Feyenoord-Sparta

Mede dankzij de flow van Kökçü staat Feyenoord op slechts een punt van nummer twee

Orkun Kökcü nam Feyenoord weer bij de hand tegen Sparta.  Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Orkun Kökcü nam Feyenoord weer bij de hand tegen Sparta.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Orkun Kökçü is bezig aan een goed seizoen, maar trainer Arne Slot ziet een mooie volgende uitdaging voor de Feyenoord-middenvelder.

Jan-Cees Butter

Orkun Kökçü stond zondagmiddag al onder de douche toen zijn trainer, Arne Slot, een krachtige afsluiter had op de persconferentie na afloop van Feyenoord-Sparta (4-0). “Dat we goede spelers hebben, dat wisten we”, zei hij, “maar goede spelers worden pas topspelers als ze het elke week laten zien.”

Woorden die van toepassing zijn op alle spelers van Feyenoord, maar toch zeker op Kökçü, een nog jonge middenvelder uit de eigen jeugdopleiding. Zijn progressie is onmiskenbaar dit seizoen. Zie hem ook tegen Sparta weer dartelen, dribbelen, passen en gretig meeverdedigen. Al na vier minuten opende hij de score tegen de zwakke broeders uit Rotterdam-West, een productie die via Jahanbakhsh en Til (2x) verder werd opgevoerd.

“Orkun was erg goed”, loofde Slot. “Het tempo waarop hij speelt, de keuzes die hij maakt, de snelheid waarmee hij handelt... En ook het verdedigende werk schuwt hij niet.”

Kracht, slimheid en inzicht

Slot apprecieerde vooral de vloeiende aanval die voorafging aan de 2-0 van de Iraniër Jahanbakhsh. Kökçü stond daarbij aan de basis. “Daarin zag je in één actie zijn wedstrijd”, meende Slot. “De kracht die hij had om eerst zijn duel te winnen, de slimheid om zijn lichaam er goed in te zetten en dan ook nog de kwaliteit hebben om de bal over vijftig, zestig meter panklaar neer te leggen; daarin kwam alles samen.”

Toch wringen die lovende woorden ergens, zoals ook een uitverkiezing door betaalzender ESPN, die Kökçü afgelopen week tot speler van de maand januari verkoos, tot ongemakkelijke gedachten leidde. Zijn ontwikkeling bevindt zich ontegenzeggelijk in een stijgende lijn, maar Kökçü is pas 21, een leeftijd waarop spelers nog zo veel moeten leren.

Ook na afloop van de Rotterdamse stadsderby waren de bloemen voor de Turkse international: hij was opnieuw gekozen tot man van de wedstrijd. De vraag is nu of alle bloemen, complimenten, hartjes en duimpjes op sociale media ertoe gaan leiden dat ook deze beloftevolle voetballer een verkeerd zelfbeeld krijgt. Moet Slot zijn ‘nummer tien’ met beide benen op de grond houden?

Kökçü staat ‘constant open voor feedback’

“Nee, dat hoeft bij hem absoluut niet. Orkun is een speler die hard werkt, maar ook constant openstaat voor feedback van de staf en mij. Hij heeft zelf ook goed door wanneer hij een goede of mindere wedstrijd gespeeld heeft. Maar het belangrijkste is: de spelers hebben plezier in wat ze doen. Als ze dat plezier hebben, dan werken ze over het algemeen ook hard.”

Mede omdat Kökçü in die flow zit, staat Feyenoord na 21 speelronden op slechts een punt van nummer twee PSV. “Het gaat eigenlijk allemaal vanzelf nu”, concludeerde Kökçü na afloop.

Er was een tijd dat dat niet zo was. Zowel Slot als zijn voorganger Dick Advocaat beklaagde zich erover dat Kökçü te zwaar terugkwam uit zijn zomervakantie. Kökçü toonde zich zelfkritisch. “Er wordt veel intensiever en harder getraind”, zei hij begin augustus over de werkwijze van Slot. “Daar heb ik me in vergist.” Slot, zondag: “Ik zie ook dat hij nu veel fitter is geworden.”

Slot ziet een mooie vervolgstap voor Kökçü. “Wat hij vooral beter moest doen – en wat hij zelf als eerste benoemde in de winterstop – is zijn rendement”, vertelde Slot. In 21 eredivisieduels kwam hij tot dusver tot vier doelpunten en zes assists, te weinig voor zijn positie. En ook tegen Sparta viel Kökçü soms te betrappen op knullige foutjes, die niet worden afgestraft in de eredivisie, maar wel in grotere Europese competities. Slot: “Het moeilijkste is om elke week dezelfde prestatie te leveren, ook in wedstrijden waarin het niet zo makkelijk loopt. Dat is de grootste uitdaging voor hem.”

Lees ook: ‘Christenen gaan elke zondag naar de kerk. Ik ga liever naar De Kuip’

Markante supporters van Feyenoord leggen in een documentaire op het filmfestival van Rotterdam hun ziel en zaligheid op tafel. Kwetsbare verhalen over teleurstelling, liefde en religie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden