null

Voetbal

Marianne van Leeuwen nieuwe directeur betaald voetbal KNVB

Marianne van Leeuwen wordt de nieuwe directeur van de KNVB. De voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Zeeburgia is de enige en de beste kandidaat, aldus de KNVB vrijdag. Ze volgt Eric Gudde op, die in september met pensioen gaat. Van Leeuwen wordt de eerste vrouwelijke directeur in de geschiedenis van de Nederlandse voetbalbond.

Redactie Trouw

Volgens de KNVB is het ‘hoog tijd’ dat een vrouw de bond gaat leiden. Jan Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen: “Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd, het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt: het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities.”

Van Leeuwen studeerde rechten en ging onder meer naar de Harvard Business School. Ze is commissaris bij de Sligro Food Group en voorzitter van de raad van commissarissen van de Van Egmond Groep. Ook werkte ze in Frankrijk en de VS, als baas van uitgevers Reed Elsevier en Reed Business. Inmiddels zit ze al jaren in de Amsterdamse Sportraad, een adviesorgaan voor het Amsterdams bestuur.

Sterke stem

Van Leeuwen heeft een sterke stem in het debat over racisme en discriminatie in het voetbal. Ze riep verenigingen op veel meer te doen om uitspattingen op de velden te voorkomen. Zelf noemde ze op de site van haar vereniging Zeeburgia de club ‘FC Smeltkroes’. De KNVB toog daarna niet voor niets naar Zeeburgia voor de symbolische aftrap van het nieuwe aanvalsplan tegen racisme, nadat in 2019 Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door de supporters van Den Bosch werd uitgejouwd. Op haar voorzitterschap na heeft ze verder weinig ervaring in de voetbalwereld.

Op 18 juni wordt de benoeming van Van Leeuwen officieel, mits de leden de voordracht op de Algemene Vergadering goedkeuren. Pas dan wil ze zelf reageren, stelde ze op de site van de KNVB.

Lees ook:

De witte KNVB presenteert maatregelen tegen racisme

In Amsterdam presenteerden de KNVB en het kabinet begin vorig jaar twintig maatregelen onder de naam ‘Ons voetbal is van iedereen’. Daarmee moet racisme uit het voetbal worden geweerd. Maar is dat genoeg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden