Voetbal

Maurits Hendriks bij Ajax beoogd directielid naast Van der Sar

Maurits Hendriks, nog in zijn tijd als technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF.  Beeld Koen Verheijden
Maurits Hendriks, nog in zijn tijd als technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF.Beeld Koen Verheijden

Maurits Hendriks (61) keert vrijwel zeker terug in de topsport. Ajax wil hem benoemen als lid van de directie, naast algemeen directeur Edwin van der Sar.

redactie sport

Volgens De Telegraaf wil de raad van commissarissen van de club Hendriks op korte termijn benoemen. De oud-hockeycoach en voormalig technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF heeft volgens de krant aangegeven open te staan voor een dienstverband en is in afwachting van het oordeel van de ondernemingsraad.

De benoeming is mede een gevolg van de affaire rond Marc Overmars. De technisch directeur moest begin dit jaar vertrekken wegens jarenlang grensoverschrijdend gedrag. Overmars was technisch directeur. In een intern rapport werd vastgesteld dat de cultuur binnen de club moest veranderen. Van der Sar kreeg de nodige kritiek te verwerken, over het feit dat zijn vriend Overmars jaren zijn gang kon gaan en over hoe hij reageerde op de affaire.

Operationele aansturing

Ajax wil de directie nu verstevigen. Hendriks gaat zich vooral richten op de operationele aansturing om Van der Sar werk uit handen te nemen. Omdat hij ook de leiding gaat krijgen over de organisatie van De Toekomst – Ajax’ jeugdacademie – zal Hendriks ook zijdelings te maken krijgen met de technisch verantwoordelijken bij de club. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar zijn dat sinds het vertrek van Overmars.

De naam van Hendriks komt uit de koker van Ajax-commissaris Annette Mosman, die ook penningmeester is in het bestuur van NOC-NSF. Bij de sportkoepel volgde Hendriks in 2008 Charles van Commenée op als technisch directeur. Hij was tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) en de Winterspelen in Sotsji (2014) tevens chef de mission. Na een dienstverband van ruim dertien jaar werd de geboren Amsterdammer in april dit jaar opgevolgd door André Cats.

Geroemd en bekritiseerd

Hendriks wordt geroemd om het topsportklimaat dat hij creëerde en hoe hij de faciliteiten voor de Nederlandse topsport verbeterde, wat leidde tot olympische successen. Hij kreeg ook kritiek, omdat hij te prestatiegericht zou zijn. Ook in zijn periode bleek er met name in het turnen en de triatlon sprake van ernstige misstanden. Die werden door NOC-NSF niet of onvoldoende gesignaleerd.

Dat werd ook vastgesteld in het rapport dat deze week over de triatlonsport is gepubliceerd. Veel sporters hebben jarenlang geleden onder pestgedrag, sociale uitsluiting, overtraindheid en het aanzetten tot gewichtsverlies. De onderzoekers concluderen: “NOC-NSF had ook een monitorende en bijsturende rol, maar legde nadruk op het realiseren van prestaties. Daarbij had NOC-NSF weinig oog voor het welbevinden van individuele atleten.”

De triatlonbond rommelde ook met de financiële regeling voor A-sporters; sommigen van hen moesten een deel van dat inkomen weer afstaan aan de bond. In het rapport: “NOC-NSF was op hoofdlijnen op de hoogte van deze werkwijze, stelde geen kritische vragen en heeft deze werkwijze gedoogd.” Hendriks was in de tijd van de misstanden in de triatlon hoofdverantwoordelijke namens NOC-NSF voor de topsportprogramma’s bij de bonden. Onder zijn opvolger Cats wil de sportkoepel een wat andere koers in de begeleiding van bonden en topsportprogramma’s gaan voeren.

Lees ook:

Column John Graat

Overmars’ dickpics, machocultuur in het voetbal? Met FC Antwerp verandert die in elk geval niet

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden