Hockey

Koel weerzien tussen Oranje en ex-coach Alyson Annan

Alyson Annan spreekt de Chinese hockeysters toe tijdens de wedstrijd tegen Nederland. Beeld ANP
Alyson Annan spreekt de Chinese hockeysters toe tijdens de wedstrijd tegen Nederland.Beeld ANP

Door de aanstelling van Alyson Annan bij de Chinese hockeybond werd het duel tussen Nederland en China ineens beladen. De voormalig bondscoach van Oranje wilde niet ingaan op haar pijnlijke ontslag in januari.

Thomas Sijtsma

De Chinese bond kondigde het vooraf al aan: Alyson Annan wil onder geen beding over haar ontslag bij Oranje praten. Na de wedstrijd zou de bondscoach van het Aziatische land aanspreekbaar zijn op het veld om kort in te gaan op de wedstrijd en op haar nieuwe functie.

Die toezegging houdt in de avond stand na het duel tussen Nederland en China in de Pro League, het internationale landentoernooi in het hockey. Hoe ze terugkijkt op haar laatste periode bij Oranje? “Ik heb geen behoefte daar op terug te komen.” Wat haar mening is over het onderzoeksrapport dat haar de kop kostte? “Daar ga ik niet op in. Ik ben nu bezig met een ander mooi project.”

Ze glimlacht op het veld van HC Rotterdam de vragen weg, maar het noodgedwongen afscheid moet haar recht in het hart hebben getroffen. In 5,5 jaar als bondscoach veroverde Annan olympisch goud en zilver, een wereldtitel en won ze drie Europese kampioenschappen.

Vastgeroeste patronen

De samenwerking tussen Oranje en de Australische bondscoach, als speelster olympisch kampioen in 1996 en 2000, bleek ongekend succesvol. Tot uit een onderzoeksrapport, geïnitieerd door de hockeybond, bleek dat meer dan de helft van de selectie de teamcultuur als negatief of zeer negatief ervaarde. Annan intimideerde en kleineerde speelsters ten overstaan van de groep. Vastgeroeste patronen en een sterke hiërarchische structuur waren de oorzaak. Voor de resultaat openbaar waren, werd Annan in januari ontslagen.

In mei dook de in Den Haag woonachtige Annan ineens op bij China, geen hoogvlieger in het vrouwenhockey, nummer 13 op de wereldranglijst en niet gekwalificeerd voor het WK. “Geen idee waarom ze bij mij kwamen, maar binnen een dag na mijn vertrek bij Nederland belden ze al. Zes of zeven mensen met verschillende functies zochten bijna wekelijks contact. Ik ging eerst naar Australië, op vakantie, bij terugkomst was het snel rond.”

Ze kan niet zeggen of haar werkwijze wel in China past. “Dat doet er ook niet toe. Het is een bijzondere cultuur waar ik mijzelf in moet passen. Niet andersom. Het heeft geen zin om Nederlandse of Australische gebruiken te implementeren.”

Niemendalletje

Normaal gezien is Nederland-China een niemendalletje, een bijna nietszeggend affiche, als laatste voorbereiding op het WK dat over anderhalve week in Nederland begint. Er stond niets op het spel. Oranje wist vooraf al zeker dat het achter Argentinië tweede in de Pro League zou worden. Stiekem hoopte het Rotterdamse publiek op de terugkeer van sterspeelster Eva de Goede, die sinds november revalideert van een kruisbandblessure. Die hoop bleek ijdel. Haar rentree werd in ieder geval met een dag uitgesteld, wanneer Nederland en China weer tegenover elkaar staan.

Door het eerste weerzien tussen de speelsters van Oranje en Annan kreeg de wedstrijd toch lading. Vooraf was op het kunstgras geen interactie tussen de voormalig bondscoach en de hockeysters te ontwaren. Annan, bij China geflankeerd door de Nederlandse assistenten Albert-Kees Manenschijn en Taeke Taekema, vierde haar 49ste verjaardag. Tijdens de warming-up maande de stadionspeaker de toeschouwers klappend een felicitatielied in te zetten. Dat gebeurde. De speelsters van Oranje gaven geen krimp. Ook na de wedstrijd bleef een begroeting uit.

Annan zag vanaf de tribune, waar ze meer zicht heeft dan vanaf de bank, zestig minuten lang een worstelend Oranje dat nog lang niet klaar leek voor het WK. Haar tijdelijke opvolger Jamilon Mülders vond met een aanvallend ingesteld team, dat diepgang ontbeerde, geen ruimte in de stugge verdedigingslinie van China.

In de slotfase maakte aanvalster Maria Verschoor de winnende treffer (2-1), een half uur nadat Lidewij Welten Nederland op voorsprong zette. Of het aan Annan lag dat Oranje bijna apathisch over het veld bewoog? “Ik heb niet op Nederland gelet.”

Lees ook:

Ontslag hockeycoach: successen met Annan hadden een keerzijde

Alyson Annan is ontslagen als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen als gevolg van onvrede over haar harde aanpak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden