Sponsoring

KNVB waarschuwt amateurclubs voor fout geld

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Een op acht sportverenigingen kent signalen van criminele inmenging. De KNVB komt met nieuwe regels tegen malafide invloeden.

Een regerend landskampioen zaalvoetbal die geroyeerd wordt als lid door de KNVB: in 2018 gebeurde het. De Amsterdamse vereniging ‘t Knooppunt kende volgens de voetbalbond een ‘integriteitsrisico’. Politieonderzoek wees uit dat de succesvolle club jarenlang werd gerund met tonnen aan crimineel geld. Door de aanwezigheid van drugshandelaren op de tribunes vreesde de politie destijds zelfs voor een liquidatie.

Het is een van de weinige zaken waar de KNVB hard heeft kunnen ingrijpen bij criminele inmenging bij een vereniging. Vermoedens van de invloed van criminelen zijn er veel vaker; over de weldoeners bij een club die illegaal verdiend geld uit bijvoorbeeld de hennepteelt onder tafel aan eerste elftalspelers betalen. Om dit tegen te gaan scherpt de KNVB de regels per 1 januari aan.

Alleen pure amateurs

Amateurvoetballers mogen straks niet meer betaald worden door derden. Ook mogen ze geen hoger bedrag ontvangen dan een onkosten- of vrijwilligersvergoeding. Zo moeten alleen ‘pure’ amateurspelers overblijven, naast de contractspelers die zijn geregistreerd door de KNVB. Mogelijke sancties zijn verplichte degradatie en een lange schorsing voor spelers.

De nieuwe regels volgen op nieuw onderzoek van Bureau Bruinsma, het Mulier Instituut en de Universiteit van Tilburg. Daaruit blijkt dat bij een op de acht amateursportverenigingen de afgelopen twee jaar serieus te nemen signalen zijn aangetroffen voor criminele inmenging. Voor het eerst is aangetoond dat dit probleem zich niet beperkt tot het amateurvoetbal, maar over alle sporten en alle regio's.

De signalen lopen uiteen van verdachte personen die op de vereniging rondhangen zonder lid te zijn, tot het misbruiken van clubgebouwen door personen met criminele connecties. “Criminele inmenging is een proces”, zegt Vidar Stevens, onderzoeker van het Mulier Instituut. “Het begint klein, waarna het groeit binnen een vereniging. Een vereniging moet alert zijn op de serieus te nemen signalen om zo het proces tegen te gaan.”

Informatie delen

De KNVB loopt wat aanpak betreft voorop. Naast de voetbalbond is er van de 43 sportbonden die hebben meegewerkt aan het onderzoek maar één andere bond (anoniem) die specifieke voorlichting verzorgt over criminele inmenging. Stevens roept andere sportbonden op om het beleid van de KNVB te volgen. Maar ook de voetbalbond is nog niet klaar, zegt de bestuurskundige. “Vervolgstappen moeten echt gericht zijn op het versterken van de weerbaarheid en vergroten van de bewustwording.”

Dat kan bijvoorbeeld door een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen aan sponsoren te vragen en gesprekken met nieuwe geldschieters met twee bestuursleden te voeren in plaats van alleen. Stevens: “En de sportwereld moet samen gaan werken met de gemeenten, Belastingdienst en politie om zo informatie over criminelen te delen.”

Lees ook: In één op de drie gemeenten sponsort een crimineel sportclub of kerk

Een dubieuze schenking aan de kerk van Sint Willebrord, een manege in Esbeek waar zieke kinderen plots gratis zouden kunnen paardrijden en een omstreden motorclub die een kringloopwinkel overneemt. Een op de drie gemeenten kent een criminele weldoener.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden