Korfbal

Korfballers moeten verhuizen vanwege vaccinaties. ‘Er zijn belangrijkere dingen dan korfbal’

Topkorfbal in Koog aan de Zaan, tussen KZ/Thermo4U en Blauw Wit. In de hal wordt binnenkort mogelijk gevaccineerd tegen Covid-19.  Beeld Jean-Pierre Jans
Topkorfbal in Koog aan de Zaan, tussen KZ/Thermo4U en Blauw Wit. In de hal wordt binnenkort mogelijk gevaccineerd tegen Covid-19.Beeld Jean-Pierre Jans

Ook het nationale topkorfbal draait weer. Maar het is de vraag hoe lang KZ/Thermo4U nog kan spelen in de hal in Koog aan de Zaan. De GGD heeft die als vaccinatielocatie op het oog.

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

Nog geen achttien minuten is KZ/Thermo4u aan het korfballen tegen Blauw-Wit uit Amsterdam, als een vrouwelijke official, gehuld in een wit jasje, omroept: “Kan het zaalgeluid uitgezet worden? Dankjewel.” Enkele stafleden en bankzitters van Blauw-Wit zijn zichtbaar opgelucht. Vanaf nu klinkt er geen tromgeroffel met luidkeels ‘KZ!’ meer uit de speakers. De nepgeluiden moesten blijkbaar toch iets van sfeer brengen in de lege hal zonder publiek.

In deze grote hal van Topsportcentrum Koog aan de Zaan speelt KZ zijn thuiswedstrijden in de Korfbal League, ’s lands hoogste niveau. De vraag is alleen hoelang nog. De kans is groot dat dit een locatie wordt om mensen te gaan vaccineren tegen het Covid19. De regionale GGD heeft dat voornemen. Volgens KZ-voorzitter Corrie Noom zou dat betekenen dat thuiswedstrijden in de breedtesporthal ernaast moeten worden gespeeld.

En die verhuizing wordt nog een klusje. Bijvoorbeeld de tientallen borden van sponsoren en blauwgele banners met aanmoedigende teksten als ‘Retteketetteketet KZ’, ‘Zonder strijd geen overwinning’ en ‘Proud to be a Superkooger’ moeten naar de aangrenzende sporthal worden verplaatst. Die hal is ook kleiner, dus wordt het passen en meten om ook die ‘coronaproof’ te maken. Voor de regiekamer die de livestreams verzorgt, zodat de fans via internet thuis mee kunnen kijken, is nog geen oplossing gevonden. “We moeten nog uitvogelen hoe we een en ander gaan regelen”, vertelt Noom na de met 20-22 verloren Noord-Hollandse derby.

‘Gezondheid staat op nummer één’

KZ-coach Dennis Doves moet er een beetje om lachen. “Dat we waarschijnlijk van hal moeten wisselen is erg tekenend voor dit gekke seizoen. Is het handig? Nee, natuurlijk niet. Maar er zijn belangrijkere dingen in het leven dan korfbal. Gezondheid staat op nummer één. Ik ben heel blij, misschien ook wel trots, dat het vaccineren hier kan gebeuren.”

Voorlopig klinkt er op deze zaterdagavond alleen nog geschreeuw en geklap, piepende gympen, een snerpende scheidsrechtersfluit en een dreunende wedstrijdzoemer door de hal. Op 17 december mocht van het kabinet het licht weer op groen voor alle topsportcompetities. Korfbalbond KNKV zette vanaf toen alle zeilen bij voor een herstart. Gekozen werd voor een aangepaste competitieopzet van twee poules van zes ploegen, zonder degradatie maar met acht play-offplekken en een finale op 17 april.

Jordi Pasma, die al sinds 2007 bij KZ speelt, had de herstart van de Korfbal League totaal niet zien aankomen. “Het voelt gek en dubbel om te spelen met de rest van het land op slot. Maar het is vrijgegeven, dus dan moeten we dat ook benutten. We volgen allerlei protocollen en worden wekelijks getest. Als je eenmaal op het veld staat, dan gaat die knop om.”

Protocol

Terwijl Pasma de woorden uitspreekt, druppelt de zaal snel leeg. Het protocol schrijft voor om zo snel mogelijk na de wedstrijd naar huis te gaan. Individueel en zonder te douchen. “Nu is dat met thuiswedstrijden niet zo erg, maar als je nog een eindje terug moet van een uitwedstrijd, dan ruikt je auto niet meer zo fris”, vertelt de oud-international lachend. “Maar goed, dat doet niet af aan het feit dat ik heel erg blij ben dat we kunnen spelen.”

En sportief? De doelstelling van KZ is om tweede te worden in de poule. Momenteel staat het vierde. Wil de Zaanse ploeg over concurrenten LDODK en Blauw-Wit heen, dan moet ze beter gaan spelen dan zaterdag, vinden ook Pasma en Doves. Na een sterk begin gaf de ploeg uiteindelijk een 15-10 voorsprong uit handen tegen de Amsterdammers. Doves: “Een scoringspercentage van 12 procent, dat kan gewoon niet. Zeker niet bij deze groep met vijf internationals. Daar mag én moet je meer van verwachten.”


Wedstrijdmoment korfbal in sportcentrum Koog aan de zaan tussen KZ/Thermo4 en de vereniging Blauw Wit.
 Beeld Jean-Pierre Jans
Wedstrijdmoment korfbal in sportcentrum Koog aan de zaan tussen KZ/Thermo4 en de vereniging Blauw Wit.Beeld Jean-Pierre Jans

Lees ook:

Ana Rekar weigert te spelen: Onbegrijpelijk om nu te beginnen met volleyballen

Ook de eredivisie volleybal is onlangs weer begonnen. Ana Rekar (25), speelster bij Sliedrecht Sport, blijft echter thuis om principiële redenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden