Handbal

Matig presteren handbalsters werkt misschien wel louterend

Bo Van Wetering, uitgeroepen tot beste speelster, viert een van haar acht doelpunten tegen Roemenië.  Beeld ANP
Bo Van Wetering, uitgeroepen tot beste speelster, viert een van haar acht doelpunten tegen Roemenië.Beeld ANP

De Nederlandse handbalsters staan voor het eerst sinds 2015 niet op het erepodium van een WK of EK. Dat lijkt een incident.

De laatste vijf titeltoernooien in het vrouwenhandbal leverden vier verschillende winnaars op. Een teken dat de top, met name in Europa, breed is en de krachtsverschillen klein. Dat Nederland als regerend wereldkampioen buiten de prijzen valt op het lopende EK in Denemarken, moet niet gezien worden als een voorbode van een sombere toekomst. Het is niet meer dan een incident, dat misschien wel louterend werkt met het oog op de komende Olympische Spelen in Tokio.

Na de te kleine zege op Duitsland, met uitschakeling tot gevolg, werd er maandag gerept over het einde van een tijdperk. Dat klopt als het gaat om het bereiken van de halve finales, want dat lukte de laatst vijf jaar steevast. Maar de huidige selectie, met een gemiddelde leeftijd van 25,6 jaar, herbergt voldoende ervaring, kwaliteit en talent om in 2021 opnieuw een voorname rol te spelen in Tokio en op het WK in december in Spanje.

Tijdelijke terugval

Rusland en Noorwegen zijn voorbeelden van toplanden die ook te maken kregen met een tijdelijke terugval. Na het olympisch goud in 2016 stonden de Russische vrouwen niet meer het hoogste podium. Noorwegen, wereldkampioen in 2015 en Europees kampioen in 2016, viel op de laatste twee toernooien zelfs buiten het podium. Maar de ploeg is in Denemarken weer de uitgesproken favoriet voor het goud.

Nederland strijdt om plaats vijf

Het EK in Denemarken krijgt toch nog een vervolg voor Nederland. Na de winst op Roemenië (35-24) en de zege van Kroatië op Duitsland (23-20) mag de regerend wereldkampioen zich opmaken voor de strijd om de vijfde plaats. Tegen het zwakke Roemenië, zonder viervoudig Europees speelster van het jaar Cristina Neagu en topscorer Lorena Ostase, onderscheidde Bo van Wetering zich met acht treffers en maakte Harma van Kreij haar Oranje-debuut. De Limburgse vierde dat met een doelpunt. Kroatië gaat samen met Noorwegen naar de halve finales. Dat is verrassend. Op de twee voorgaande EK’s verloren de Kroatische vrouwen alle zes de wedstrijden.

De toekomst van de Nederlandse ploeg lijkt gewaarborgd door het succes van de in 2006 opgerichte Handbal Academie op Papendal. Vijftien van de zestien speelsters op het EK vonden via de academie hun weg naar het nationale team en topclubs in het buitenland. De academie heeft zijn doelstelling ruim waargemaakt: speelsters opleiden tot professionele topsporters. In andere landen, onder meer in Duitsland, wordt er met een jaloerse blik naar gekeken.

Met Larissa Nusser (20), Nikita van der Vliet (20), Dione Housheer (21), Bo van Wetering (21), Merel Freriks (22) en Rinka Duijndam (23) beschikt de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade over jonge toptalenten die in de komende jaren de ploeg kunnen dragen. Een andere exponent voor de toekomst, Delaila Amega (23), ontbreekt op het EK vanwege een zware knieblessure. En er is nog een klein leger jonge speelsters actief in sterke buitenlandse competities.

Estavana Polman

In Tokio kan Mayonnade waarschijnlijk weer beschikken over Estavana Polman, die net als Amega revalideert van zwaar knieletsel. De rentree van de beste speelster van het WK 2019 kan het team weer die drive geven, waarmee Nederland in de laatste vijf jaar vier medailles pakte. De vergelijking dringt zich op met Nora Mörk, de Noorse ster die op de laatste twee voor Noorwegen tegenvallende toernooien ontbrak, en nu in Denemarken weer de grote aanjager van de ploeg is.

Nu de terugkeer van Nycke Groot definitief van de baan is (de middenopbouwster stopt na dit seizoen bij Odense helemaal met handbal), is misschien de rentree van Yvette Broch aanstaande. De ervaren cirkelloopster (29 jaar en 118 interlands) stopte twee jaar geleden, maar sloot zich vorige maand aan bij Metz, de Franse topclub waar Mayonnade de coach is. Mogelijk kan hij Broch overreden zich weer beschikbaar te stellen voor Oranje.

Lees ook:

Nooit smaakte een zege op Duitsland zo zuur: handbalsters toch uitgeschakeld

De Nederlandse handbalsters zijn ondanks een zege op Duitsland uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales van het EK. De ploeg kwam een doelpunt te kort.

Duitse coach Henk Groener kijkt uit naar cruciaal duel met Nederlandse handbalsters: ‘Het kan alle kanten op’

De handbalsters van Nederland en Duitsland hebben nog uitzicht op de halve finales van het EK. Maandag treffen zij elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden