Eredivisie

Legioen is weer welkom in De Kuip: ‘We waren toch wel zenuwachtig om weer naar Feyenoord te gaan’

Het Legioen kijkt aandachtig naar de eredivisiewedstrijd van Feyenoord en Vitesse in de Kuip.  Beeld Tom Bode Multimedia
Het Legioen kijkt aandachtig naar de eredivisiewedstrijd van Feyenoord en Vitesse in de Kuip.Beeld Tom Bode Multimedia

Voor het eerst waren toeschouwers weer welkom bij eredivisieduels, dus ook bij Feyenoord-Vitesse. Dick Advocaat: ‘Het publiek was geweldig’.

Trots wandelt Erik Dieperink (40) zondag richting de toegangspoorten van De Kuip. Het is een heuglijke dag voor hem. Niet alleen omdat hij dochter Mila, die stevig zijn hand vasthoudt, voor het eerst meeneemt naar Feyenoord, maar ook omdat hij voor het sinds eind september weer naar zijn favoriete club mag.

“Ik werd vanochtend toch wel iets anders wakker”, bekent Dieperink. “Ik heb dit echt gemist.” Om hem heen verzamelen zich zo’n 6500 supporters, allen negatief getest voor corona, die zich verheugen op Feyenoord-Vitesse, twee clubs die strijden om plaats vier in de eredivisie. Die plek geeft recht op de derde voorronde van de Conference League, een nieuwe Europese competitie.

Dieperink, die al dertien jaar een seizoenskaart bij Feyenoord heeft, kan eindelijk een belofte inlossen. “Ik heb altijd gezegd: als mijn kinderen zes worden, neem ik ze mee naar De Kuip”, zegt Dieperink, die op zijn zesde door zíjn vader werd meegenomen. Dochter Mila zit vol ongeduld. “Gisteren heb ik speciaal nog Feyenoordliedjes gezongen”, zegt ze. Haar vader: “Ze stond te springen op bed”.

Ook Naomi Niestadt (22) kan niet wachten om haar club weer live in actie te zien. Samen met haar vader Daniël (49) en broertje Mike (7) keek ze de afgelopen periode op de tv naar Feyenoord. “Dat was frustrerend”, zegt Naomi, vlak na binnenkomst in De Kuip. “Je mist de beleving, het zingen met elkaar. Toevallig zeiden we net in de auto nog ­tegen elkaar: we zijn toch wel een beetje zenuwachtig om weer naar Feyenoord te gaan. Voor ons is Feyenoord veel meer dan alleen een potje voetbal.”

Een ritueel

Feyenoord is een ritueel, vervolgt haar vader Daniël, die al bijna veertig jaar bij de club komt. “We zetten onze auto meestal ergens onder de Brienenoordbrug, eten en drinken iets bij een vast tentje en wandelen dan richting De Kuip”, somt hij op. Dat eten en drinken moet dit keer echter in het stadion gebeuren. “Kom, dan halen we een broodje kroket”, zegt Daniël tegen zijn kinderen, waarop ze naar vak K gaan.

Binnen heerst een opgewonden sfeer. “Ein-de-lijk”, jubelt stadion­speaker Peter Houtman voor de aftrap tegen Vitesse, dat vorige week nog verliezend bekerfinalist was ­tegen Ajax. “Fijn dat jullie er weer zijn!” Het Legioen omarmt die woorden hartstochtelijk. Er wordt gezongen, geklapt en gefloten. Wie zijn ogen sluit, zou niet zeggen dat het stadion voor nog geen 20 procent ­gevuld is.

De hunkering is ook voelbaar ­tijdens de wedstrijd. Elke actie, elke overtreding en elke redding van doelman Bijlow wordt vocaal begeleid door het Legioen. “Het publiek was geweldig”, stelde trainer Dick Advocaat na afloop. “Ondanks dat we niet geweldig speelden, bleven ze van het begin tot het einde achter de ploeg staan.”

Fanatieker, opgefokter

Sommige spelers lijken ander gedrag te vertonen in het bijzijn van de meelevende toeschouwers. Fanatieker ogen ze. Opgefokt ook. Scheidsrechter Higler heeft er zijn handen aan vol de kalmte te bewaren. Een kwartier voor tijd geeft hij Feyenoordaanvoerder Berghuis rood na een onbesuisde actie. Frustratie, zag Advocaat. “Dat mag niet. Dat zal hij toch moeten leren.” Milde woorden. Advocaat wenst in deze fase van zijn carrière de confrontatie niet langer aan te gaan met zijn spelers. Nog vier wedstrijden en dan gaat hij met pensioen.

Gejuicht wordt er niet bij Feyenoord-Vitesse. Doelman Bijlow houdt knap zijn doel schoon, evenals Vitessecollega Pasveer. Geen doelpunten, maar wat geeft Det? de zesjarige Mila Dieperink heeft de dag van haar ­leven gehad. “Ze vond het heel leuk en wil zeker nog eens mee”, laat haar vader na afloop weten, als ze koers zetten richting McDonald’s. “Alleen jammer dat ze geen doelpunt gezien heeft.”

Wie weet gebeurt dat thuis tegen Ajax (9 mei) en RKC (16 mei). Er ligt momenteel een wetsvoorstel om tot het einde van het seizoen publiek toe te laten bij eredivisieduels. Eén ding is zeker: Feyenoord kan de steun goed gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden