Financiën sporters

Kwart atleten in geldnood, maar NOC-NSF belooft meer financiële zekerheid

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF.  Beeld ANP
Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF.Beeld ANP

Zolang er geen grote wedstrijden zijn behouden topsporters financiële toelage, zegt NOC-NSF. Nu is er ook overheidssteun voor sporters die buiten boot vielen.

Sinds het stilvallen van de sportwereld half maart door de coronacrisis, namen de financiële zorgen van veel topsporters snel toe. Sponsors haakten af en - vooral - het prijzengeld viel weg. Bovendien liep de toezegging van sportkoepel NOC-NSF dat de topsporters met een status hun maandelijkse toelage behouden maar tot 1 september. Selectiemomenten waar verlenging van die status verdiend zou kunnen worden, waren er niet. En grote toernooien en wedstrijden zijn er voorlopig ook niet.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, meldt dat deze sporters vanaf nu gerustgesteld kunnen zijn. “Zolang de internationale competitie stilligt, zullen Nederlandse sporters hun status niet kwijtraken. Ook al duurt dat nog een half jaar of langer. Ik vind het belangrijk om dat nu uit te spreken. Het geld komt van het ministerie van VWS en van daaruit krijgen wij de volle medewerking. Je kunt het sporters nu niet kwalijk kunt nemen dat er geen selectiemomenten zijn”, zegt Hendriks.

De zogeheten A-sporters krijgen een stipendium. Ze hebben bewezen tot de top-8 van de wereld te behoren. Zij ontvangen, afhankelijk van hun leeftijd, maandelijks tussen de 70 en 130 procent van het minimumloon. De categorie daaronder, de selectiesporters (vroegere B-status), krijgt een onkostenvergoeding van 300 euro per maand. Daarnaast zijn er professionele sporters zonder status die de afgelopen maanden soms het volledige inkomen zagen wegvallen. Het gaat bijvoorbeeld om de minder bekende tennissers.

Tachtig ‘schrijnende gevallen’

Voor die laatste groepen heeft Hendriks ook goed nieuws. Ook zij kunnen op korte termijn een aanvraag voor financiële steun doen. Tot op heden kunnen alleen de sporters met een inschrijving als zzp’er bij de Kamer van Koophandel een beroep doen op de zogenaamde Tozo-regeling van het rijk, voor inkomensondersteuning in coronatijd.

Daardoor vielen volgens Hendriks zo'n tachtig ‘schrijnende gevallen’ buiten de boot. “Dan heb ik het over erkende topsportdisciplines. Hierover hebben we heel veel gesproken met VWS, de atletencommissie van NOC-NSF en vakbond NLSporter. Ik ben blij dat het vrijwel zeker is gelukt en dat er voor deze mensen nu ook een regeling komt.”

Voor veel topsporters was het altijd al sappelen maar de coronatijd maakte de situatie voor sommigen penibel. Dat blijkt ook uit de enquête die de atletencommissie van de KNAU hield onder professionele atleten. Voornaamste conclusie: 27 procent heeft door de coronacrisis niet meer genoeg geld om in het levensonderhoud te voorzien. Oorzaak: het wegvallen van sponsors en lucratieve clinics, maar vooral het missen van start- en prijzengeld.

De grootste pijn zit bij de sporters met de ‘selectiestatus’. Vorig jaar bleek al uit een onderzoek dat 28 procent van de topsporters leeft van een minimuminkomen. Hun jaarsalaris ligt rond de 15.000 euro, 40 procent verdiende minder dan modaal. “In feite legt de coronacrisis nu een probleem bloot dat er al was. Veel mensen hebben het financieel gewoon moeilijk”, zegt Douwe Amels, hoogspringer en als voorzitter van de atletencommissie van de atletiekunie mede-initiatiefnemer van de enquête. De vragenlijst werd door 56 mensen ingevuld. Voor selectiesporters zoals Amels zijn er normaal bijvoorbeeld highjump-wedstrijden waarbij een overwinning van 500 tot 1500 euro kan opleveren. “Het is allemaal geen vetpot, maar het maakt vaak wel net het verschil.”

‘Fundament van de Nederlandse topsport’

Volgens Hendriks is het van cruciaal belang dat het vangnet ook voor profsporters zonder A-status nu op orde komt. Zo komt er nu ook een regeling voor heel jonge talenten die bij CTO’s trainen en de huur van hun kamer nu niet meer kunnen betalen. Hendriks: “Deze regelingen zijn er om het fundament van de Nederlandse topsport te behouden. Ook de grote namen zijn ooit dat station gepasseerd. Hier zitten onze sporters voor de toekomst bij. Als die nu afhaken, kan zomaar een hele generatie wegvallen. Ook onze sterren hebben mensen om zich heen nodig. In je eentje de wereldtop halen is onmogelijk.”

 Quirine Lemoine werd in 2019 Nederlands kampioene in het vrouwenenkelspel. Beeld ANP
Quirine Lemoine werd in 2019 Nederlands kampioene in het vrouwenenkelspel.Beeld ANP

Quirine Lemoine (28), proftennisster

Quirine Lemoine uit Woerden, nummer 432 van de wereld, verdiende dit jaar tot half maart 1366 euro: “Mijn inkomen is sinds maart tot nul teruggevallen. Ik heb ook geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel, dus had nergens recht op. Als ik nu toch gebruik kan maken van de Tozo-regeling, is dat een heel mooie meevaller. Ik haal nu alles uit mijn spaarpotje, maar dat raakt leeg. Normaal verdien ik mijn geld met het spelen van competitie in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. En met toernooien. De financiële stress nu is echt niet fijn. Ik ga er vanuit dat spelen er dit jaar niet meer van komt. Misschien toch maar een kantoorbaantje zoeken.”

Paralympisch kogelstoter Take Zonneveld. Beeld Take Zonneveld
Paralympisch kogelstoter Take Zonneveld.Beeld Take Zonneveld

Take Zonneveld (23), paralympiër

Take Zonneveld uit Schiedam, kogelstoter: “Ik miste vorig jaar op vier centimeter de limiet voor het WK. Ik heb nu de selectiestatus en krijg 300 euro per maand voor mijn onkosten. Daarvan betaal ik de benzine om vier keer per week naar Papendal te rijden om te trainen. Gelukkig woon ik nog bij mijn ouders, wat veel scheelt. Ik heb geen uitkering. Ik word voor 100 euro per maand gesponsord door de Rotary Schiedam. Verder verdiende ik zo’n 400 euro per maand met één dag per week werken bij een binnenbouwbedrijf, maar dat houdt per 1 juni op. Sponsors vinden? Dat blijft voor een paralympische sporter gewoon heel lastig.”

Lees ook:

Sportkoepel NOC-NSF stelt stroppenpot van 5 miljoen in voor acute nood clubs en bonden

NOC-NSF stelde eind maart zelf 5 miljoen euro uit de eigen middelen beschikbaar om acute nood bij sportbonden en verenigingen te lenigen. De sportkoepel rekende daarbij wel op extra steun voor de sport van het rijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden