InterviewSport

Langzaam maar zeker vinden vrouwen hun plek in tenniswereld

Judy Murray was de ene keer ‘niet vrouwelijk genoeg’ en dan weer de ‘pushy mom’.  Beeld BSR
Judy Murray was de ene keer ‘niet vrouwelijk genoeg’ en dan weer de ‘pushy mom’.Beeld BSR

De tennissport is langzaam aan het veranderen. Vrouwen verdienen nu net zo veel als mannen. Rolmodel Judy Murray, jarenlang coach van zoons Andy en Jamie, is er blij mee.

Eline van Suchtelen

Als ze haar tanden ontblootte wanneer ze haar zoons Andy en Jamie aanmoedigde, vond men Judy Murray niet vrouwelijk genoeg. Balde ze haar vuist, was ze een ‘pushy mom’, een strenge moeder. Als vrouw in een mannenwereld voelde de moeder van drievoudig grandslamkampioen Andy Murray zich niet altijd op haar gemak. Ze had vroeger een hekel aan spreken in het openbaar en ging op congressen altijd achterin zitten in de hoop dat niemand haar zag.

Op deze woensdagochtend in de queue, de lange rij om toegang te krijgen tot Wimbledon, is daar niets meer van te zien. Als coach van haar zoons in hun jeugd, en later captain van het Britse Fed Cup Team, is ze de schijnwerpers gewend. De 59-jarige Schotse groeide als één van de weinige vrouwelijke coaches uit tot een rolmodel in de tenniswereld. Ze voedde twee zoons op die niet bang waren om seksisme in de sport aan de kaak te stellen. Andy Murray was de eerste topspeler die met een vrouw samenwerkte toen hij voormalig topspeelster Amelie Mauresmo aanstelde in 2014.

Mejuffrouw

“Amelie paste perfect bij hem”, zegt Murray nadat ze gratis ijskoffie heeft uitgedeeld aan tennisfans in de rij. “Ze had de ervaring en haar gevarieerde spel is erg vergelijkbaar met dat van Andy. Het had niets met gender te maken. Hij was erg verbaasd dat er zoveel aandacht voor was.”

Murray ziet de sport langzaam veranderen. Wimbledon was in 2007 het laatste grandslamtoernooi waarbij het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk werd getrokken. Dit jaar is de traditie gestopt waarbij scheidsrechters getrouwde vrouwen nog omriepen als ‘Mrs’, mevrouw, en ongetrouwde vrouwen als ‘Miss’, mejuffvrouw.

Meer voormalig topspeelsters worden coach, al zijn er nog steeds maar weinig die fulltime meereizen. Martina Navratilova werkte kort samen met de Poolse Agnieszka Radwanska. Lindsey Davenport met Madison Keys. Mauresmo coacht nu de Fransman Lucas Pouille, die lovend is over de Française. Murray: “Dat zijn allemaal geweldige voorbeelden. Deze vrouwen weten wat er voor nodig is om een grand slam te winnen.” Belangrijker nog dan wat ze weten, is wie ze zijn, zegt Murray. “Het begrijpen van vrouwengedrag is daar een groot gedeelte van.”

Hormonen

Selma Andrade denkt dat ze wel snapt wat Murray daarmee bedoelt. Andrade is coach van Lesley Kerkhove, die dinsdag voor het eerst in haar carrière in de eerste ronde op Wimbledon speelde. “Het duurt langer om het gedrag van vrouwen te begrijpen”, zegt de 35-jarige coach. “Vrouwen kunnen meerdere emoties hebben op één dag. Dat heeft gewoon te maken met hormonen. Het helpt absoluut als je zelf ook een vrouw bent, dan herken je dat.”

Vrouwen kunnen soms een masker opzetten, zegt Andrade. “Mannen zijn over het algemeen nuchterder. Bij vrouwen zit er vaak nog wat achter. Je moet dan op zoek gaan naar wat er echt speelt, wie ze is als persoon, wat er speelt op privégebied.”

Andrade kwam per toeval bij Kerkhove terecht. De voormalige speelster, die een eigen tennisschool heeft in Rotterdam, was anderhalf jaar geleden op een wereldreis. Ze maakte een tussenstop op de Australian Open. Daar raakte ze aan de praat met Kerkhove, die ze nog kende van vroeger. Het klikte tussen de twee, waarna ze besloten samen te werken.

Toekomstplaatje

Tot die tijd had Andrade nooit nagedacht over een baan als coach van een speler. “Ik had ook zoiets van ‘dat is een mannending’. Als vrouw denk je toch na over hoe dat in het toekomstplaatje past, hoe je het kunt combineren met kinderen. Nu sla ik mezelf voor mijn kop voor die gedachte. Kijk naar Azarenka, naar Williams. Ze komen nu gewoon terug na het krijgen van een kind. Er zijn echt wel mogelijkheden.”

Kiki Bertens heeft, naast Raemon Sluiter, ook een vrouw aan haar team toegevoegd. Elise Tamaëla zit er sinds eind vorig jaar bij. Robin Haase vraagt zich af waarom dat niet vaker gebeurt, zeker bij de vrouwen. Zelf werkte hij kort samen met Kristie Boogert. Hoe dat tot stand kwam? “Mijn eigen coach ging de gevangenis in. Kristie heeft me in die moeilijke periode heel goed geholpen, het was ook heel leuk. Het had iets kunnen worden voor de langere termijn.”

Uiteindelijk koos hij voor Raymond Knaap. “Een man of vrouw als coach hoeft niet heel anders te zijn. Het ligt aan de persoon. Maar er zijn wel redenen waarom een man soms makkelijker is. Hij kan bijvoorbeeld mee de kleedkamer in. Zoiets simpels vind ik wel belangrijk.”

Vrouwentour

Een mooi voorbeeld van gelijkheid in de sport is het voornemen van Andy Murray om dit jaar samen met Serena Williams in het gemixte dubbelspel mee te doen op Wimbledon. Zijn moeder hoopt dat de mannen- en vrouwentour vaker samenkomt. “Kijk wat voor aandacht dit nu al genereert. Het is geweldig voor de sport.”

Ze heeft nog wel een tip voor haar zoon, die grote bewondering oogstte toen hij twee jaar geleden een journalist corrigeerde die zei dat Sam Querrey de eerste speler uit Amerika was die een halve finale haalde op een grand slam sinds 2009. Murray zei daarop: ‘de eerste man, ja’. “In mixed dubbel is het de sleutel om de vrouw tevreden te houden. Dat zal iedere coach tegen zijn speler vertellen.” Dan, lachend. “Ik zou Serena de baas laten zijn. Zeker weten. Als zij maar blijft lachen, dan komt het goed.”

Lees ook:

Met Murray op Wimbledon herleven oude tijden voor de Britten

Het land huilde met hem mee, begin dit jaar op de Australian Open. Andy Murray, de man die de Britten in 2013 met de titel op Wimbledon van een nationaal trauma had afgeholpen, kon niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden