Tegenvaller

Laser-zeilster Marit Bouwmeester: ‘Het voelt alsof ik van mezelf heb verloren’

Marit Bouwmeester in actie in Tokio.  Beeld EPA
Marit Bouwmeester in actie in Tokio.Beeld EPA

Lilian de Geus en Marit Bouwmeester beleven een teleurstellend olympisch avontuur. Surfster De Geus is al uitgeschakeld voor een medaille. Zeilster Marit Bouwmeester kan alleen hopen op wondertje.

Ze waren met grote verwachtingen naar de Spelen gekomen. Surfster Lilian de Geus (drievoudig wereldkampioen) en Laser-zeilster Marit Bouwmeester (regerend olympisch kampioen) hadden maar één doel op de Spelen van Tokio: hun dominante positie omzetten in nieuwe medailles, het liefst van goud. Na een desastreuze donderdag op het olympisch water van Enoshima konden beiden dromen bij het grofvuil. De Geus is al uitgeschakeld voor een medaille. Bouwmeester heeft een klein wonder nodig.

Te vroeg gestart

Bouwmeester gaf zichzelf na afloop van haar twee mislukte races de schuld. In de eerste van de twee wedstrijden vertrok ze te vroeg en werd direct gediskwalificeerd voor een valse start. “Dit was echt een superdomme fout.” In haar éénpersoons zeilbootje had ze wat scherper van start willen gaan dan in de laatste dagen. “En dus wilde ik de start pushen. Maar ik had geen idee dat ik al over de lijn was. Ik baal daar echt van. Met één fout doe ik al het werk van iedereen die me heeft geholpen teniet.”

De zeilster in de Laser Radial was de Spelen al niet helemaal lekker begonnen. De eerste dag liet ze zich verrassen door de omstandigheden. En ook een zeldzame oostenwind speelde haar niet in de kaart. Daarop had ze niet gerekend. Door de diskwalificatie van donderdag is ze inmiddels zo goed als kansloos voor titelprolongatie. Alleen een klein wonder kan haar nog op het olympisch ereschavot krijgen. “Daar ga ik nu maar vol voor”, aldus Bouwmeester die in 2012 ook al zilver won op de Spelen. “Maar het voelt echt alsof ik van mezelf heb verloren.”

Tegenvaller bij plankzeilen

Voor De Geus had het olympisch toernooi in de RS:X-klasse juist omcirkeld om af te rekenen met een demoon uit het verleden. In 2016 in Rio miste ze het brons op één puntje. Daarna werd de plankzeilster dominant in haar sport: in 2018, 2019 en 2021 werd ze wereldkampioen in de discipline die dit jaar voor het laatst op de agenda staat. Met een aantal tegenvallende resultaten op donderdag heeft ze nu geen kans meer om de vierde plaats van 2016 weg te spoelen met eremetaal.

En dus stond ze na haar race met tranen in de ogen de pers te woord. “De omstandigheden waren hier echt heel lastig. Ik ben veel te veel gaan nadenken, waardoor ik niet lekker in mijn ritme kwam.” De 29-jarige surfster vond zichzelf vooraf één van de favorieten. Dat maakte haar status anders. In Rio de Janeiro, waar ze vierde werd, was ze ‘een opkomend jonkie’. “Nu was ik de vrouw waar iedereen op voer. Maar dit is wel hoe het gaat. Topsport is hard. En soms gaat het goed. En soms niet. Ik kwam niet in de flow die nodig is om te kunnen winnen.”

In Parijs in 2024 wordt het windsurfen vervangen door het foilen, een dynamische vorm van surfen die gebruik maakt van draagvleugeltechniek. De Geus weet nog niet of ze ook in die sport de Spelen wil bereiken. “Eerst maar eens uitrusten, bijkomen en dit laten bezinken.”

Lees ook:

Badloe zo goed als zeker van olympisch goud

De blauwe pijl op het hoofd van Kiran Badloe verwijst naar een tekenfilmfiguur dat over de wind heerst. De surfer liet donderdag zien dat realiteit en fictie heel soms door elkaar lopen: hij domineerde op de Spelen even de wind. En goud kan hem amper nog ontgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden