NieuwsTour de France

Kruijswijk houdt zicht op podium

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De kopman van Jumbo-Visma ging van euforie naar bezinning, maar doet na twee zware ritten nog steeds mee voor de eindwinst.

Kick Hommes

Bij de bus van Jumbo-Visma klonk zaterdag kort na afloop van de etappe richting de top van de Tourmalet voor het eerst het woord ‘Tourwinst’ in combinatie met het woord ‘mogelijk’. Steven Kruijswijk reed een dusdanig goede klim dat hij zich profileerde als misschien wel de grootste kanshebber deze ronde van Frankrijk. “Ik denk dat hij deze kans gaat pakken”, sprak ploegmaat Laurens de Plus al.

Een dag later was de euforie van zaterdag toch alweer wat getemperd. Kruijswijk kon op de laatste klim richting Prat d’Albis (waar het voor het eerst deze Tour regende) niet mee met de bijzonder sterk rijdende Thibaut Pinot, noch met Emanuel Buchmann en Egan Bernal. Hij verloor 55 seconden op Pinot en 31 op het Duits-Colombiaanse duo. Wel bleef hij derde in het klassement.

Niet zijn beste dag, maar ook geen verloren moment, zei hij zelf na afloop, nadat hij met een droge handdoek in de nek tegen de kou twaalf kilometer was afgedaald naar de ploegbus stond. “De Tour wordt gelukkig niet beslist op één dag.”

Slachtoffers

De twee dagen met bijna tegenovergesteld resultaat in de Pyreneeën lieten wel zien dat een ‘zeker podium’ nog niet aan de orde is voor Kruijswijk (32). Hij staat weliswaar derde, maar de verschillen onderling zijn klein. Op Julian Alaphilippe staat hij 1.47 minuut achter, op Geraint Thomas slechts twaalf seconden. Hij houdt Thibaut Pinot vooralsnog drie seconden achter zich.

Zaterdag liet hij wel zien dat zijn streven voor een top-drie dit jaar zeker niet irreëel is. Terwijl kanshebbers als Adam Yates, Nairo Quintana, Romain Bardet en Richie Porte hun Tourambities zagen sneuvelen op de Tourmalet, was Kruijswijk op de beroemde Pyreneeënreus de leider van een team dat bergop de sterkste was. Laurens de Plus en George Bennett deden tot de laatste kilometer hun werk. Kruijswijk moest ze zelfs afremmen, omdat hij nog wat over wilde houden voor de laatste meters.

Team barst van zelfvertrouwen

Het werk van Jumbo-Visma leidde tot slachtoffers. Onder meer Thomas moest in iets meer dan een kilometer dertig seconden toegeven. Kruijswijk had daar overigens amper zicht op, zozeer was hij op de slotklim bezig met zichzelf. Ploegleider Grischa Niermann kon geen beelden zien: het scherm in de ploegauto werkte niet. Wout van Aert, vrijdag uit de Tour gevallen, had er vanaf een ziekenhuisbed in Pau nog het meest zicht op. Hij stuurde Niermann appjes over wat er gebeurde. ‘Pinot en Stevie beste indruk’, schreef hij.

Van Aert kreeg gelijk. Pinot won de rit, Kruijswijk klom in het klassement. Het team barstte na afloop van zelfvertrouwen. Ploeggenoot George Bennett verwoordde het gevoel nog het best. “Voor vandaag had ik het idee dat we op het podium konden komen. Na vandaag denk ik dat we de Tour kunnen winnen. Dat moet het doel zijn.”

Misschien waren ze gisteren daarom wel te enthousiast geweest, zei diezelfde Bennett een dag later. De ploeg nam op de voorlaatste klim de verantwoordelijkheid om het gat met de ontsnapte Mikel Landa niet te groot te laten worden, omdat het op dat moment de enige ploeg was met genoeg renners om op kop te rijden.

Poker

Ze waren te snel geweest, oordeelde Bennett. “In de ideale wereld hadden we misschien poker kunnen spelen en wachten tot meerdere teams in zouden zetten. Ik hoop dat wij de volgende keer kunnen wachten tot het weer bergop gaat. Zelf verlies ik namelijk veel energie als ik op het vlakke op kop moet rijden.”

Op de slotklim naar Prat d’Albis kon niemand van de ploeg Kruijswijk meer helpen. Op die beklimming bleek uiteindelijk hoe Kruijswijk momenteel op meerdere borden moet schaken. Allereerst moet hij Julian Alaphilippe zien te kloppen. “Iemand nog ideeën?”, had hij zaterdag geroepen toen hem de vraag werd gesteld hoe de verrassende leider kon worden gelost. Gisteren kwam daar een klein antwoord op, toen Alaphilippe in de slotkilometers toch moest afhaken en na afloop secondenlang over een dranghek geleund moest uitpuffen. Alaphilippe verloor uiteindelijk 27 seconden. Iets, maar niet genoeg om de gele trui te verliezen.

Speelbaar

Dat was een goede zet voor Kruijswijk. De slechte zet, op een ander bord, volgde niet veel later. Want terwijl de ene Fransman het moeilijk krijgt, vloog een andere bergop de Nederlander voorbij. Thibaut Pinot staat na een verbluffend weekend in de bergen weer midden tussen de andere favorieten. “Pinot was heel sterk. Ik kon hem niet volgen.”

Ook al verloor Kruijswijk gisteren tijd, zijn klassement blijft speelbaar. Hij staat er veel beter voor dan bijvoorbeeld vorig jaar op de tweede rustdag, toen hij al bijna vier minuten moest toegeven op uiteindelijke winnaar Thomas. Nogal wat anders dan de twaalf seconden die de twee nu van elkaar af staan.

Zaterdag was het tijd winnen, zondag was het schade beperken. Het hoort bij deze Toureditie. Op zijn Kruijswijks: “De ene dag win je wat meer op de een en de andere dag verlies je wat tijd op de ander. Zo is het.”

Simon Yates wint zijn tweede etappe

Voor de tweede keer in vier dagen wist Simon Yates een etappe in de Tour de France te winnen. De Brit, die na een voor hem teleurstellende Giro in dienst rijdt van zijn broer Adam, zat gisteren mee in de grote kopgroep en was de enige die uit de greep bleef van de favorietengroep. Thibaut Pinot werd tweede, Mikel Landa derde. Yates heeft nu in alle grote rondes minimaal twee etappezeges behaald.

Zaterdag op de fameuze Tourmalet won onder toeziend oog van de Franse president Macron Pinot wél, voor Julian Alaphilippe en Steven Kruijswijk. Na afloop mochten beide Fransen op audiëntie bij de president. Macron kon niet kiezen welke van de twee Fransen beter was. “Het zijn allebei toppers”, sprak hij met zijn armen om beide renners geslagen.

Lees ook: Steven Kruijswijk hoopt zijn aanvalsdrang te beteugelen (soms)

Steven Kruijswijk is de Nederlandse blikvanger in de Tour de France. Een interview van voor de Tour: ‘Ik werd al vijfde en wil meer.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden