Vak T

Kledingvoorschriften in de sport: de onesie en de ‘No Fun League’

null Beeld
Naim Derbali

Een overwinning voor het gezond verstand. Golfer en viervoudig Majorwinnaar Ernie Els was verheugd dat de organisatie van het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika zijn deelnemers afgelopen week toestemming gaf af te wijken van het vaste kledingvoorschrift vanwege de extreme hitte. Voor het eerst was het toegestaan de traditionele lange broek in te ruilen voor een kort exemplaar.

Met temperaturen die tegen de 40 graden aanschuurden, zette de organisatie comfort en gezondheid op de eerste plaats. Voorlopig blijft het wel bij die ene keer. Het ziet er niet naar uit dat de European Tour, waar het toernooi onderdeel van is, haar regels structureel zal versoepelen.

In 2017 al stuurde de vrouwelijke golftak een advies rond waarin plunging necklines – diepe decolletés – en korte rokken werden afgeraden. Want, zo klonk het bij de golfbond “spelers horen zich op een professionele manier te presenteren om een ​​positief beeld voor de sport weer te geven”.

Rigide regels

Aan golf, de elitesport bij uitstek, ligt het niet. Ook bij een volkssport als voetbal gelden strenge kledingvoorschriften. Het voetbalelftal van Kameroen testte de rigide regels van de wereldvoetbalbond FIFA meermaals. In 2002 kwamen Samuel Eto’o, Rigobert Song en hun ploeggenoten tijdens de Afrika Cup, die ze uiteindelijk wonnen, opdraven met mouwloze shirts, een soort basketbalshirts. De nieuwe stijl beviel de spelers, die daardoor een ‘sexy spirit’ zouden opdoen. Origineel, dacht ook shirtsponsor Puma.

Op het daaropvolgende wereldkampioenschap hoopte Kameroen zich met de speciale tenues te kunnen wapenen tegen de verzengende hitte in Japan en Zuid-Korea. Drie maanden voor het toernooi kwam de Fifa tussenbeide door de mouwloze shirts te verbieden. De reglementen schrijven immers voor dat op één van de mouwen het beeldmerk van het WK voetbal zichtbaar moet zijn.“Het zijn geen shirts, maar vesten”, sprak een Fifa-woordvoerder streng. De beslissing noopte Puma de shirts met korte zwarte mouwtjes te verlengen.

Twee jaar later verscheen de Afrikaanse titelverdediger met een nieuw bedachte modegril als outfit: een groen pak en rode broekjes die uit één stuk bestaan: de zogeheten onesie deed zijn intrede in het internationale voetbal.

Opnieuw dreef het de Fifa tot wanhoop. Ruim 130 duizend euro boete en aftrek van zes punten voor de daaropvolgende WK-kwalificatieronde viel het land ten deel. Want ‘alle shirts en shorts moeten afzonderlijke kledingstukken zijn’. Puma nam de boete voor haar rekening en vocht de beslissing aan. Uiteindelijk zag de Fifa af van de puntenaftrek, maar de onesie keerde nooit meer terug in het voetbal.

Beckhams te korte broek

In het American Football zijn de regels minstens zo streng. De aversie tegen excentriciteit en kleurrijke figuren levert de National Football League (NFL) weleens de ‘No Fun League’ als bijnaam op. Zo stonden tot vorig jaar strenge straffen op het uitbundig vieren van touchdowns. En helemaal is het repressieve karakter van de competitie nog niet verdwenen. Sterspeler Odell Beckham Jr. kan ervan meespreken. De broek die hij begin dit seizoen tijdens een wedstrijd droeg bleek te klein voor de NFL. Het kostte de speler van de Cleveland Browns ruim 14.000 dollar boete. De broek, zo stelde de NFL, moet minimaal tot over de knie van de speler komen om blessures te verhinderen.

Op Instagram sprak Beckham Jr. van een ‘waanzinnige’ beslissing: “14k voor een broek die mij nergens voor gaat beschermen?”

Ook op de strenge regels bij golf kwam kritiek. Velen zien in de ‘traditionele’ dress codes een extra drempel om jonge mensen aan het golfen te krijgen. De Deense golfer Thomas Bjørn noemt de aanpassing van de regels ten faveure van de korte broek een stap in de goede richting. “Er zijn tradities in golf die altijd zullen worden gehandhaafd, maar we moeten ook proberen het voor kinderen gemakkelijker te maken om deel te nemen aan het spel door mee te bewegen met de tijd.”

De dupe van repressieve kledingvoorschriften

1. Golfers in de hitte
2. Kameroens voetbalelftal
3. Odell Beckham Jr.

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Vak T

Nederlandse profs staan een minuutje stil bij racisme, zou het helpen?

Spionage in de sport: het mag niet, maar het gebeurt overal

Het zwevende surfboard komt er echt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden