Amateurvoetbal

KNVB ziet toename meldingen over discriminatie

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers nadat hij vanaf de tribune racistisch was bejegend.  Beeld ANP
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers nadat hij vanaf de tribune racistisch was bejegend.Beeld ANP

In anderhalf jaar tijd kreeg de KNVB 93 meldingen binnen van discriminatie of racisme binnen het amateurvoetbal. Het lijkt het topje van de ijsberg met wekelijks 33.000 amateurwedstrijden.

Dirk Kramer

“Het zijn 93 meldingen te veel”, zegt Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB. Het gaat om meldingen bij de voetbalbond sinds april 2019. Ze gaan veelal om homodiscriminatie, antisemitisme en racisme. “Maar die 93 is wat er bij ons binnenkomt. De kans is aannemelijk dat er meer gebeurt, maar dat het niet wordt gemeld.” Zo kwam er in het betaald voetbal geen enkele melding binnen in anderhalf jaar tijd, terwijl er wel discriminatie-incidenten waren bij onder meer FC Den Bosch en MVV.

Het voorval op de tribunes bij FC Den Bosch, waarbij vorig jaar op’ 17 november Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistische leuzen naar zijn hoofd kreeg en het veld verliet, was aanleiding voor een toename in het aantal geregistreerde discriminatiemeldingen bij de KNVB. Vóór het incident kwamen er gemiddeld twee meldingen per week binnen, het afgelopen jaar waren dat er wekelijks gemiddeld drieënhalf.

“We hebben niet het idee dat het vaker gebeurt, maar wel dat het meer wordt gemeld. Dat is goed.” Een verklaring? “Wij denken dat meer mensen sindsdien dezelfde norm hanteren”, zegt Paulsen. “Discriminatie kan in geen enkele vorm, terwijl er eerder werd gedacht: niet zeuren, gewoon doorgaan.”

Straffen blijkt lastig

Hoe vaak een melding tot een straf leidt, is bij de KNVB niet bekend. De opvolging van meldingen wordt pas sinds kort geregistreerd. Straffen blijkt vaak lastig te zijn doordat verklaringen ontbreken en er ten minste twee bewijsmiddelen uit verschillende bron nodig zijn.

Als, zoals vaak in het amateurvoetbal gebeurt, de scheidsrechter afkomstig is van het thuisteam en zowel de gastheren als de scheidsrechter het voorval ontkennen of niet hebben waargenomen, kan er met de melding weinig worden gedaan. Om vaker op te kunnen treden, lanceert de KNVB begin volgend jaar een app om het melden makkelijker te maken. Bovendien gaat de bond inzetten op bewustwording van ongewenst gedrag.

‘Vergeet je paspoort niet’

Woensdag maakte de KNVB een strafeis bekend voor een racistisch incident dat in september in Utrecht plaatsvond. Een jeugdteam van PVCV plaatste voorafgaand aan het uitduel met DHSC op Instagram de racistisch bedoelde tekst: “Vergeet niet je paspoort mee te nemen en neem extra sloten voor je fiets mee”. De voorgestelde straf: een voorwaardelijke uit de competitie plaatsing en een keuze tussen een boete en een gedragstraining.

De strafeis wordt echter per keer bekeken, zegt de KNVB-woordvoerder. “De reglementen zijn net als een wetboek. De aanklager kijkt ernaar en zoekt een straf uit. Dat is echt maatwerk. De norm is dat we niks van racisme of discriminatie accepteren: geen grap, geen frustratie, niet iemand uit zijn spel halen. Een club kan de straf dan fors vinden, maar wij kijken hoe het aankomt bij diegene aan wie zijn adres het wordt geroepen. Al zijn we natuurlijk wel met een rechtssysteem bezig waar je schuld moet kunnen bewijzen.”

Lees ook:

Humberto Tan: Louis van Gaal kreeg doodsbedreigingen, omdat hij te veel donkere spelers opstelde

Clubs en KNVB moeten verplicht worden bij een vacature een gesprek aan te gaan met een kandidaat met kleur of een migratie-achtergrond, zegt televisie- en radiomaker Humberto Tan in een interview met Trouw. Tan is voorzitter van een nieuwe commissie die racisme en discriminatie in het voetbal moet bestrijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden