EK baanwielrennen

Maike van der Duin wil veel, misschien wel te veel

Maike van der Duin tijdens de omnium scratch in het Zwitserse Grenchen. Beeld ANP / EPA
Maike van der Duin tijdens de omnium scratch in het Zwitserse Grenchen.Beeld ANP / EPA

Maike van der Duin sloot de Europese kampioenschappen teleurgesteld af met slechts een bronzen medaille. Van de baan- en wegrenster wordt in de toekomst veel verwacht, de vraag is of ze niet in te veel disciplines wil uitblinken.

Thomas Sijtsma

Twee lekke banden en een botsing met een concurrent, met als gevolg een tegenvallende koppelkoers met Marit Raaijmakers: voor Maike van der Duin zat het op de afsluitende dag van de EK baanwielrennen met een achtste positie tegen. Waar ze de afgelopen edities goed was voor drie zilveren medailles op de WK, keert ze uit het Zwitserse Grenchen terug met brons.

In haar belevingswereld zou ze dat ‘slechts’ brons noemen. De pas 21 jaar oude Van der Duin kan veel, doet veel en wil nog meer. Van de Nederlandse selectie kwam ze uit op de meeste disciplines. Woensdag begon ze met het onderdeel puntenkoers, donderdag reed ze de scratch (brons), vrijdag het omnium en zondag sloot ze af met de koppelkoers.

Haar mateloosheid bleek al uit een gesprek met RTV Drenthe kort na haar eerste WK in 2021. De tweede plek op de niet-olympische scratch was ‘een goed begin’. “Ik weet al heel goed wat ik wil: naar de Olympische Spelen van 2024 en bij een van de beste wegploegen ter wereld rijden.”

Wonderlijke combinaties

Ambities op de piste combineert ze met een vol wegseizoen, terwijl ze in het verleden – met succes – actief was op de mountainbike. Haar veelzijdigheid beperkt zich niet alleen tot het wielrennen. In haar jeugdjaren deed ze aan de wonderlijke combinatie streetdance, judo en motorcross. In ieder geval tot voor kort werkte Van der Duin naast haar sport in haar woonplaats Assen bij een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking.

Afgelopen zomer reed Van der Duin drie keer top-10 tijdens de Tour de France Femmes en droeg ze twee dagen de witte trui voor de beste jongere. Achter Shirin van Anrooij werd ze een paar weken eerder tweede op het NK tijdrijden voor beloften.

Bij afwezigheid van sprintsters Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen, die een rustperiode inlasten, was Van der Duin in Grenchen de blikvanger van de Nederlandse vrouwen. Brons kregen ook de teamsprintsters omgehangen, net als Hetty van der Wouw op de vijfhonderd meter tijdrit.

Bouwvakker

Het waren de eerste prijzen van Mehdi Kordi als hoofdcoach. Op aansturen van een groot deel van de nationale selectie nam de Brit onlangs de positie over van René Wolff. Hij zag Harrie Lavreysen zijn zevende, achtste en negende EK-goud binnenhalen.

Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg deden dat samen met hem op de teamsprint waarna eerstgenoemde met overmacht de kilometer tijdrit won. Een vermeldenswaardige prestatie, aangezien de sprinter door het vertimmeren van zijn huis de afgelopen weken leefde als een bouwvakker. Hij zag de hamer vaker dan zijn fiets.

Als verzachtende omstandigheid voor deze EK droeg de teleurgestelde Van der Duin haar twee intensieve trainingsstages met Canyon/SRAM aan. Ze maakte de overstap van Le Col-Wahoo naar deze ploeg omdat ze de vrijheid kreeg om weg en baan naar eigen inzicht te combineren. “Ik ben hier vooral om vorm mee te nemen naar de volgende weken waarin op de weg de nodige doelen liggen. Dit is een prikkel”, zei ze tegen de NOS. Ze richt zich op de Vlaamse voorjaarskoersen waarin ze na een zware wedstrijd toe wil slaan met haar venijnige sprint.

Minder frisse benen

Als renster is ze het evenbeeld van haar idool Kirsten Wild, die na 2021 een punt achter haar carrière zette. De negenvoudig wereldkampioen waarschuwde als commentator indirect voor het gevaar van het omvangrijke programma van Van der Duin.

Pech hoort bij het bestaan van een baanwielrenner, net als minder frisse benen na een intensieve trainingsperiode. Toch roept de tegenvallende koppelkoers de vraag op of Van der Duin niet te veel wil, zich niet op te veel onderdelen richt.

De samenwerking tussen Raaijmakers en Van der Duin verliep allesbehalve vlekkeloos. Niet zo gek, tot dusverre reden ze amper koppelkoersen samen; ze zijn op één hand te tellen. De volgende Spelen staan over anderhalf jaar al op het programma. Stof waar ze de komende tijd over na zal moeten denken.

Lees ook:

Nieuwe coach Kordi wil de teamsprinters weer onoverwinnelijk maken

De baansprinters wilden af van hun slordige coach René Wolff. De KNWU luisterde en stelde Mehdi Kordi aan als opvolger. Aan hem de taak de sprinttreinen tijdens de EK weer op de rails te krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden