CO2-uitstoot

KNVB wil uitstoot van ‘voetbalverkeer’ met 20 procent verminderen

Ouders langs het veld bij voetbalvereniging VOC. De KNVB hoopt dat het autoverkeer richting de velden aan banden kan worden gelegd.  Beeld ANP
Ouders langs het veld bij voetbalvereniging VOC. De KNVB hoopt dat het autoverkeer richting de velden aan banden kan worden gelegd.Beeld ANP

De nationale voetbalbond KNVB wil dat zijn leden over twee jaar 20 procent minder CO2 uitstoten als ze zich met de auto richting het veld begeven. Dat is de insteek van een nieuwe campagne, die donderdag is gelanceerd en zich focust op het zogenoemde ‘voetbalverkeer’.

Bovendien ziet de bond kansen voor het terugdringen van de uitstoot nu de competitieopzet van de jongste jeugd is gewijzigd.

Voetballen is gezond, maar tegelijkertijd is het verkeer richting het veld vervuilend. Wekelijks gaan ruim 1,2 miljoen mensen op pad om ergens een van de 33.000 wedstrijden te spelen. Bijna de helft van die mensen reist met de auto (44 procent), goed voor ruim 248 miljoen gereden kilometers per jaar. Twee op de vijf mensen komt met de fiets en 18 procent loopt naar het veld. De KNVB hoopt nu dat de mensen die met de auto komen, minder gaan rijden. De nieuwe campagne focust dan ook vooral op het idee dat voetballers met de fiets naar hun sport kunnen.

Nieuwe competitieopzet

Maar ook op een andere manier kan CO2-reductie worden behaald. Dat komt omdat het terugdringen van een flink deel van de CO2-uitstoot een bijvangst kan zijn van een nieuwe competitieopzet voor de jongste jeugd, de pupillen. Die spelen in een seizoen in plaats van twee nu vier kleine competities (al is dat er dit seizoen vanwege corona niet van gekomen). Met die opzet is de KNVB in staat om snel de goede van de slechtere teams te scheiden. Maar tegelijkertijd is er de optie om de reisbewegingen te beperken, omdat er beter kan worden ingedeeld op afstand.

“Het spelplezier staat altijd voorop”, zegt Marc Nipius van de KNVB. “Maar sinds dit jaar nemen wij ook reisafstand mee bij het indelen van de competities. Op die manier hopen we toch een bijdrage te kunnen leveren aan de reductie van CO2-uitstoot.”

Door de wijziging van het competitieschema zegt de KNVB 17 procent minder reisafstand te realiseren. Dat percentage is bij een pilot al berekend door PWC, waar de KNVB mee samenwerkt. De bond schrijft: “Voor het gehele pupillenvoetbal gaat dat om ruim 25,8 miljoen vermeden reiskilometers per seizoen. Dit staat gelijk aan een besparing van 2217 ton CO2 en is vergelijkbaar met meer dan drieduizend retourvluchten van Amsterdam naar Barcelona.”

Lees ook:

Duizend verenigingen doen al groen met de KNVB

Verenigingen door het hele land hebben al bijna 900.000 euro bespaard door groener te worden met het KNVB-programma ‘De Groene Club’. De duizendste vereniging meldde zich onlangs aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden