dat was in 2013 twintig procent.

Eindelijk wat modernisering van het IOC, zo lijkt het. De voordrachten voor nieuwe leden deze week passen in die lijn. Drie van de vijf zijn vrouw. Ze komen uit Cuba, Kroatië (ex-president Grabar-Kitarovic) en Saudi-Arabië. Wat betreft dat laatste land: van morele of politieke belemmeringen heeft het IOC bij de benoeming van een lid zelden last gehad. Dus wordt prinses Reema Bandar Al-Saud nu voorgedragen, behorend tot een familie die bij het regeren van het land de mensenrechten op grote schaal schendt.

Maar politiek is waar het IOC zich verre van zegt te houden. Dat bleek ook deze week. De Britse krant The Telegraph vroeg of antiracismeprotesten op de komende Olympische Spelen zijn toegestaan. Nee, antwoordde het IOC, want artikel 50 in het olympisch handvest staat uitingen van politieke of religieuze aard niet toe. Het leverde veel kritiek op. Wereldvoetbalbond Fifa, de NFL (American football) en andere sportorganisaties lieten sinds de dood van George Floyd wel blijken gebaren en protesten niet meer te bestraffen.

Minder complex en (corona)veilig

Het IOC dus nog wel. Het bevestigde onmiddellijk weer het oude beeld van die conservatieve club met weinig oog voor de rol die sport kan spelen in sociale vraagstukken. Woensdag gaf president Thomas Bach een persconferentie. Die zou eigenlijk gaan over het pad richting de verplaatste Spelen in juli 2021 in Tokio. Dat die versoberd gaan worden, waarbij veel randevenementen geschrapt worden om het evenement minder complex en (corona)veilig te maken. Maar Bach voelde zelf blijkbaar de noodzaak om over racisme te beginnen. De Duitser zei dat iedere sporter die in Tokio meedoet automatisch ‘zeer krachtig’ demonstreert tegen racisme en discriminatie. In het handvest ligt de gelijkheid van ieder mens – ongeacht ras, kleur, seksuele geaardheid, religie of politieke mening – immers verankerd.

Maar als een sporter dat niet impliciet maar heel openlijk wil duidelijk maken, met een vuist op het podium of een knielgebaar, wordt die dan gestraft? Heeft antiracisme sowieso iets met politiek te maken? Bach liet weten met vertegenwoordigers van de sporters van het IOC te gaan praten en hun voorstellen af te wachten. Nu is het afwachten of dat gebaar straks ook in daden wordt vertaald. Vernieuwing bij het IOC is een proces van lange adem. 

Lees ook: 

Voetballers laten zich de mond niet snoeren op de Olympische Spelen van Tokio

De hoogste baas van de ­internationale vakbond voor voetballers (Fifpro), Jonas Baer-Hoffman, liet al in januari op een conferentie van de Verenigde ­Naties weten dat voetballers en voetbalsters die in Tokio een boodschap willen verkondigen dat vooral moeten doen, want de vrijheid van menings­uiting over zaken als discriminatie en genderongelijkheid moet worden beschermd tegen de ‘hypocriete maatregel’ van het IOC. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden