Royal Antwerp FC

Marc Overmars bij Antwerp aan de slag als technisch directeur

Marc Overmars. Beeld BELGA
Marc Overmars.Beeld BELGA

Marc Overmars krijgt een nieuwe kans in de voetbalwereld. Hij wordt technisch directeur bij Royal Antwerp FC in België. Opvallend, want pas een maand geleden moest hij vanwege ontoelaatbaar gedrag nog vertrekken bij Ajax.

Jan-Cees Butter

In de voetballerij, een sector waarin het morele kompas nog weleens onzorgvuldig staat afgesteld, volgde maandag een nieuw, opzienbarend hoofdstuk. Marc Overmars, die begin vorige maand nog moest opstappen bij Ajax wegens ontoelaatbaar gedrag, wordt de nieuwe technisch directeur van Royal Antwerp FC, zo maakte de Belgische club bekend.

Overmars (48) werd om 13.00 uur gepresenteerd in Antwerpen, waar hij voor het eerst sprak over zijn vertrek bij Ajax. Bij de Amsterdamse club, waar de oud-voetballer van Ajax, Arsenal, FC Barcelona en Oranje sinds 2013 werkzaam was, zou hij gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega’s hebben gestuurd. Daarbij ging het ook om dickpics. “Ik beloof dat wat er bij Ajax is gebeurd niet opnieuw zal gebeuren”, hield Overmars zich op de vlakte tijdens zijn perspresentatie. “Het is spijtig wat er is gebeurd, maar ik moet daar doorheen en wil verder. Voor mij is dit een nieuwe periode en een nieuw hoofdstuk.”

Europese top bestormen

Royal Antwerp, de huidige nummer drie van België, wil met Overmars de Europese top bestormen. De club is in handen van vastgoedondernemer Paul Gheysens, wiens vermogen wordt geschat op 765 miljoen euro. Volgens Sven Jaecques, de algemeen directeur van Royal Antwerp, is Overmars de ideale man om de Belgische club naar een hoger niveau te brengen. Wat er bij Ajax is gebeurd, wordt door Royal Antwerp gezien als ‘een privékwestie’.

Over het vakmanschap van Overmars bestaat weinig twijfel. De Gelderlander noteerde sinds zijn komst als technisch directeur bij Ajax een positief transferresultaat van 350 miljoen euro. Met zijn goede netwerk, onder andere in Zuid-Amerika, en zijn gewiekste manier van onderhandelen, zorgde hij ervoor dat de selectie van Ajax op peil was. Onder zijn bewind behaalden de Amsterdammers de finale van de Europa League (in 2017) en de halve finale van de Champions League (2019).

De Raad van Commissarissen van Ajax had het contract van Overmars net tot en met 2026 verlengd, toen NRC melding maakte van zijn grensoverschrijdende gedrag. Het tekengeld dat bij zijn nieuwe verbintenis hoorde, 1,25 miljoen euro, heeft Overmars inmiddels al wel terugbetaald aan Ajax.

Intern onderzoek nog bezig

De kwestie Overmars houdt Ajax nog dagelijks bezig. Intern is nog altijd een onderzoek gaande, meldde algemeen directeur Edwin van der Sar afgelopen week nog voor de camera van Ziggo Sport. Ook Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) onderzoekt nog of Overmars zich voor een tuchtcommissie moet verantwoorden voor zijn gedrag.

Royal Antwerp, de oudste betaald voetbalclub van België, besloot de uitkomsten daarvan niet af te wachten. De club kreeg veel kritiek te verwerken na de aanstelling van Overmars. Royal Antwerp, spelend in het iconische stadion De Bosuil, staat bekend als een traditierijke club die de normen en waarden hoog in het vaandel heeft. “We hebben lang met elkaar gesproken en uitgelegd wat onze waarden en normen zijn. Uiteindelijk matcht dat”, zei Antwerp-directeur Jaecques. “Het is zeer belangrijk om mensen een nieuwe kans te geven.” Of hij met het vrouwelijke personeel had gesproken over de aanstelling van Overmars? “Concreet niet.”

Naast hem zat iemand die - eerder dan verwacht - een nieuwe kans kreeg in de voetballerij. Overmars liet weten in Antwerpen te gaan wonen.

Lees ook:
‘Het wordt tijd dat mannen nadenken voordat ze iets lomps zeggen’

Ook op de voetbalclub wordt gepraat over wat toelaatbaar is in de omgang tussen mannen en vrouwen. Flirten gaat vaak over in lomp gedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden