WK IndoorKogelstoten

Kogelstootster Jessica Schilder kan nauwelijks geloven dat ze bij de beste drie van de wereld hoort

Jessica Schilder op het WK indoor in Belgrado.  Beeld AFP
Jessica Schilder op het WK indoor in Belgrado.Beeld AFP

Vlak na haar wedstrijd spreekt kogelstootster Jessica Schilder over de wereldtop alsof ze daar zelf nog niet toebehoort. Ze praat in ‘zij’ in plaats van ‘wij’, terwijl ze toch echt zojuist met een afstand van 19,48 meter de bronzen medaille heeft veroverd op de WK indoor.

Esther Scholten

De atlete die zich lang een buitenbeentje heeft gevoeld binnen de Nederlandse atletiek tekent daarmee voor het eerste eremetaal van Team NL in Belgrado. “Pas toen ik een vlag aangereikt kreeg voor een ereronde besefte ik wat er was gebeurd. Volgens mij sta ik op het podium.”

Vooraf had de debutante zich ten doel gesteld een nationaal record te stoten, en dan zou ze het verder wel zien. Toen dat de eerste drie pogingen niet lukte, sprak ze zichzelf toe: ‘ontspannen blijven, ik sta al in de finale van een WK’. Ze zocht bewust meer contact met haar opponenten. Een praatje maken, het wil nog wel eens helpen om de zenuwen te vergeten.

Lees ook dit interview met Jessica Schilder - Jessica Schilder stoot kogels alsof het veertjes zijn

Prompt stootte ze daarna in haar vierde poging met 19,46 verder dan een Nederlandse ooit had gedaan. In haar zesde en laatste poging liet ze de kogel nog twee centimeter verder vliegen. Wel bleef ze daarmee op gepaste afstand van de nummers één en twee: de Portugese Auriol Dongmo (20,43 meter) en de Amerikaanse Chase Ealy (20,21). Schilder, vol bewondering: “Ik kan me niet herinneren dat er op een WK twee vrouwen verder dan twintig meter stootten”.

Haar eerste mondiale plak motiveert haar om nog harder te gaan trainen, vertelt ze na afloop lachend. Het brons smaakt naar meer. Zaterdag viert Schilder haar 23ste verjaardag. “Ik kan niet onder woorden brengen hoeveel deze medaille voor me betekent. Zoveel. Ook inspireert het misschien andere werpers in Nederland. Dat zou ik mooi vinden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden