Reacties

Massale rouw om Bibian Mentel. ‘Door Bibian zijn veel gehandicapte kinderen gaan sporten’

Bibian Mentel.  Beeld Brunopress
Bibian Mentel.Beeld Brunopress

Van premier Mark Rutte tot Claudia de Breij, van Thijsje Oenema tot Ireen Wüst: massaal is er gereageerd op het overlijden van paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel. Zij overleed maandag op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Een bloemlezing van de reacties.

“Veel te snel, veel te vroeg, wat een vrouw!”, reageerde Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. “We gaan Bibian Mentel in de hele sport erg missen en zullen nog lang aan haar terugdenken. Aan de inspiratie en positieve energie die zij ons allemaal heeft gegeven om er elke dag het beste van te maken en aan haar grote betekenis voor sporters met een beperking.”

“Ondanks dat we wisten dat haar afscheid eraan kwam, is de pijn niet minder”, zei technisch directeur Maurits Hendriks. “Het voelt als een direct gemis. Als je in de aanwezigheid was van Bibian, was ze altijd vrolijk en stralend. Het ging altijd over de kansen die er zijn en de dingen die je nog kan bereiken. Zo keek zij naar het leven. Ze heeft Paralympic TeamNL mede op de kaart gezet. Het is een groot verlies voor de Nederlandse sport en niet alleen de topsport.”

Voorzitter Andrew Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) spreekt van een trieste dag voor de paralympische beweging. “Wat Bibian Mentel deed voor de parasport in het algemeen en het parasnowboarden in het bijzonder, is onmetelijk en woorden kunnen eenvoudigweg geen recht doen aan haar of haar prestaties”, aldus Parsons. “Haar positieve houding om de meest uitdagende omstandigheden tegemoet te treden, haar steun en aanmoediging aan jongeren met een handicap om sport te omarmen zijn gewoonweg ontzagwekkend”, roemde hij Mentel, die in 2015 de Courage Award ontving van de IPC. “Bibian was een van de meest vastberaden mensen die ik heb ontmoet. Ze zag de potentie van het parasnowboarden en was vastbesloten om het naar een hoger niveau te tillen. Ze voerde jarenlang campagne om de sport op het paralympische programma te krijgen en domineerde vervolgens elk medaille-evenement waaraan ze deelnam.”

Bij de eerste editie in 2014 in het Russische Sotsji veroverde Mentel meteen goud op de snowboardcross. Vier jaar later in Pyeongchang pakte ze zelfs twee gouden medailles. Oud-chef de mission van de Paralympische Spelen in 2014, André Cats: “Bij mij overheersen de mooie herinneringen. Zij is een van die kleurrijke personen die je hebt in de samenleving, altijd energiek en die altijd positief naar het leven kijken, wat ze schijnbaar moeiteloos deed, ook al had ze ook haar zware momenten.” Volgens Cats is de invloed van Mentel heel groot. “Ik ken tientallen gehandicapte kinderen die dankzij Bibian zijn gaan sporten.”

‘Ze overtrof alle verwachtingen’

Esther Vergeer was chef de mission tijdens de Paralympische Winterspelen van 2018. Ze zal Mentel herinneren als een sterke, positieve en krachtige vrouw. “In alles wat ze deed, of het nou haar gezin was, de sport of goed doen voor anderen, altijd was ze supersterk”, zegt de voormalig rolstoeltennisster, die in 2018 getuige was van de kracht van Mentel tijdens de Paralympics in Pyeongchang. “Er was toen heel veel onzekerheid over hoe het met haar zou gaan en ze overtrof alle verwachtingen met twee keer goud.”

Zowel Vergeer als Mentel zetten een stichting op. “We hebben veel raakvlakken. Onze stichtingen willen gehandicapte kinderen aan het sporten krijgen. Zij richtte zich op de sneeuwsporten, ik meer op de zomersporten. Ik hield niet dagelijks bij hoe het met haar ging, maar toen ik hoorde dat ze was uitbehandeld, wist ik dat het wachten was op de dag dat het over zou zijn. En ondanks dat je dat weet, ben ik toch aangeslagen. Bedroefd omdat het zo definitief is.”, aldus Vergeer. Ze kent het gezin van Mentel ook vrij goed. “Ik weet zeker dat ze er met haar man en kinderen heel goed over heeft kunnen praten. Ik keek onlangs nog naar dat filmpje op de NOS waarin ze zei dat het goed was. Ze heeft het maximale eruit gehaald en alles gedaan wat in haar macht lag. Ik heb er alleen maar heel veel bewondering voor.”

De Nederlandse skivereniging zegt met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van haar erelid Bibian Mentel. “De Nederlandse wintersportfamilie verliest een van haar grootste inspiratoren en een stralend voorbeeld van doorzettingsvermogen en veerkracht”, laat de Nederlandse skibond weten. “In aanloop naar de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 werd bij Bibian botkanker geconstateerd. Uiteindelijk volgde een amputatie van haar rechterbeen, maar getekend door haar doorzettingsvermogen stond ze amper vier maanden later met een prothese alweer op een snowboard. Het was Bibians droom om gelijke kansen voor mensen met een lichamelijke uitdaging te bewerkstelligen. Namens alle collega’s wensen wij familie, vrienden en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.”

‘Voor mij was je enorm inspirerend in je optimisme’

Daarnaast reageren ook sporters als Ireen Wüst en Thijsje Oenema op het nieuws. “Rust zacht lieve @BibianMentel. Bedankt voor al je inspiratie, je bent een geweldig mens”, laat meervoudig olympisch kampioene Wüst weten. Ook voormalig schaatsster Oenema herinnert zich het doorzettingsvermogen van Mentel. “Stil ervan... Rust zacht lieve @BibianMentel, voor mij was je enorm inspirerend in je optimisme en doorzettingsvermogen. We zullen je missen.”

“Lieve Bibian, zonder jou voelen we ons leeg. Je keek naar mogelijkheden, naar kansen en dromen najagen, Je bent een groot voorbeeld voor alle kinderen met een beperking, maar ook voor ons. We gaan je missen”, schrijft de Johan Cruyff Foundation.

Nog meer reacties komen van buiten de sportwereld. Minister-president Mark Rutte reageert op Twitter: “Een icoon van de Nederlandse paralympische sport. Met haar positiviteit en immense doorzettingsvermogen een voorbeeld voor ons allen. Ik wens haar nabestaanden veel sterkte met dit grote en verdrietige verlies.”

Ook sportminister Tamara van Ark memoreert Mentel. “Nederland heeft een fantastisch mens en snowboarder verloren. Bibian zette met de #mentelityfoundation paralympisch sporten nog meer op de kaart. Niet alleen door haar prestaties, maar ook door haar levenslust inspireerde ze mij en vele anderen. Ik wens haar familie veel sterkte”, twittert ze.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) schrijft: “Wat ontzettend verdrietig. Dag lieve Bibian Mentel. Je veerkracht, levenslust en optimisme zijn een inspiratie voor ons allemaal. Heel veel sterkte voor haar nabestaanden.”

‘Iedereen die je hebt geraakt met je optimisme is een beter mens geworden’

Prins Constantijn en prins Pieter Christiaan reageren ook op Twitter. Constantijn schrijft dat hij Mentel dankbaar is voor alles wat ze mensen heeft geleerd. Constantijn begint zijn bericht met een citaat van Mentel: “Verdriet is goed, maar je moet er niet in verdrinken.” De prins bedankt haar ook voor alles dat ze heeft gegeven en heeft gedeeld. “Iedereen die je hebt geraakt met je optimisme en doorzettingskracht is een beter mens geworden. Rust zacht.”

Pieter Christiaan schrijft dat hij “mooie herinneringen” heeft aan de paralympisch snowboardkampioene (48) en hij zal haar missen. De prins deelt ook een foto van hem en Mentel tijdens de Laureus Sport Awards. “Wat een bijzondere, immer optimistische en sterke vrouw. Groot gemis.”

Claudia de Breij herinnert zich op Instagram een potje tafeltennis van afgelopen zomer tijdens opnames van het programma De 3 sterren camping. “Dat was allemaal maar keet, maar de gesprekken die we daar hadden, voor maar vooral achter de schermen (ook met je lieve man Edwin) maakten diepe indruk op me. Het was een eer om je te leren kennen en ik ben dankbaar dat onze levens even kruisten. Voor de mensen die hun leven met je deelden heel veel liefde en sterkte. Jouw lessen zal ik proberen in de praktijk te brengen. Rust in vrede.”

Luuk Ikink prijst haar “doorzettingsvermogen, veerkracht en optimisme”, zo twittert de presentator. Ook onder anderen Humberto Tan, Jan de Hoop, Jack van Gelder, Hélène Hendriks, Lucille Werner en Ronnie Flex staan op Twitter stil bij het overlijden van Mentel.

Edwin Spee, de man van de overleden snowboardster Bibian Mentel, is verdrietig maar ook trots op zijn vrouw. Dat laat hij weten via de Instagrampagina van Mentel. “Met veel verdriet moet ik afscheid nemen van mijn mooie vrouw, lieve vriendin, beste maatje en de vrouw die mij leerde waar het echt om gaat in het leven”, schrijft Spee, die zegt “verdrietig en trots” te zijn. “Tot de laatste minuut was haar prachtige lach onverwoestbaar en was ze in staat de mensen om haar heen liefde te geven. Ondanks dat Bibian stervende was, behoren de laatste weken tot de mooiste weken van mijn leven.”

Spee, die in 2012 trouwde met Mentel, bedankt iedereen voor de steunbetuigingen de laatste tijd. “Ik ben trots dat zij zoveel mensen heeft weten te raken en heb Bibian beloofd om haar boodschap te blijven verspreiden. Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen! En ben alsjeblieft een beetje lief voor elkaar”, zo sluit hij zijn bericht af.

Lees ook: Nooit opgeven en altijd blijven lachen, daarmee maakte Bibian Mentel (1972-2021) zo veel mogelijk van haar leven

Hoezeer het leven haar ook testte, ze bleef het als een cadeautje zien. Paralympisch boegbeeld Bibian Mentel kon genieten, terwijl de dood jarenlang nabij was. Lees hier een In Memoriam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden