Mensenrechten

KNVB steunt pleidooi Amnesty voor compensatie arbeidsmigranten WK Qatar

Arbeiders aan het bouwen in de wijk West Bay in Doha, een dag voor de loting van het WK voetbal in Qatar Beeld ANP
Arbeiders aan het bouwen in de wijk West Bay in Doha, een dag voor de loting van het WK voetbal in QatarBeeld ANP

De KNVB steunt de oproep van mensenrechtenorganisatie Amnesty aan de Fifa, om een half miljard euro te besteden aan vergoedingen voor arbeidsmigranten die het komende WK in Qatar opbouwden.

Matthijs van Dam

Dat heeft de KNVB donderdag laten weten. De bond heeft het initiatief met Amnesty besproken en zegt dat de hele werkgroep van de Europese voetbalfederatie Uefa, die zich speciaal richt op de rechten van arbeidsmigranten in Qatar, achter de oproep staat. In die werkgroep zit niet alleen de KNVB, maar ook de voetbalbonden van Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Zweden en Rusland.

De KNVB laat verder weten dat blij te zijn met de inzet van mensenrechtenorganisaties als Amnesty, aangezien mede dankzij hun werk ‘goed zichtbaar is wat de voortgang in Qatar is’. De KNVB zegt met veel interesse de contacten tussen Amnesty en de Fifa af te wachten.

Qatar haalde voor de bouw van het WK en benodigde infrastructuur daaromheen honderdduizenden arbeidsmigranten uit landen als India, Bangladesh en Nepal. Recruiters lokten hen vaak onder valse voorwendselen over salaris en werkuren. In de praktijk kregen zij minder loon dan afgesproken of geen loon. Ook maakten arbeidsmigranten vaak werkdagen van twaalf uur, meer dan het wettelijke maximum van acht uur, in temperaturen van soms boven de 40 graden. Amnesty linkte eerder ‘enkele duizenden’ overleden arbeidsmigranten aan WK-projecten in Qatar.

De mensenrechtenorganisatie pleitte er donderdag in een rapport voor dat wereldvoetbalfederatie Fifa minimaal 440 miljoen dollar vrijmaakt ter compensatie van de slachtoffers en nabestaanden. Volgens Amnesty is dat bedrag een minimum. De organisatie verwacht dat het totaalbedrag door de grote hoeveelheid slachtoffers nog hoger uitvalt. Amnesty vindt de Fifa medeschuldig aan de overleden en uitgebuite arbeidsmigranten, omdat ze nooit kritische vragen stelde over de mensenrechtensituatie in Qatar bij de toewijzing van het WK. Ook daarna ondernam zowel de Fifa als Qatar volgens Amnesty nauwelijks stappen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Lees ook:
Amnesty: Fifa moet uitgebuite arbeidsmigranten bij WK Qatar compenseren met half miljard
De Fifa ondernam nauwelijks iets om de uitbuiting van arbeidsmigranten rondom het WK in Qatar te stoppen. Amnesty wil dat de wereldvoetbalbond nu de portemonnee trekt voor een compensatieregeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden