null Beeld

ColumnJohn Graat

Kremlin zal smullen van jubelende Medvedev in Rosmalen

John Graat

Mag je topsporters verantwoordelijk houden voor de wandaden van de politieke machthebbers omdat ze toevallig dezelfde nationaliteit hebben? Lijkt me van niet.

De Britse minister van sport kwam onlangs met het onzalige idee om alle tennissers uit Rusland en Wit-Rusland die zouden gaan meedoen aan Wimbledon vooraf een verklaring te laten tekenen. Ze dienden openlijk afstand te nemen van Vladimir Poetin. Zou deze Nigel Huddleston hebben gedacht aan de gevolgen voor de arme families van deze sporters? Het hek was van de dam geweest. Chinese sporters voortaan ook even openlijk de genocide op Oeigoeren laten veroordelen? Krabbeltje graag!

Deze week kwam een echt besluit uit Engeland: Russen en Wit-Russen zijn niet welkom op het Londense gras. Uitstekend. Niet omdat nummer twee van de wereld Daniil Medvedev of nummer acht Andrej Roeblev verantwoordelijk zijn voor de moordpartijen in Oekraïne. Roeblev schreef zelfs nog ‘no war please’ op een tv-camera in Dubai.

Maar wat als Medvedev op 10 juli had staan jubelen met die gouden beker? Poetin had zich in de handen gewreven, net als na de US Open in augustus. Hij roemde toen uitvoerig de ‘briljante overwinning’ van Medvedev. Zo misbruikt de massamoordenaar in Moskou sporters al jaren ter meerdere eer en glorie van zichzelf.

De mening van wappie Novak Djokovic

Het Kremlin stelde deze week dat topsporters ‘gijzelaars van politieke intriges’ worden. Hoor wie het zegt. Natuurlijk had wappie Novak Djokovic dezelfde mening over het besluit van Wimbledon: ‘Belachelijk!’ Maar ook tennisfederatie ATP is boos: ‘Discriminatie!’ De tennisbonden laten (Wit-)Russen onder neutrale vlag gewoon meedoen aan toernooien. Ook op Roland Garros zijn de onderdanen van Poetin en Loekasjenko in mei welkom.

Zo legt de Oekraïne-oorlog pijnlijk de verdeeldheid in het tennis en feitelijk de hele sportwereld bloot. Het IOC riep eind februari de grote federaties op om alle Russen én Wit-Russen uit te sluiten, maar die gingen hun eigen goddeloze gang. Het badminton, roeien en atletiek volgen de boycot, de Fifa ook, het turnen weer niet en in de Formule 1 mocht Nikita Mazepin rijden, maar hij werd weer door zijn eigen team ontslagen.

Het voetbal maakt er ook een potje van. Onze KNVB liet de Oranje-vrouwen niet tegen Wit-Rusland voetballen, maar we blijken het enige land. De Europese Uefa volgt de lijn van wereldbond Fifa namelijk niet. Dus speelde IJsland wel gewoon tegen Wit-Rusland, in dezelfde poule. De Leeuwinnen kunnen nu het WK mislopen.

Profijt van de investeringen van het sportgekke regime van Poetin

Hoe wrang halfslachtigheid kan uitpakken, blijkt in het schaken. Russen mogen gewoon spelen. Dat dwong de Oekraïense grootmeester Andrej Volokitin tot een brief met een smeekbede: confronteer mij niet met een tegenstander uit een natie die van Marioepol een kerkhof maakte. Veel Russische sporters hebben flink geprofiteerd van de enorme investeringen van het sportgekke regime van Poetin.

Die Londense ban voor Medvedev, Azarenka en anderen is niet erger dan voor al hun paralympische landgenoten die hadden getraind voor Peking. Sport is ook politiek en de sportwereld mag niet blind zijn voor het grotere belang. In Rosmalen hebben ze daar maling aan. Daar zijn ze blij dat ze de grote Medvedev hebben gestrikt. En als hij wint zal de foto uit Brabant prominent in de gecensureerde Russische media staan, met de hartelijke felicitaties uit het Kremlin erbij.

Ik weet niet of sancties en boycots helpen, ik weet wel dat één man zal grinniken om een front vol met barsten.

John Graat is chef sport bij Trouw en schrijft wekelijks een column.

Lees ook:

De boycot van Wit-Rusland kan nog helemaal verkeerd uitpakken voor de Oranjevrouwen

De voetbalbond staat helemaal alleen met een boycot tegen Wit-Rusland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden