Persconferentie

Louis van Gaal weet de oplossing voor overbelasting spelers. ‘De Uefa luistert niet, ondanks mijn curriculum’

Bondscoach Louis van Gaal tijdens een persconferentie in Zeist, in de aanloop naar de vrienschappelijke interland tegen Duitsland dinsdagavond.  Beeld ANP
Bondscoach Louis van Gaal tijdens een persconferentie in Zeist, in de aanloop naar de vrienschappelijke interland tegen Duitsland dinsdagavond.Beeld ANP

Bondscoach Louis van Gaal pleit voor kleinere competities, de afschaffing van de Conference League en niveau-indeling van landenploegen. De huidige overbelasting van spelers heeft ook invloed op het systeem van Oranje.

John Graat

De aanleiding voor het referaat van Louis van Gaal, maandag in Zeist, was de vraag of het type voetbal dat hij met het Nederlands elftal voor ogen heeft wel negentig minuten is vol te houden, mentaal en fysiek. Tegen Denemarken werd het in de tweede helft zaterdag een stuk minder, een verschijnsel dat meer ploegen vertonen die compact, in een hoog tempo en met veel jagen willen spelen.

Ja, erkende Van Gaal, dat is een probleem. Dat komt in zijn ogen niet door het systeem zelf, maar door de overbelasting van de huidige topvoetballers. Een hoofdschuldige is in zijn ogen de Europese voetbalbond Uefa. “Maar ik ben Louis van Gaal, een héél klein mannetje die zegt waar het om gaat, maar ze luisteren niet, ondanks mijn curriculum.”

De kalender is veel te vol, vindt Van Gaal. “Deze spelers moeten zoveel wedstrijden achter elkaar spelen, ook door de coronacrisis, dat ze vermoeid raken en het herstel langer duurt. Wij hebben vanmorgen ook maar 20 à 25 minuten het systeem kunnen trainen. Dat is normaal langer. Ik moet rekening houden met de spelers, er zijn pijntjes en die kun je niet door massages wegnemen. Ze zijn overbelast.”

Eerder compact gaan spelen

Dat betekent dat zijn spelers in wedstrijden moeten ‘doseren’: wanneer zetten ze vol druk, wanneer nemen ze gas terug. “Ik begrijp ook dat het moeilijk is om dit negentig minuten vol te houden. Dus kunnen we niet vol doorgaan als we met 3-1 voorstaan. Dan moet je eerder compact gaan spelen, zodat er voorin meer open ruimtes komen.”

Van Gaal liet het Nederlands elftal zaterdag voor het eerst voetballen in het concept dat hij voor het WK in Qatar voor ogen heeft. Ook dinsdagavond tegen Duitsland zal zijn elftal in die 1-3-4-1-2-formatie spelen. En dat is veeleisend, beaamde aanvoerder Virgil van Dijk. Hij moet véél meer lopen dan hij gewend is bij Liverpool omdat hij soms ook naar het middenveld moet doorschuiven.

Van Dijk: “In wedstrijden zullen we onze momenten moeten kiezen en dat moet je in het veld aanvoelen. Dat is zeker iets dat we kunnen verbeteren. Het zit in onze aard om altijd druk te willen zetten en meer goals te willen maken, maar soms moet je inzakken, dicht bij elkaar blijven en wachten totdat je weer meer opgeladen bent. Nu hebben we ook maar weer anderhalve dag gehad sinds Denemarken.”

In de gevarenzone

Vakbonden voor beroepsvoetballers waarschuwen al veel langer voor overbelasting. Ze zien dat veel spelers in de gevarenzone zitten. Een recent onderzoek van CIES Football Observatory bevestigde dit. Bijvoorbeeld Frenkie de Jong speelde in 2021 maar liefst 68 wedstrijden voor Barcelona en het Nederlands elftal. Oranje speelt nu ook weer twee oefenduels in drie dagen.

Volgens Van Gaal moeten de grote voetbalorganisaties veel meer het welzijn van de voetballer centraal zetten. “Die staat nu op de laatste plaats.” Hij pleitte voor kleinere nationale competities zodat er meer tijd is voor interlandperiodes. De nieuwe Conference League van de Uefa vindt hij ook overbodig. Leuk hoor, vier Nederlandse clubs in de achtste finales, maar daarvoor was het een ‘Jut en Jul-competitie’, vindt Van Gaal nog altijd. “Die spelers moeten wel al die wedstrijden spelen.” Een derde oplossing: minder kwalificatie-interlands door landen naar niveau in te delen, zoals in de Nations League. Dan zouden verplichte nummers als tegen Gibraltar niet meer nodig zijn. “Net als in het ijshockey, met poules voor A-, B- en C-landen. Dat is niet zo moeilijk. Maar ja, dat kost geld.”

Van Gaal: “Ten Hag, ga naar een voetbalclub”

Bondscoach Louis van Gaal adviseert Erik ten Hag om niet naar Manchester United te gaan. De trainer van Ajax zou al gesprekken hebben gevoerd met de leiding van de Engelse topclub. Van Gaal was er zelf van 2014 tot 2016 trainer maar had daar niet de prettigste tijd in zijn loopbaan en zou na het winnen van de FA Cup vertrekken. “Ik vind Erik ten Hag een geweldige coach en dat is altijd goed voor United. Alleen, dat is een commerciële club. Hij kan beter naar een voetbalclub gaan.”

Van Gaal: “Ik ben van na de oorlog”

Nederland speelt dinsdagavond (20.45 uur) in de Johan Cruijff Arena voor de 45ste keer in de geschiedenis tegen Duitsland. Voor bondscoach Louis van Gaal zijn het geen speciale wedstrijden. “Ik kijk naar het voetbal, hoe teams tactisch tegenover elkaar staan. Of Duitsland een buurland is interesseert me niet.” Toen hem gevraagd werd naar de mooiste onderlinge ontmoeting – bijvoorbeeld die op het EK van 1988 in Hamburg? – zei hij: “Ik ben geboren na de oorlog. En dat bedoel ik precies zoals ik het zeg. Ik vind Duitsers heel vriendelijke mensen. Ik heb er gewoond. De generatie die nu leeft is een heel andere tijd dan toen.”

Lees ook:

Dominant Oranje slaagt voor eerste test; Eriksen zorgt voor hoogtepunt

Het Nederlands elftal slaagde voor de eerste test richting het WK-voetbal in Qatar: 4-2 winst op Denemarken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden