WK in QatarVooruitblik

Louis van Gaal: Het is al moeilijk genoeg de spelers te overtuigen

Louis van Gaal voor zijn persconferentie op vrijdag in Doha. Beeld REUTERS
Louis van Gaal voor zijn persconferentie op vrijdag in Doha.Beeld REUTERS

De amusementswaarde van de persconferenties van Louis van Gaal op het WK ligt tot nu toe hoger dan die van de wedstrijden van Oranje. ‘Negatieve media, ik ben het gewend.’

John Graat

Voor hij gaat zitten, monstert hij eens de conferentiezaal. Die zit vol. Dat is niet alleen omdat de knock-outfase van het WK is aangebroken. De hoofdrolspeler heet Louis van Gaal en die naam is over de hele wereld bekend. De persconferentie draait officieel om het vooruitkijken naar Nederland-Verenigde Staten, zaterdag in de achtste finales, maar het is toch vooral weer een vermakelijke solovoorstelling. Met zijn vrienden van de media als aangevers.

Van Gaal is afwisselend ironisch, serieus, sarcastisch, humoristisch, flirterig, bedaagd, gevleid en complimenteus. Hij deelt wat sneren uit naar de media en geeft en passant Memphis Depay een standje. Na ruim dertig jaar in het vak beheerst Van Gaal dit spel. Daley Blind zit naast hem, bijna als figurant. Het onderstreept nog eens: dit Oranje is vooral Van Gaal.

Het grappigste waren de vragen over zijn toekomst, van Belgische journalisten. Het streelde hem zichtbaar, dat zijn naam rondgaat als nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. “België is een mooi land met heel vriendelijke mensen. Knokke heeft een mooi strand. Zie je, ik heb er al over nagedacht!”

Wil hij bondscoach in Afrika worden?

Even later naar de Belgische vragensteller: “Je moet mijn vrouw Truus overtuigen”. Het was een grapje. “Ik kan altijd vrije beslissingen nemen, hoor. Er zijn bepaalde landen waar ik niet naar toe wil en Truus zeker niet. Maar volgens mij zijn we hier met Nederland bezig. Wij willen wereldkampioen worden en hebben dus nog vier wedstrijden te gaan. Trouwens, als ik de Nederlandse media moet geloven, worden we dat ook niet.”

Nog één poging: wil hij in Afrika bondscoach worden? “Ik denk het niet. Maar ik moet me hier focussen op mijn elftal. Dat vraag ik ook aan mijn spelers. Anders geloven ze mij ook niet meer. Het is al moeilijk genoeg hen te overtuigen.”

Ironisch? Of doelde hij op Memphis Depay? De aanvaller heeft laten blijken dat hij het liefst met Steven Bergwijn naast zich voorin speelt, met Cody Gakpo daarachter. Dat zijn uitspraken die Van Gaal niet bevallen. Iedereen is ondergeschikt aan het team en zijn wil is wel wet. Diplomatiek, richting de media: “Jullie hebben een geweldige band met mijn spelers. Dan kan het gebeuren dat hij gewoon zijn mening geeft. Zeker in Nederland mag dat. Of het verstandig is, is een tweede.”

Inspraak is prima, maar het gaat om zijn visie en de spelers moeten die uitvoeren. Robotvoetbal is het deze week genoemd, na de optredens op dit WK. Hoe hij met die kritiek omgaat? “In 2014 tijdens het WK was het niet anders. Toen waren de media ook zeer negatief. Ik ben het gewend en mijn spelers ook. Dus wij gaan rustig verder op de weg die we zijn ingeslagen.”

Van Gaal was ‘doordrenkt met het Ajax-DNA’

En als hij even later heeft gezegd dat de spelers van Amerika zichtbaar de ideeën van hun bondscoach willen uitvoeren: “Dat maak ik met mijn groep al anderhalf jaar mee. Dat zie je op het veld terug. Maar ik ben blijkbaar de enige Nederlander die dat ziet.”

Dat zijn systeem, met vijf verdedigers, en het bijbehorende voetbal weinig avontuurlijk is: Van Gaal heeft er geen boodschap aan. Hij schetste de verandering van inzichten die hij als coach vooral in het buitenland heeft doorgemaakt.

In de jaren negentig was hij nog ‘doordrenkt met het Ajax-DNA’. “Ik vond toen dat je altijd moest aanvallen en met buitenspelers moest spelen. Door de jaren heen zag ik de schaduwkanten van die speelstijl. Dat heeft zich bij mij geëvolueerd naar minder aanvallen en meer gericht zijn op wedstrijden winnen. Bij Barcelona stonden we tegen Valencia een keer met 3-0 voor bij de rust, we verloren met 3-4. Dat zijn momenten dat je je gaat afvragen: is dit wel zo verstandig? Dat zie je ook op dit WK. Het is niet zo gemakkelijk om wedstrijden te winnen.”

Hij benoemde nóg een leermoment voor hem als coach. Hij was bewust al veel met strafschoppen bezig omdat Oranje in 2014 de halve finale op strafschoppen verloor. Gezien de geringe stootkracht die Nederland én de Verenigde Staten tot dusver aanvallend hadden, zou het best eens op zo’n ontknoping vanaf de stip kunnen uitdraaien. Met een einde in mineur van zijn derde tijdperk als bondscoach, in het Khalifa International-stadion, houdt Van Gaal geen rekening. “Amerika is een voorbeeld van een goed team, een van de beste, het zal lastig worden. Maar niet onoverkomelijk. Wij hebben óók een goed team.”

Lees ook:

KNVB-directeur Marianne van Leeuwen: ‘We moeten geen moraalridders willen zijn’

Marianne van Leeuwen (61) is vijftien maanden directeur van de KNVB. Het OneLove-tumult was voor haar een realitycheck. ‘Wij moeten iets minder hoog van de toren blazen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden