Voetbal

Kökcü weigert namens Feyenoord OneLove-band, tot onvrede Humberto Tan

Middenvelder en aanvoerder van Feyenoord Orkun Kökcü. De 22-jarige Haarlemmer wilde naar eigen zeggen “geen uithangbord” zijn van de lhbti-beweging. Beeld Pro Shots / Mischa Keemink
Middenvelder en aanvoerder van Feyenoord Orkun Kökcü. De 22-jarige Haarlemmer wilde naar eigen zeggen “geen uithangbord” zijn van de lhbti-beweging.Beeld Pro Shots / Mischa Keemink

Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü zal tijdens de Klassieker tegen Ajax zondag opnieuw niet de OneLove-band dragen. Humberto Tan reageert teleurgesteld op de keuze.

Maud Wiersma

“Ik begrijp niet dat je als club niet achter zo’n actie gaat staan,” zegt Humberto Tan, voorzitter van de commissie-Mijnals, opgericht in 2020 om de KNVB te helpen met het realiseren van de ambities rondom racisme, discriminatie en inclusiviteit.

Komend weekeinde vindt in het Nederlandse voetbal weer een OneLove-actie plaats, nu vanwege de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. De KNVB hoopt dat zoveel mogelijk aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en ook in het amateurvoetbal de speciale gekleurde band met het OneLove-logo willen dragen.

Feyenoord-captain Kökcü (22) zei afgelopen zondag de actie tegen racisme en discriminatie te steunen. Maar de band wil hij niet dragen: “Ik heb toch het gevoel dat die One­Love-band in het leven is geroepen om een andere reden.”

Toen de Turkse international tijdens de vorige actieweek rond OneLove in oktober – toen in de week van Coming Out Day – weigerde de band te dragen, zei hij ‘geen uithangbord’ van de lhbti+-beweging te willen zijn. Het dragen van de band zou indruisen tegen zijn religieuze overtuigingen.

Corrupt

Tan vindt als voorzitter van de commissie-Mijnals dat het Kökcüs “zijn goed recht is om de OneLove-band niet te dragen”. “Het gaat echter niet om individuele spelers, het gaat om de clubs. Van de Fifa begrijp ik zoiets, want die zijn corrupt. Maar waarom zou je het niet doen als club?”

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic zal zondag tijdens de Klassieker wél de OneLove-band dragen. Tijdens de vorige actie bedekte de Servische speler hem aanvankelijk gedeeltelijk onder zijn reguliere aanvoerdersband. Ook droeg hij de OneLove-band ondersteboven.

Kökcü zal tijdens de Klassieker een alternatieve aanvoerdersband tegen racisme dragen met de tekst ‘Respect voor iedereen’, zo bleek maandagavond. “Op deze manier wil ik een bijdrage leveren aan de achterliggende boodschap van deze actie, namelijk een statement tegen racisme en discriminatie”, aldus Kökcü. “De tekst op onze aanvoerdersband, die ik ook zondag weer met trots zal dragen, dekt voor mij beter de lading en past bovendien beter bij mij.”

Tan en de commissie-Mijnals zijn niet van plan om in gesprek te gaan met de clubs naar aanleiding van de weigering. “Wij zijn er als commissie om de KNVB te adviseren, niet om clubs aan te spreken.”

Lees ook:

KNVB kijkt ‘kritisch naar relatie met Fifa’ na dreigen met sanctie Van Dijk voor dragen OneLove-band

De KNVB gaat de relatie met de Fifa ‘kritisch’ tegen het licht houden. Aanleiding is de dreigende straf voor het spelen met de OneLove-band.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden