Leeuwinnen

Mark Parsons aan de kant gezet als bondscoach van voetbalvrouwen

Bondscoach Mark Parsons tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk op 23 juli 2022. Beeld AFP
Bondscoach Mark Parsons tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk op 23 juli 2022.Beeld AFP

Het ontbrak aan vertrouwen tussen bondscoach Mark Parsons en de Oranjevrouwen. Woensdag werd een einde gemaakt aan de samenwerking.

Fred Buddenberg

Mark Parsons is niet langer bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen. Na het teleurstellend verlopen EK in Engeland heeft de KNVB besloten de samenwerking met de Engelsman te beëindigen. Parsons werd in mei gepresenteerd als de opvolger van Sarina Wiegman. Op 6 september speelt Nederland de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Niet bekend is wie er dan voor de groep zal staan.

Het is nimmer een gelukkig huwelijk geweest tussen Parsons en de nationale ploeg. Het wekte al verbazing dat de KNVB hem toestemming gaf om zijn functie als bondscoach enige tijd te combineren met zijn trainerschap bij de Amerikaanse club Portland Thorns FC. Dat pakte niet altijd goed uit. In de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijden in september tegen Cyprus en Wit-Rusland kwam hij vanwege clubverplichtingen drie dagen later dan gepland aan in Zeist.

Parsons, die geen ervaring had als bondscoach, stond voor de zware taak om in de voetsporen te treden van Wiegman, die in 2017 Nederland naar de Europese titel leidde en twee jaar later de WK-finale haalde. In de veertien wedstrijden die Parsons Nederland onder zijn hoede had, slaagde hij er maar niet in de ploeg behoorlijk aan het voetballen te krijgen. Door twee gelijke spelen tegen Tsjechië in de WK-kwalificatie móet Nederland op 6 september van IJsland winnen om zich rechtstreeks voor de mondiale titelstrijd in 2023 te plaatsen.

Maar niet alleen sportief kreeg de afgelopen maandag 36 jaar geworden Parsons de eindjes niet aan elkaar geknoopt. Tijdens het EK in Engeland, waarin Nederland in de kwartfinales door Frankrijk werd uitgeschakeld, ventileerden steeds meer internationals hun onvrede over de werkwijze van de in Amerika geschoolde coach. “Als hij de diepte ingaat, haakt iedereen af”, zei Jill Roord in de Volkskrant. Zij doelde daarmee op de eindeloze, diepgravende besprekingen van de bondscoach. Aniek Nouwen zei in het Eindhovens Dagblad dat Parsons “het voor iedereen goed wil doen en dat kan niet altijd.” Ze wilde maar zeggen: het ontbreekt aan duidelijkheid, die altijd prioriteit had bij Wiegman.

Niet zo snel aanpassen aan de tegenstander

In Engeland kwam ook aan de oppervlakte dat de meeste speelsters zich niet konden vinden in de speelwijze van Parsons. Schrijnend was inderdaad de offensieve onmacht van Nederland, in het verleden zo geroemd vanwege de aanvallende kwaliteiten. In de 120 minuten tegen Frankrijk noteerden de statistici één schamele doelpoging. Dat frustreerde middenvelder Daniëlle van de Donk. “We moeten meer uitgaan van onze eigen kracht en ons niet zo snel aanpassen aan de tegenstander. We hebben op dit EK niet het mooie voetbal laten zien waar we ooit zo trots waren”, zei de speelster van Olympique Lyon.

Met name Roord onderschreef in de catacomben van het New York Stadium van Rotherham de mening van Van de Donk. “De kracht ligt bij ons in de aanval. Wij zijn op ons best als we veel aan de bal zijn. Dat hebben we te weinig gedaan.” Op de vraag wat ze had geleerd van Parsons, zei Roord: “Pffff, dat is een lastige vraag.” Het antwoord van Van de Donk op diezelfde vraag was ook veelzeggend: “Daar ga ik eens goed over nadenken.” Het waren duidelijke signalen dat het fundament onder de samenwerking tussen Parsons en de speelsters bijzonder broos was.

Het mag ook zeker de KNVB worden aangerekend dat in het zee ging met Parsons als bondscoach van de nationale ploeg. Ten eerste was het al vreemd dat de Engelsman lange tijd twee petten mocht dragen, een van de Portland Thorns FC en een van Nederland. Opmerkelijk was ook dat bij de aanstelling van Parsons door de KNVB geen concrete doelstellingen werden uitgesproken. “Geniet van het proces. Dat is alles wat ze tegen mij hebben gezegd”, zei Parsons tijdens het EK.

Een opvallend statement

In een persbericht van de bond staat dat er over de afgelopen periode met diverse partijen een evaluatie heeft plaatsgevonden. Daaruit bleek dat er te weinig vertrouwen bestaat dat onder de huidige leiding de ambities van de Nederlandse vrouwen worden waargemaakt. Het contract van Parsons liep tot en met het WK van volgend jaar in 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië. Het is nog de vraag of Nederland zich kwalificeert voor dat toernooi, en een andere vraag is wie Parsons opvolgt. “Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan”, aldus Jan Dirk van der Zee, binnen de directie van de KNVB eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal.

Dat ‘op zeer korte termijn’ is een opvallend statement. Het duurde namelijk maar liefst negen maanden voordat de bond een opvolger van Wiegman had gevonden. Nu denkt de KNVB dus iemand te kunnen strikken die in de aanloop naar de wedstrijd tegen IJsland op 6 september voor de ploeg kan staan. Jessica Torny, jarenlang assistente van Wiegman, vond het vorig jaar nog te vroeg om bondscoach te worden. Zij is momenteel als coach van de vrouwen onder-20 op het WK in Costa Rica.

De situatie rond Parsons roept herinneringen op aan de korte periode dat Arjan van der Laan bondscoach van de Oranjevrouwen was. Na het teleurstellend verlopen WK in Canada volgde hij eind 2015 Roger Reijners op. Ook die aanstelling deed destijds de wenkbrauwen fronsen, aangezien Van der Laan geen enkele ervaring had met het coachen van vrouwen. Het werd een fiasco. De oud-speler van onder meer ADO Den Haag kon de juiste snaar bij de speelsters niet raken en werd eind 2016 alweer ontslagen. Hij maakte plaats voor Wiegman, die de nationale ploeg naar grote hoogten wist te stuwen.

Lees ook:
‘Gewoon blijven winnen’ is voor voetbalvrouwen niet zo vanzelfsprekend

Nederland staat op de drempel van de kwartfinale op het EK, maar de deur kan ook nog zomaar in het slot vallen.

Bondscoach Mark Parsons houdt van grote woorden, nu de daden nog

In de elf maanden dat Parsons Nederland onder zijn hoede heeft, bereikte het voetbal zelden een acceptabel niveau.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden