Voetbal

Louis van Gaal voor de derde keer aan de slag als bondscoach: ‘Een sleutelpositie om het voetbal verder te brengen’

Louis van Gaal bij de wedstrijd Nederland-Brazilië tijdens het WK in 2014.  Beeld REUTERS
Louis van Gaal bij de wedstrijd Nederland-Brazilië tijdens het WK in 2014.Beeld REUTERS

Louis van Gaal is per direct aan de slag gegaan als bondscoach van Oranje, meldde de KNVB woensdag. Op 15 augustus maakt hij zijn eerste voorlopige selectie bekend.

Al vrij snel na het opstappen van Frank de Boer na het EK werd duidelijk dat Louis van Gaal hem zou opvolgen. De KNVB zocht een Nederlandse coach en ‘een echte baas’. Het was een publiek geheim dat Van Gaal de klus ook voor een derde keer wel ambieerde. De ervaren trainer, die zondag 70 jaar wordt, stelde de afgelopen weken zijn staf samen. Ook sprak hij al met diverse internationals. Zijn opdracht: het Nederlands elftal leiden naar het WK voetbal eind 2022 in Qatar en daar zo goed mogelijk presteren.

‘Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan’

Het dienstverband van Van Gaal en zijn drie assistenten loopt tot en met dat WK. Drie belangrijke kwalificatiewedstrijden staan begin september al op het programma. Het wordt interessant om te zien welke spelers Van Gaal wel en welke hij niet selecteert. Hij omschreef Oranje na het debacle op het EK nog als ‘een veredeld stelletje sterren’. Op zondag 15 augustus maakt hij zijn voorlopige selectie bekend, op 27 augustus wordt bekend wie er afvallen.

“Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal. Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen”, liet Van Gaal gisteren weten op de website van de KNVB. “Er is weinig tijd tot de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden, die direct cruciaal zijn voor deelname aan het WK. De focus gaat daarom meteen voor 100 procent op de spelers en de aanpak. Daarvoor ben ik tenslotte aangesteld.”

Danny Blind wordt zijn belangrijkste assistent

Danny Blind (60) wordt opnieuw zijn rechterhand. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, treedt Blind tijdelijk terug uit de raad van commissarissen bij Ajax. Het duo werkte in het verleden bij Ajax (als speler-trainer) en bij het Nederlandse elftal samen.

Henk Fraser wordt ook assistent. Fraser gaat zijn werk bij Sparta combineren met Oranje. “Een mooi compliment voor Henk en voor het werk dat hij de afgelopen jaren met Sparta geleverd heeft, daar zijn we best trots op”, was de reactie van technisch ­directeur Henk van Stee van Sparta. Frans Hoek wordt keeperstrainer, zoals hij dat onder Van Gaal ook was bij Ajax, Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal.

Volgens Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, is om ­diverse redenen voor Van Gaal gekozen. Hij wees onder meer op de ‘minimale voorbereidingsperiode’. “Met het oog op deze klus zochten we een coach met uitzonderlijke kwaliteiten, die bovendien snel kan anticiperen en voor wie het bondscoachschap geen geheimen kent. Met zijn ervaring en staat van dienst op het allerhoogste niveau hebben we in onze ogen met Louis van Gaal díe coach in huis”, liet Hoogma gisteren weten. “Wij zijn blij dat Louis deze klus op zich neemt.”

Voor de derde keer

Van Gaal was tussen 2000 en 2002 en tussen 2012 en 2014 ook bondscoach. Tijdens zijn eerste termijn slaagde hij er niet in Oranje naar de mondiale eindronde in Zuid-Korea/Japan te loodsen. In 2014 werd Oranje derde op het WK in Brazilië.

In kwalificatiegroep G voor het WK in Qatar staat Nederland momenteel met zes punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats, één punt achter koploper Turkije. Nederland speelt op 1 september tegen Noor­wegen in Oslo, waarna wedstrijden ­tegen Montenegro (Eindhoven, 4 september) en Turkije (Amsterdam, 7 september) volgen.

Lees ook:
De ultieme les die ook Louis van Gaal moest leren

Begin 2014 interviewde Henk Hoijtink Louis van Gaal, die zich opmaakte voor zijn droom: als bondscoach op een WK zijn.

Louis van Gaal ziet overeenkomst met de maatschappij en het voetbal

‘Mijn geloof in de medemens is bijna net zo groot als het geloof in mezelf’, zei Louis van Gaal onlangs in een interview in Trouw. ‘Tegen jonge spelers zei ik altijd: ‘Blijf dicht bij jezelf’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden