Diversiteit

KNVB nodigt voortaan elk sollicitatiegesprek minimaal één kandidaat met niet-westerse migratieachtergrond uit

De KNVB-vlag wappert in Zeist, bij het hoofdkantoor. Beeld ANP
De KNVB-vlag wappert in Zeist, bij het hoofdkantoor.Beeld ANP

Er werken te weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond bij de KNVB. Daar moet verandering in komen, aldus de bond.

De grootste sportbond van Nederland telt bijna 1,2 miljoen leden uit verschillende milieus. Die diversiteit is echter niet terug te zien in de organisatie zelf. Zo bekleden vrouwen 13 procent van de arbeidsplekken op hogere posities binnen de KNVB. En slechts 2 procent van de werknemers van de voetbalbond heeft een niet-westerse migratieachtergrond. “Als je deze conclusie trekt, kan dat maar één ding betekenen, vertelt Daphne Koster van de Commissie Mijnals, die is opgezet om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan. “Er moet werk van worden gemaakt om het te veranderen. Zodat het een afspiegeling gaat worden van de maatschappij.”

De bond wil in 2030 dan ook af zijn van deze ‘witte mannen’-samenstelling van de 515 mensen in dienstverband en 420 oproepkrachten. Binnen tien jaar tijd moet 14 procent van de werknemers een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Ook vrouwen moeten beter vertegenwoordigd zijn. Zo moet in 2030 één op de vijf medewerkers op hogere posities een vrouw zijn.

Dit alles om de organisatie sterker te maken. “Vergelijk het met het Nederlands elftal”, vertelt KNVB-persvoorlichter Jaap Paulsen. “Als je als bondscoach spelers selecteert, wil je op iedereen een beroep kunnen doen. Dan kan je pas het sterkste team samenstellen.” 

Zorgvuldig berekend

De doelstellingen zijn zorgvuldig berekend samen met experts van accountantsbureau PwC. “Op basis van natuurlijk verloop is gekeken wat haalbaar is”, vertelt Paulsen. “Het is bijvoorbeeld niet realistisch om deze percentages binnen vijf jaar te bereiken.”

Koster kan het alleen maar toejuichen. Alleen rest haar nog wel de vraag wat de organisatie er aan gaat doen om de genoemde groepen te helpen. “Zij zijn in het verleden op een achterstand gezet. Dat gat moet worden gedicht. Dan moet je duidelijke procedures opstellen en kijken naar de perspectieven die je deze groepen biedt.”

De KNVB heeft een aantal concrete acties om de diversiteit te bevorderen. Zo past de voetbalbond het wervings- en selectiebeleid aan. Een van de maatregelen is om bij alle wervingsprocedures minimaal één kandidaat met een niet-westerse migratieachtergrond uit te nodigen voor een gesprek.

Ook onderzoekt de voetbalbond bij de eigen opleidingen eventuele belemmeringen voor vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Op basis hiervan wordt begin volgend jaar een voorstel met verbeterpunten gepresenteerd, zodat er meer diversiteit in de groep docenten, trainers en scheidsrechters komt.

En daar legt de bond volgens Koster de vinger op de zere plek. Want, is zij van mening, met sommige toelatingseisen worden bepaalde groepen al direct buitengesloten. “Als degene die jouw toelating voor een cursus beoordeelt uit een bepaalde hoek komt, dan is de kans groot dat de kaders waarbinnen je moet passen, gemaakt zijn voor diezelfde dominante groep.”

Lees ook: 

Nieuw plan klaar om diversiteit bij ‘witte’ KNVB te bevorderen

Het liep vanwege corona vertraging op, maar achter schermen streeft de KNVB naar meer diversiteit op leidinggevende posities.

De witte KNVB presenteert maatregelen tegen racisme

In Amsterdam presenteerden de KNVB en het kabinet twintig maatregelen onder de naam ‘Ons voetbal is van iedereen’. Daarmee moet racisme uit het voetbal worden geweerd. Maar is dat genoeg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden